Günahlar Şehri Manila
Manila Gezi Rehberi
Asya Seyahatim sırasında ilk durağım Manila şehri oldu.Filipinlere gelirken ilk başka planım 4-5 ay Manila’da İngilizce Kursuna gitmek sonrasında ise önce Filipinlerin adalarını ve çevre ülkeleri dolaşmaktı.Fakat planladığım gibi olmadı,Filipinlerde fazla kalmadım.Sebebi ise ülkenin yaşamak için pahalı,oldukça pis,suç oranının fazla,havası çok kirli ve her zaman olan trafik sorunu.Şehir tam anlamıyla Günahlar Şehri.Üstüne birde Manila’da ki İngilizce kursunu yeterli bulmadığımdan yaklaşık 2,5 ay Filipinlerde kaldım.Filipinlerde kaldığım 2,5 aylık dönemde birçok adasını ve çevre şehirlerini gezip görme fırsatım oldu. Bu yazıda sadece Manila’da gezilecek yerlerden bahsedeceğim.Onun dışında Manila’da Ev kiralama ile ilgili yazıma göz atabilirsiniz.
Manila Şehri
Filipinler’in başkenti ve ülkenin en büyük adası olan Luzon’da bulunur.Manila 12 milyonun üzerinde insanın yaşadığı ve gelişmekte olan bir metropol.Ülkenin adı İspanya Kralı 2. Felipe’den gelmekte.Manila şehrinin ismi ise May Nilad ‘den alıyor.Tagalog dilinde “Nilad” tropikal kıyı “Mangrov” ise bataklıklarda yetişen bir bitki demek.Filipinlerin,özellikle de Manila’nın en büyük sorunlarından birisi nüfus, trafik, suç oranları,kirlilik ve iklimdir.
Manila’ya Nasıl gidilir?
Manila’ya THY ile direk uçabilirsiniz veya benim gibi Emirates havayolları ile Dubai aktarmalı olarak tercih edebilirsiniz.Aktarma süresinin uzunluğuna göre size yemek veya konaklama imkanı sunuyorlar.Benim aktarma sürem az olduğu için bekleme sürem boyunca bir şeyler yiyebilmem için uçak biletimle birlikte yemek kuponu verdiler.Sorunsuz geçen uçuş sonunda Manila Ninoy Aquino Uluslararası Havaalanı’na iniş yaptık.Türk vatandaşlarına 30 gün vizesiz ziyaret edebildiğimiz için her hangi bir sorgu sual olmadan pasaport kontrolünden hızlıda geçtim.Pasaport kontrolünden sonra taksiye binmek üzere dışarı çıkmadan öne para bozduruyorum.(1 dolar= 46 Peso).Havalimanından SkyWay (otoban) kullanarak varış saatinize göre 350-500 peso arasında ulaşabilirsiniz.
Önemli bir hatırlatma:Emirates Havayolları resmi internet sitesinde bahsetmediği halde bavullarınızı teslim ederken sizden dönüş biletinizi ibraz etmenizi istiyorlar.Aksi takdirde uçağa alınmıyorsunuz.Bizzat yaşadım gördüm.
Manila’da Konaklama ve Ne Kadar Kalmak yeterli?
Ülkeye gelen birçok kişi Makati Bölgesinde kalmakta.Diğer bölgelere göre daha temiz ve güvenli.Konaklayağım yer önceden Airbnb ile ayarlamıştım.Manila’dan çevre adalara geçmeden önce Manila’yı gezmek için 2 gün yeterli olacaktır.Zaten birçok yer Intramuros bölgesini, sonrasında Rizal parkı gezerek şehir turunuzu tamamlayabilirsiniz. Manila’da birkaç günden fazla kaldığım için gezilecek yerleri farklı günlerde gezdim.Eğer zamanınız kısıtlı ise en iyisi taksi ile Intramuros bölgesine gitmeniz.Manila’da Grab ile taksi çağırabilirsiniz.Taksi çağırmadan önce ödeyeceği ücreti bildiğinizden trafikte kaldım veya şoför yolu uzatıyor mu acaba gibi şeyler düşünmezi gerek kalmak.Seyahatlerimde kulladığım uygulamaları göz atabilirsiniz.
