| İsfahan Gezi Rehberi

İsfahan Gezi Rehberi

Kaşan şehrinde 1 gece kaldığım otelimden sabah erkenden kalkıp güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra çantamı alarak çıkış yapıyorum. Bir sonraki durağım İran’ın İsfahan şehri. İsfahan şehrine her saat başı otobüs bulabilirsiniz. Çok ta acelem olmadığı için otogara yürüyerek gidiyorum. 15.000 Tümen ödeyerek otobüs biletimi alıp, yerime geçip oturdum. Yaklaşık 2,5 saat süren yolculuk sonundan İsfahan otogarında iniyorum. Oldukça büyük bir otogar ve şehrin merkezinde yer alıyor.

Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together

Önceden internetten nerede kalabilirim diye araştırmıştım. Gitmek istediğim hostel, otogara uzak olduğu için taksiyle gitmeye karar veriyorum. Otogarın çıkışından bekleyen taksilerle gitmek istediğim hostelin ismini söyleyip pazarlık yaparak biniyorum. Yaklaşık 20 dk lık yolculuk için 10.000 Tümen’e anlaşıyoruz. Hostel’e önceden rezervasyon yaptırmamıştım, ama şansıma boş odaları varmış. 3 kişilik oda kişi başı kahvaltı dahil 20.000 Tümen’e anlaşıyorum. Odaya yerleştiğimde kimse yoktu daha sonrasın da Fransız bir kişi daha geldi. Eşyalarımı yerleştirdikten sonra şehri keşfetmek için dışarı çıkıyorum.

İsfahan’da gezilmesi gereken birçok yer var, benim ise sadece 1 günüm var. Bu yüzden gezmek istediğim yerleri önceden belirlemiştim. İsfahan’da gezmeyi planladığım yerler;

  • Naks-i Meydanı (İmam Meydanı)
  • İmam Cami
  • Şeyh Lütfullah Cami
  • Ali Kapı Sarayı
  • Çehel Sütun Sarayı
  • Bazar-e Bozurg
  • Mescid-i Cuma
  • Heşt Beheşt Sarayı
  • İsfahan Köprüleri

Youtube Kanalımı takip etmek için –> @Aroundtogether

Naks-i Meydanı

İsfahan’daki ilk durağım birçok kişi gibi İmam Meydanı diğer adıyla Naks-i Cihan oluyor. Isfahan’ı Isfahan yapan yer bence burası. Naks-i Cihan Meydanı aynı zamanda Çin’deki Tiamennen meydanından sonran Dünya’daki en büyük 2. meydanıdır. Meydan 512 metreye 163 metre ölçülerinde. 1611 yılında Şah Abbas tarafından yaptırlan meydannın inşaatı 25 yıl sürmüştür. İmam meydanının ortasında güzel bir şadırvan ve 4 kapısı yer almaktadır.

Meydan’nın 4 kapısından birisi çarşıya diğer 2 kapı camilere son kapı ise Ali Kapı Sarayına açılıyor. Çarşıyı gezmeye başlamadan önce meydan da fotoğraflar çekmeye başlıyorum. O sırada yanıma birçok kişi gelip birşeyler satabilmek için dükkanlarına çağırıyorlar. O sırada muhabbet ettiğimiz gençlerden birisi Türkiye’den geldiğimi söyleyince türkçe konuşmaya başlıyor. Kısa bir süre İstanbul’da Kapalıçarşı da çalışmış ve türkçe öğrenmiş. Çalıştığı halı dükkanına gelmemi, bir şey almasam bile patronuna müşteri getirdiğini söyleyeceğini anlatıyor. Meydanda yer alan İmam cami, Şeyh Lütfullah Camii ve Ali Kapı Sarayı gezmediğimi gezdikten sonra dükkanına geleceğimi söylüyorum. O sırada camileri şimdi gezme giriş paralı deyince şaşırdım. Paramı mı ne parası diye tepki verdim. Şimdi gezmek istersem her biri için para vermem gerektiği anlatıyor. Tahran’daki gibi turistlere pahalı fiyattan bilet sattıklarını söylüyor. Bende kendisine benim için İranlılara satılan ucuz biletten alır mısın diye sordum. :) İstersen alırım ama buradakiler Tahran’daki gibi değil. Özellikle soru sorup İranlı mı yabancı mı olduğunu anlamaya çalışıyorlar, yakalanırsın deyince bu fikirden vazgeçtim. Ezan okununca İmam camisini gez para vermezsin diye süper bir fikir veriyor. Ezan saatine yaklaşık 1 saat var, o sırada çarşıyı gezmeye başlıyorum.

İlk durak tabiki yeni arkadaşımın çalıştığı halı dükkanı, içeride 2 koreli çifte halı şovu yapıyorlardı. Hemen bende yanlarına oturup, çayımı içerken halıların hikayeleri dinlemeye başladım. Fiyatlar gerçekten çok pahalı değil, cebimde param olsaydı kesinlikle alırdım. Bütçem sıkıntılı deyince bu sefer küçük kilimler göstermeye başlıyorlar. İsterseniz kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Nasıl oluyor bilmiyorum ama halıcı da uluslararası kredi kartı geçerli.

Dükkandan çıktıktan sonra çarşının geri kalanını gezmeye başlıyorum. Meydanı çevreleyen 2 katlı surların alt katları tamamen çarşı olarak kullanılıyor. Oldukça büyük, istediğiniz herşeyi bulabilirsiniz. Birkaç tane hediye aldıktan sonra ezan saatinin yaklaşmasıyla İmam camisinin giriş kapına doğru gidiyorum.

İmam Cami

Meydanın güney cephesinde İmam Cami yer alıyor. Safeviler tarafından 1598-1611 yılları arasında inşa edilen İmam Cami, İran cami mimarisinin en güzel örneklerinden birisi. Camiye 30 metre yükseliğinde mavi çinilerle kaplı müthiş bir kapıdan içeri giriyorsunuz. Camiye giriş kapının her iki tarafında oldukça zarif 42 metre yüksekliğinde 2 adet minare yer almakta.

Caminin dışı gibi içerisi de şehrin simgesi haline gelmiş olan mavi çinilerle kaplanmış. Caminin ilginç bir özelliği daha var. Yapılan araştırmalara göre 49 çeşit yankı oluşturabilen akustik bir mimariyle inşaa edilmiş olması. 49 yankı çeşidinden insan kulağı sadece 12 tanesini algılayabiliyormuş.

Camiye giren insanlar namaz kılmaya başladıkları için rahatsızlık vermemek için yavaştan dışarı çıkıyorum. Camiye namaz vakti dışında girmek istersenize bilet almanız gerekli, zamanınız varsa bekleyin ücret vermeden gezin derim.

Giriş Ücreti: 200.000 Riyal (20.000 Tümen)

Şeyh Lütfullah Cami

Meydanın doğusunda yer alan bir diğer gezilecek yer alan Şeyh Lütfullah Cami, İmam Camisine göre daha küçük boyuttadır. Şeyh Lütfullah Cami ibadete açık olmadığı için buraya para ödeyerek girmek zorunda kalıyorum. Şeyh Lütfullah Camiside I. Şah Abbas’ın emriyle  1602- 1619 yılları arasında inşa ettirilmiştir.  Caminin ismi ise I. Şah Abbas’ın kayınpederi olan, aynı zamanda ülkenin dini lideri konumundaki Lübnanlı din alimi Şeyh Lütfullah’dan gelmektedir.

Caminin içerisinde Safevi mimarisinin en zarif örneklerini görebilirsiniz. Caminin 13 metre yüksekliğinde çinilerle kaplı kubbesi gün ışığında adeta renk değiştiriyor. Caminin içerisinde flaş kullanmadan fotoğraf çekmenize izin veriyorlar.

Giriş Ücreti: 200.000 Riyal (20.000 Tümen)

Ziyaret Saatleri: Hergün açık Yaz 09.00 – 18.30, Kış 09.00 – 16.00

Ali Kapı Sarayı

Şeyh Lütfullah Camisinin tam karşısında yer alan Ali Kapı Sarayı I. Şah Abbas tarafından konut olarak inşaa ettirilmiş. 48 metre yükseliğinde ve 6 kattan oluşan saray meydana takim bir yükseklikte yer alıyor. Ali Kapı Sarayı duvar süslemeleri ile ünlüdür. Süslemelerinde kuşlar, çiçekler ve çeşitli hayvan figürleri göze çarpıyor. Sarmal merdivenlerle çıktığınız 6. katta ise iyi  bir akustik ortam yakalamak için tasarlanmış, insanı hayrete düşüren müzik odası yer alıyor.

Giriş Ücreti: 200.000 Riyal (20.000 Tümen)

Ziyaret Saatleri: Hergün açık Yaz 09.00 – 18.30, Kış 09.00 – 16.00

Naks-i Cihan Meydanını ve kapıları gezdikten sonra ayrılıyorum. Akşam üzere zamanın kalırsa meydana tekrar geri gelmeyi ve fotoğraf çekmeyi planlıyorum. Bir sonraki durağım ise Çehel Sütun Sarayı oluyor.

Çehel Sütun Sarayı

Aslında buraya ziyaret etmeyi planlamıyordum daha doğrusunu unutmuşum ama şans eseri Isfahan sokaklarında gezerken sarayın bulunduğu parka ulaştım. II. Şah Abbas tarafından 1647 yılında yaptırılmış olan saray adını verdiği Çehel Sütun bahçesinde yer almaktadır. Çehel Farsça da 40 demektir. Sarayın inşaa ediliği bahçede büyük bir havuz yer almakta. Sarayında 20 adet sütunu buluyor. 20 sütunun havuzda yansımasıyla 40 adet sütun gözüktüğünden dolayı buraya Çehel Sütun yani Kırk Sütun Sarayı deniliyor.  Çehel Sütun Sarayında Şah zamanında büyük davetler verildiği eğlencelerin düzenlendiği, yabancı konuklarını ağırladığı bir saraymış

Giriş Ücreti: 200.000 Riyal (20.000 Tümen)

Ziyaret Saatleri: Hergün açık Yaz 09.00 – 18.30, Kış 09.00 – 16.00

Bazar-e Bozung

Isfahan’da alışveriş yapmak, tarihi ruhunuzda hissederek gezeceiğiniz Bazar-e Bozung en az 1000 yıllık. Bazar-e Bozurg (Büyük Çarşı), Ortadoğu’nun en eski ve büyük çarşılar arasında yer alıyor. İran’ın en güzel halılarının İsfahan’da satıldığı söylenmektedir. Büyük Çarşıda ünlü İsfahan halılarını alabileceğiniz birçok halı dükkanı yer almakta. Haftanın her günü açık olan çarşı 09.00 – 20.00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Büyük Çarşıdan çıktıktan sonra, bir yerde oturup bir şeyler yemeye karar veriyorum. Yol üzerinde bir yerde oturup kebap yedikten sonra mehşur isfahan köprülerine gezmek üzere yürümeye başladım. Köprüler biraz uzak, havada bir o kadar sıcak. Yol üzerinde içecek satan bir yer gördüm, birçok kişi içecek alıyordu. Ne olduğu hakkında bir fikrim yok ama bende almaya karar verdim. Oldukça farklı bir tadı var, kivinin içindeki taneleri içiyorsunuz gibi bir his veriyor. Müthiş bir tadı yok ama sıcak havada oldukça iyi geldi.

İsfahan Köprüleri

İsfahan şehrine güzellik katan birçok köprü bulunuyor. Şehrin tam ortasından geçen Zayenderud nehri üzerinde toplamda 11 adet köprü bulunmakta. Bu köprülerden 5 tanesi eski, 6 tanesi ise yeni yapılmış. Zayenderud nehri üzerinde yer alan köprülerden en çok bilineni ve ziyaret edilenleri ise Siosepol, Çubi ve Hacu Köprüleri.

Isfahan Köprüleri ile ilgili yazdığım yazıda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. :)

Isfahan Nerede ve Nasıl Gidilir?

İran’nın ortasında yer alan Isfahan, Tahran – Şiraz karayolu üzerinde yer alıyor. Başkent Tahran’a 450 km, Şiraz’a ise 485 km uzaklıktadır. Tahran’dan Isfahan’a gitmek isterseniz karayolunu veya demiryolunu tercih edebilirsiniz. Tahran’dan her gece hareket eden yataklı tren ile Isfahan’a ulaşmak mümkün. 6 kişilik yataklı trenlerin ücreti 280.000 Riyal.

Benim gibi karayolunu tercih ederseniz 6 saatlik güzel bir otobüs yolculuğu ile şehre ulaşmanız mümkün. Royal Safar firmasının geniş koltuklu, klimalı otobüsleri tercih ederek Isfahan’a gitmek isterseniz ödemeniz gereken ücret 260.000 Riyal’dir. Diğer firmaların otobüs ücretleri biraz daha ucuz ama aynı konforda değiller.

Emir Aşkın200 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

3 Yorum

  • hanife Yanıtla

    27/04/2018, 16:39

    Teşekkürler emeğinize… Merak ettigim yerlerden birisi… blog sayfanizla instagramdan tanistim… iyi ve saglikli gezmeler. ?

  • zihin gicirtisi Yanıtla

    14/08/2018, 12:26

    şuan elimde bu blogun basılı broşürü olsun isterdim.açık, net, işe yarar bilgilerle dolu bir çalışma olmuş ellerinize sağlık . :)

Yorum Yapın


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Login

Tekrar hoşgeldiniz! hesabınıza giriş yapın

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Zendesk sohbet hesabınız yok mu? Üye Ol

Lost Password

Register