Kaşan (Kashan) Gezi Rehberi
Tahran’da geçirdiğim 3 günün sonrasında Kaşan (Kashan) şehrine gitmek üzere sabah erkenden kalkıyorum. Kahvaltı yaptıktan sonra beni evlerinde misafir eden CouchSurfing’den bulduğum ev sahiplerimle tekrar görüşmek üzere deyip vedalaşıyorum. Biletimi önceden aldığım için hareket saatinden önce otogar da oluyorum.
Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together
Otobüsüm saat 09.00 da hareket ediyor, yaklaşık 2.5 saat süren bir yolculuk sonunda Kaşan’a varıyorum. Otobüs başka şehre gittiği için şehri çıkışında yol kenarında yolcuları indiriyor. Kashan otogarına falan girmiyor. Otobüsün indirdiği yerde birçok taksici sizi bekliyor olacaktır. Taksiciler etrafımı sarıp nereye gideceğimi sorup duruyorlar. Telefonumda kullandığım Offline Harita uygulaması ile şehir merkezine uzak bir yerde olduğumu görünce, yürümek yerine taksici ile anlaşmaya karar veriyorum. Otel’de önceden ayarlamamıştım, bu yüzden taksicinin bildiği bir yere gitmeye karar veriyorum. Taksi ücreti olarak 80.000 Riyal’a anlaştım. Oteli beğenmezsem veya pahalı gelirse şehir merkezinde başka otellere bakmayı düşüyorum.
Yaklaşık 10 dk taksiyle gittikten sonra otele varıyoruz. Biraz ara sokakta bir yerde ama oldukça merkezi bir konumda yer alıyor. Otele varınca başlıyoruz pazarlık yapmaya. Otelin sahibi 40’lı yaşlarda bir kadın, oldukça geniş avlusu olan konağı otele çevirmiş. Tek kişilik odaya Kahvalt + İnternet 30 Dolar fiyat çekiyor. Gülerek, çok pahalı İngiltere’den gelmedim, Türkiye’den geldim deyince. Kadın da gülerek tamam tamam deyip 20 dolar diyor :D İran’da pazarlık yapmadan hiçbir şey almamanız gerektiğe güzel bir örnek.
Youtube Kanalımı takip etmek için –> @Aroundtogether
20 Dolar da benim için pahalı, başka otel bakıcam diyorum. Taksiden indikten sonra etrafta başka oteller görmüştüm. Son teklifi 15 Dolar ama kahvaltı ve internet yok. Sonrasında gidiyorum ben deyince. 4 Kişilik oda da kalabilceğimi, oda da şuan kimsenin kalmadığı beğenirsem 15 dolar + Kahvaltı ve İnternet. Odaya baktıktan sonra tamam burayı beğendim, ama 4 kişilik o da için 15 dolar fazla, başkası gelebilir 8 doları kabul ediyorsan kalıcam, yoksa diyorum deyince anlaşıyoruz.
Pazarlık heralde 20 dakika sürmüştür, ama istediğim fiyata kabul ettiriyorum. Oda ya eşyalarımı koyduktan sonra Kaşan şehrini keşfetmek için dışarı çıkıyorum. Şehirde gezilmesi gereken önemli yerler var;
- Tabatabaei Evi
- Sultan Amir Ahmad Hamamı
- Borujerdi Konağı
- Mahdi Cami
- Agha Bozorg Camii
- Kaşhan Pazarı
- Kashan Fin Bahçesi
Eşyalarımı otele bıraktıktan sonra fazla zaman kaybetmemek için yolumun üzerinde birşeyler yedikten sonra ilk ziyaret edecek olduğum doğru yürüyorum.
Tabatabaei Evi
1880’li yıllarda ünlü Halı tüccarı Seyyid Cafer Tabatabaei tarafından yaptırılmış bir ev. Evin mimarı ise Ali Meryem’miş. Aslında buraya ev demek biraz haksızlık olur, küçük bir Saray demek daha uygun. Toplamda 4700 metrekarelik bir alana inşaa edilmiş olan evin 4 tane bahçesi, 40 odası ve üç rüzgar kulesi vardır. Evin içi adeta labirent gibi, kaybolabilirsiniz benden söylemesi. Evin süslemeleri de oldukça güzel, renkli camlarından içeri süzülen ışıkları fotoğraflamak isterseniz akşam saatlerinde ziyaret etmenizi öneririm. Tabatabaei Evi, Kaşhan’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer.
Giriş Ücreti: 150.000 Riyal yani 15.000 Tümen
Ziyaret Saatleri: Hergün 10.00 – 20.00
Sultan Emir Ahmad Hamamı
Tabatabaei evini gezdikten sonra oldukça yakın bir konumda yer alan tarihi hamama gidiyorum. Sultan Emir Hamamı 16. Yüzyılda Safeviler tarafından yapılmış. 1778 yılında yıkılan hamam Kaçar hanedanı tarafından tekrar inşa edilmiş. Hamam 2 bölümden oluşuyor, Serbineh ve Germhane. Serbineh bölümü insanların giyinip, soyundukları, oturup sohber ettikleri yer olarak kullanılıyormuş. Germhane ise insanların yıkandığı, keselendikleri yermiş. İçerideki süslemeler, oymalar müthiş güzellikle. Hamamın iç duvarları süt, yumurta akı, soya unu ve kireç karıştırılarak hazırlanan bir çeşit alçı ile kaplanmış. Hamam günümüzde müze olarak kullanıyor, isterseniz hamamın içerisini gezdikten sonra çatıya çıkabiliyorsunuz. Hamamın çatısından biraz sonra gidecek olduğum Borujerdi konağı da gözükmekte.