Manila’da Gezilecek Başlıca Yerler;
- Santiago Kalesi (Fort Santiago)
- Manila Katedrali
- San Agustin Katedrali
- San Agustin Müzesi
- Baluarte de San Diego
- San Diego (Garden) Bahçesi
- Ulusal (National) Müze
- Filipino People Müzesi
- Rizal Park
- Chinese Garden
- Ayala Müzesi
- Quiapo Katedrali
- Altın (Golden) Cami
- Çin mahallesi
Manila’da Gezilecek yerlerle ilgili daha detaylı yazılara geçmeden önce şehirle alakalı bilginiz olması için Timelapse videoyu HD olarak izlemenizi tavsiye ederim.
Santiago Kalesi (Fort Santiago)
Manila’yı gezerken en hoşuma giden yerlerden bir yeri burası oldu.Santiago kalesine 1571 yılında İspanyolların ganimetlerini topladıkları yer olarak kullanılmış.Kale ayrıca hapishane,işkence ve ölüm merkezi olarak uzun yıllar kullanılmış.
Çalışma Saatleri: Salı-Pazar 09:00-18:00 – Pazartesi 13:00-18:00
Giriş Ücreti:75 Peso
Manila Katedrali
Manila’yı gezmeye başlamak için iyi bir başlangıç noktası. Kilise 1571’de yılında Meksika Başpiskoposu tarafından Hristiyanlığın yaymak ve yönetmek üzere kurulmuş. Papa Francis, 16 Ocak 2015’te Katedrali ziyaret ederek kutsamış.Kilisen altında mezarlıklar yer alıyor şansınıza açık olursa ziyaret edebilirsiniz.Katedralin dışında rehberlik ellerinde gezdirecekleri yerleri gösteren haritalarla sizi gezdirmek istiyorlar.Veya fayton kiralayabilirsiniz.
Katedralden çıktıktan sonra Tarihi bölgenin içinde yaşayan Filipinlilerin yaşamına şahit oluyorsunuz.Buradan geçerken çantanıza dikkat etmekte fayda var.İnsanlar oldukça küçük evlerde yaşıyorlar.Her köşe başında yerlerde yatan insanlara şahit oluyorsunuz.
San Agustin Kilisesi ve Müzesi
Sokakta yürüdükten sonra karşınıza San Agustin kilisesi çıkıyor.Şansımıza düğün olduğu için içeri giremiyoruz.Düğünü izledikten gerçekten hoş bir anı oldu benim için.
Kilisenin yanında San Agustin Müzesi yer alıyor.Müzeden çıkanlara sorduğumda görülecek fazla bişey olmadığı söylediler bende giriş ücreti pahalı olduğu için girmeyi ben tercih etmedim.
Çalışma Saatleri: 08:00-12:00 – 13:00-18:00
Müze Giriş Ücreti: 200 Peso
Baluarte de San Diego
Baluarte de San Diego, Intramuros’un güneybatı köşesinde inşa edilmiş, Oldukça ilginç bir yapı.İlk inşa edildiğinde kemerli bir kale şeklindeymiş.Daha sonra birkaç değişikliğe uğramış. Kale içinde birçok sığınak,sarnıç,hapishaneler konaklamak için yerler ve atölyeler yer alıyormuş. Kalenin inşaatı boyunca koşullar nedeniyle hiçbir zaman tamamlanamamış.
Baluarte de San Diego,oldukça ilginç bir yapı.Üç eş merkezli daireden oluşuyor.İlk daire 8 metrelik çapa,1,41 metre duvar kalınlığına sahiptir.ikinci daire biraz tahrib olmuş.En büyük olan . Üçüncü daire, 32 metrelik çapa ve 3 metre bir duvar kalınlığına sahiptir. En dış dairede 11 odadan oluşmaktadır.
Çalışma Saatleri: 08:00-17:00
Giriş Ücreti : Tam 75 peso,Ögrenci 50 Peso
San Diego Bahçesi
Intramuros’un içinde yer alan bahçe hemen Baluarte de San Diego’nun altında yer alıyor.Bahçe oldukça bakımlı bir kalenin duvarlarında sarmalıklar yer alıyor.Ve de birçok bitki var.Gezerken soluklanmak için oldukça iyi bir nokta.Parkı bir tarafında golf sahası olarak kullanılıyor.Tarihi yapının içini golf sahasına çevirmişler.
Giriş Ücreti: Baluarte de San Diego Biletinizle Ücretsiz
National (Ulusal ) Müze
1901 yılında Etnoloji, Tabiat Tarihi ve Ticaret Müzesi olacak açılan Ulusal Müze, Rizal Parkı’nın hemen arkasında yer alıyor. 1998 yılından itibaren Ulusal müze olarak ismi değiştirilmiştir.Müzede Etnografik, Antropolojik, Arkeolojik ve görsel sanatı içeren birçok eser var.Özellikle en üst katta yer alan ülkenin farklı yerlerinde yetiştirilen çeltiklerin sergilendiği bölüm oldukça ilgi geçici.Müzede Filipinlerde yerel halkın kullandığı giysiler ve kullandıkları enstrümanlar sergileniyor.
Çalışma Saatleri: Salı–Pazar 10:00-17:00
Giriş Ücreti: 150 Peso (Haziran ayı boyunca Ücretsiz)
Filipino People Müzesi
Ulusal müzeye bağlı bir müze.Filipinler tarihinde önemli yere sahip birçok kişinin heykeli yer alıyor.Bunun dışında yakın geçmişlerinde önemli birçok kişinin tabloları yer almakta.Benim ziyaret ettiğim tarihte müzede yenileme çalışmaları olduğundan birçok galeri kapalıydı.
Çalışma Saatleri: Salı–Pazar 10:00-17:00
Giriş Ücreti: 120 Peso (Haziran ayı boyunca Ücretsiz)
Rizal Park
Filipinlere geldiğimde ilk ziyaret ettiğim yer Rizal Park olmuştu.Oldukça büyük bir alana kurulmuş olan parkın fazla bir güzelliği yok. Açıkçası ziyaret etmeden önce daha güzel bir park bekliyordum.Beni maalesef hayal kırıklığına uğrattı.Park birçok Filipinli için akşam saatlerinde toplanma noktası. Parka Rizal isminin verilmesinin sebebi de , İspanyol kolonisinden kurtulmak için başlatılan özgürlük mücadelesinin ilk adımlarını atam kişi olan Dr. Jose Rizal’dan geliyor.Rizal parkı gezerken, içerideki yer alan Çin ve Japon bahçelerini ziyaret edebilirsiniz.
Çin ve Japon Bahçeleri
Rizal Parkında yer alan Çin ve Japon temalı bahçeler yer alıyor.Çin ve Japonya dan getirilen daha doğrusu hediye edilen ağaçlar ve farklı bitkiler yer alıyor.Rizal Park’ın içinde dinlenmek için ziyaret edebilirsiniz.
Çalışma Saatleri: Hergün 09:00-18:00
Giriş Ücreti: 10 Peso
Ayala Müzesi
Makati’de yer alan Ayala müzesini ben ziyaret etme ihtiyacı duymadım.Filipinlerin varlıklı ailelerinden Ayala ailesinin bireylerine ait olan müze.İçeride birçok tablo,heykel ve maket gemiler yer alıyor.Müzenin yer aldığı yerdeki alışveriş merkezini de gezebilirsiniz.
Çalışma Saatleri: 09:00-18:00
Giriş Ücreti: 425 Peso
Quiapo Katedrali
Jeepney ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz merkezi bir yer.Katedralin giriş kapısının hemen yanında Zenci İsa Heykelini görebilirsiniz.Beni gezdiren Filipinli arkadaşımın anlattığına göre adaların keşfinden sonra Filipinlere birçok gemi gelmeye başlamış.Bu gemilerden birisi limanda yanmayan başlamış.Geminin içinden kurtarılanlardan biriside yangından dolayı siyah rengi alan Hz.İsa heykeliymiş.Bana pek inandırıcı gelmesen de Filipinliler buna inanıyor ve Şehrin en önemli Katedrallerinden birisi.Katedralin girişince tütsü,çicekler ve İncil satanlara ve dilencilere dikkat etmekte fayda var.Ülkenin gerçek yüzüne şahit olabileceğiz bir yer.
Altın (Golden) Cami
Quiapo Katedraline oldukça yakın konumda yer alıyor. Altın Cami ismini altın rengine boyanan kubbesinden almıştır.Cami eski First Lady Imelda Marcos tarafından, 4 Ağustos 1976’da Libya Cumhurbaşkanı Muammer El-Kaddafi’nin ziyareti için inşaatı başlatılmış fakat Kaddafi Filipinleri ziyaretini iptal etmiş. Şuan ise Manila’da Müslümanlara hizmet veriyor ve özellikle Cuma günü 3000’e yakın cemaat olmakta.
Caminin çevresinden yaşayanlar ve satıcıların bir çoğu Müslüman.Filipinler oldukça pis bir ülke fakat Caminin olduğu yerlerin biraz daha temiz olmasını beklerdim ama hayal kırıklığına uğradım. Müslümanlar yaşadığı mahallenin bu kadar pis durumda olması beni gerçekten üzdü.
Adres: Globo De Ero St, Quiapo, Manila, 1001 Metro Manila, Filipinler
Çin Mahallesi
Asya da birçok yerde olduğu gibi Filipinlerde de Çin mahallesi var.Birçok Çinlinin yaşadığı mahallenin giriş kapısı gerçekten hoş.Çin yemeklerini tatmak içinde güzel bir durak olabilir.Çin mahallesinde birde Chinese Mall yer alıyor.
Manila’da sadece 2 veya 3 günlük zamanınız varsa listedeki yerleri görmeniz yeterli olacaktır.Manila’da Alışveriş,Konaklama,Yeme -İçme ve Gece hayatından bir sonraki yazılarımda daha detaylı yazacağım.Filipinlerde Manila dışındaki ziyaret ettiğim diğer yerlerle ilgili yazılara da göz atabilirsiniz.
Coron Adası Gezisi
Çikolata Tepeleri
2000 yıllık Çeltik Terasları
Köpek Balıklarının Şehri Oslob
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım @around.together
Facebook Seyahat Sayfam Aroundtogether Facebook Sayfası
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
15 Yorum
Ceren
13/03/2017 at 21:09Emir bey, elinize sağlık yine güzel bir yazı olmuş, bu arada bir sonraki yazılarınızın konu başlıklarını belirtmeniz biz takipçilerinizi daha da meraklandırıyor doğrusu…. :)
Emir Aşkın
14/03/2017 at 12:21Zaman ayırıp yorum yazdığınız için asıl ben teşekkür ederim.Sağlıcakla.
zehra kırac
15/03/2017 at 02:28Manila’daki türk lokantası olan Feta yida unutmamak lazım değilmi?
Birde bildiğim kadarıyla sadece Emirates degil, vizesiz gidilen ülkelerde bu sart var; dönüş bileti olmadan ucaga almıyorlar, bizde Malezya uçağına bınememiştik.Kendilerıne göre önlem alıyorlar.yazınız güzeldi. Tesekkurler
Emir Aşkın
15/03/2017 at 15:12Merhaba Evet Feta Restorantı’da ziyaret edilmesi gereken bir yer.Ben birçok kez önünden geçtim ama oturup birşey yemek kısmet olmadı.Dönüş uçak bileti konusuda gelincede.Şimdiye kadar birçok yer gezdim ilk kez Filipinler uçağına binerken böyle bir uygulama ile karşılaştım.Sizinde söylediğiniz gibi bir nevi önlem almış oluyorlar.
Neslihan
29/03/2017 at 12:41Yazınızı çok beğendim.Oldukça detaylı ve birçok yerin giriş ücretini,çalışma saatlerini yazıyor olmanız çok iyi olmuş.
Emir Aşkın
14/09/2017 at 19:15Teşekkürler, Birçok kişinin bilmek istediği bilgileri (çalışma saatleri ve ücretler gibi) yazmaya çalışıyorum.
doğan
09/09/2017 at 13:38yazınız kafamızda soru işaretlerini giderecek kadar detaylı ve açıklayıcı ..
Paylaşımınız için çok teşekkür ederiz..
Bizde yakında gitmeyi düşüyoruz..
güzel günler dileriz..
Emir Aşkın
14/09/2017 at 19:11Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)
iyi yolculuklar şimdiden
can rekar
26/12/2017 at 02:03Merhabalar,
Yazınız oldukça iyi. Bir sorum olacak. Ben de Şubat ayında Abu Dhabi aktarmalı Etihad Airways ile Manila’ya gideceğim. Transit vize ile ilgili siz Dubai’de herhangi bir sıkıntı yaşamadınız sanırım. Benim bekleme süresi 6 saat. Herhangi bir sıkıntı yaşar mıyım? Bazı yerlerde, Birleşik Arap Emirlikleri transit vize istiyor diye gördüm.
Emir Aşkın
26/12/2017 at 11:15Merhabalar,
Evet ben her hangi bir sıkıntı yaşamadım. Sizinde yaşayacağınızı zannetmiyorum.Transit vize gerekli değil çünkü havalimanından dışarı çıkmıyorsunuz. Sadece Manila’ya uçarken dönüş bileti soruyorlar bilginiz olsun. Son dakika havalimanında uçağa binemezsiniz demesinler. İyi yolculuklar şimdiden.
can rekar
26/12/2017 at 12:48Teşekkürler bilgi için. Bir şey daha sorayım. Benim dönüş biletim 2 ay Filipinler’de kaldıktan sonra. Yani oraya gittikten sonra vizeyi uzatmayı planlıyorum. Gerek uçağa binerken, gerekse Filipinlerdeki pasaport polisi dönüş biletini sordukları zaman 2 ay sonrasının dönüş biletini göstersem problem çıkar mı? Çünkü 30 güne kadar vizesiz kalış var, belki 30 gün içindeki bir bilet görmek isterler diye düşündüm. Bu konuda sıkıntı yaşar mıyım?
Emir Aşkın
26/12/2017 at 13:13Dönüş biletinin tarihi önemli değil. Ben Mart ayında giderken dönüş bileti sordular, olmadığı için Atatürk havalimanında iptal edebileceğim bilet aldım. Dönüş biletim seyahat ettiğim tarihten yaklaşık 3 veya 4 ay sonrasına idi. Yani sen 30 gün kalabilirsin, neden 60 gün sonra dönüyorsun diye sormadılar ve soramazlar. Sadece dönüş biletiniz varmı dediler o kadar. Filipinler’e uçak inince de hiç kimse birşey sormuyor. Rahat rahat ülkeye giriş yapıyorsun. Vize uzatma konusu ile ilgili de şuan sitede bilgi yok.Bende vizemi uzatmıştım yakında detaylı bilgileri yazacağım belki vize konusunda da yardımcı olmuş olurum.
can rekar
26/12/2017 at 13:43Teşekkürler bilgiler için. Umarım hiç problem olmadan gider geilirim :)
Rafet
15/03/2018 at 01:43Ayrıntılı bilgi verdiğiniz için teşekkürler. Bu arada bende bir soru sormak istiyorum. Genel olarak değerlendirecek olursak 20 günlük bir tatil için. Filipinler mi Tayland dı mı tercih edersiniz?
Emir Aşkın
15/03/2018 at 09:25Yazımı okuyup, yorum yazdığınız için teşekkürler. Ben 20 günlük tatile çıksam Filipinlere giderdim. Filipinler keşfedilmemiş gibi geliyor bana. 7000 den fazla adası var.İnsanlar daha sıcak kanlı falan. Tabii ki Tayland da görülmesi gereken bir ülke. Şimdiden iyi yolculuklar dilerim.