Giriş Ücreti: 150.000 Riyal
Ziyaret Saatleri: Hergün 10.00 – 20.00
Borujerdi Konağı
Kaşhan’da gezilmesi gereken birçok konak var. Kaşhan şehri, Safranbolu gibi dersem ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız. Tabatabaei evinden sonra gezilmesi gereken en önemli yer Borujerdi Konağı. Borujerdi Konağı’da dönemin zengin halı tüccarlarından birisine aitmiş.
Evin inşa edilmesi hakkında değişik rivayetler var. Borujerdi konağını yaptıran halı tüccarı meslektaşı olan Tabatabaei evinin sahibi Seyyid Cafer Tabatabaei ile tanışır. Zaman içerisinde Seyyid Cafer Tabatabaei’nin kızına aşık olur ve ister. Kızın babası da, kızını ancak kendisinin yaşadığı kadar güzel bir eve gelin giderse verebileceğini söyler. Halı tüccarı da sevdiği kızla evlenmek için ev yaptırmaya karar verir, fakat inşaat tam 18 yılda biter. Şuan gezdiğim yer ise sevdiği kız için yaptırdığı Borujerdi Konağı.
Kaşan şehrinde gezmek için daha başka konaklarda yer almakta. Benim ziyaret etmediğim ama görülmesi gereken diğer iki konağım isimleri;
- Abbasi Evi
- Ameri Evi
Giriş Ücreti: 150.000 Riyal
Ziyaret Saatleri: Hergün 10.00 – 20.00
Mahdi Cami
Borujerdi Konağı gezdikten sonra hemen arka caddesinde yer alan Mahdi camisinin bahçesine giriyorum. 2 minaresi bulunan caminin geniş bir avlusu var. İçeriye girmek için ayakkkabıları çıkartıp içeri girdim. Caminin yan bölümünde odalar yer almakta. Bu odalarda molla olmak isteyen öğrencilere eğitimler veriliyormuş.
Caminin içerisinde birde sanduka bulunmakta. Oldukça güzel süslemeli olan sandukayı görünce şaşırdım, açıkcası içeride böyle bir şey beklemiyordum. Camiyi gezikten sonra asıl görülmesi gereken bir diyer cami olan Agha Bozorg’a doğru gidiyorum.
Agha Bozorg Cami
Agha Bozorg Cami 18. Yüzyılda Ünlü İranlı Mimar Hacı Şaban Ali tarafından yapılmıştır. Caminin oldukça büyük birde avlusu var. Avlunun ortasında ise küçük bir havuz bulunur. Avlunun altında ise medrese bulunmakta. Medrese halen aktif olarak kullanılıyor. Bozorg Farsça’da “Büyük, Harika” anlamına geliyormuş. Özellikle simetrik tasarımıyla ünlü olan bu caminin çinili duvar işlemeleri müthiş. Caminin ahşap giriş kapısındaki büyük çivileri fark etmemek imkansız. Avluda beni gezdirmek isteyen İranlı çocuğun dediğine göre Kuran-ı Kerim’deki ayet sayısı kadarmış. Agha Bozorg İran’ın en güzel ve en zarif eserlerinden birisi.
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Ziyaret Saatleri: Hergün 08.00 – 20.00
Görülmesi gereken en önemli yer olan Agha Bozorg’u sona saklamıştım, orayı da gezdikten sonra Kaşan sokaklarında yürüyerek keşfetmeye başladım. Kaldığım yerde muftak olduğu için hem yiyecek birşeyler almak, hediye almak için Kaşhan pazarına gidiyorum. Saat biraz geç olduğu için kapanmak üzereydi. Hızlıca alışverişimi yapıp otele dönüyorum. Sabah erken kalktım ve sıcak havada bütün gün gezdim. Yarın ise yeniden yola koyulmam gerekli. O yüzden uzun bir yürürüş sonunda otelime döndüm. Otele geldiğimde sabah boş olan odam da birisi daha vardı. Benden sonra hintli bir kız otele giriş yapmış ve 1 gece kalıp Tahran’a gidecekmiş. Otelin avlusunda sohbet edip çay içtik, ertesi gün yeni bir şehri keşfetmek için erken kalman gerekecek. Yolculuk bu sefer İsfahan şehrine.
Kaşan Şehri Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kaşan şehri başkent Tahran’a yaklaşık 2- 2,5 saat uzakta yer almakta. Tahran’dan her saat başı otobüs hareket etmekte. Tahran’dan İsfehan’a giderken kesinlikle uğramanız gereken bir şehir. En az 1 gece kalmanızı öneriyorum.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum