Astana Gezi Rehberi
Almatı şehrinden sonra AirAstana firmasıyla 1.45 dakikalık bir uçuş sonunda Başkent Astana’ya zorla iniş yaptık. Zorla diyorum çünkü şehre iniş yapmadan önce havada en az 30 kez daire çizdik. Yav ne oluyor diye düşünüp durdum, kaptan da bir şey demiyor. Neyse sonunda şehre indik. İnince anladım ki şiddetli rüzgar yüzünden hayat felç olmuş. Uçan çatılar, kökünden sökülen ağaçlar falan, tam da benim seyahat ettiğim tarihe denk geldi.
İç hatlar uçuşu gerçekleştirdiğim için pasaport kontrolüne gerek olmadığından bavulumu aldığım gibi dışarı çıktım. Dışarı çıktım ama hava buuuzzz resmen, iyi ki yanıma uzun kollu bir şeyler almışım. Hemen otobüse binip Couchsurfing den beni evine kabul eden arkadaşın evine gideceğim. Havalimanından şehir merkezine gitmek için 10 veya 12 nolu otobüslere binmeniz yeterli. Bende 10 nolu otobüse binerek ev sahibimin oturduğu yere, yani Expo Astana’ya gidiyorum.
Ev sahibim evde olmadığı için yaklaşık 1 saat onu bekledim. Evde biraz oturup sohbet ettikten sonra birlikte onun çalıştığı yere gidiyoruz. Kendini eve yakın bir Bar da çalışıyor ve akşam 04.00 gibi eve dönüyor. Bu yüzden şehri tek başıma gezmem gerekli. Bar da bir şeyler yedikten sonra şehir merkezine gitmek üzere tekrar 10 no lu otobüse biniyorum. Astana şehir başkent olmasına rağmen gezilmesi gereken çok fazla yer yok. 1 günde çok rahat şehri gezebilirsiniz.
Benim ziyaret ettiğim tarihlerde hava kötü olduğu için 2 günde ancak şehri gezebildim. İlk durağım tabilk de Astana’nın simgesi olan Bayterek Kulesi. Şehrin tam ortasında yer alan kule akşam vakitlerinde ziyaret etmenizi öneririm. Astana‘da ilk günümde ziyaret ettiğim diğer yerler ise Nur Astana ve Hazret Sultan Camii.
Hazreti Sultan Cami
Her iki camii de oldukça güzel, hele Hazret Sultan camisini içine girince şaşırmadım desem yeridir. Cami sosyal tesis olarak inşa edilmiş, ibadet hane dışında kütüphane, lojmanlar, yemekhane, VIP odalar, el ayak kurutma bölümleri ve daha fazlası var.
Camiyi gezdikten sonra kaldığım yere geri döndüm. Zaten hava soğuk, dışarı da gezmek gerçekten imkansız gibi bir şey. Şiddetli rüzgar dan kafanıza bir şey düşebilir, en iyisi eve dönüp dinlenmek.
Astana’daki 2. Günüm
Ertesi gün sabah 10.00 gibi kalktım, kahvaltı yapmak için dışarı çıktım direk. Kazakistan’daki kahvaltı kültürü bizim ki gibi değil ama mercimek çorbasını birçok yerde bulabiliyorsunuz. Şehir merkezinde yer alan Keruen Alışveriş merkezi konum olarak çok güzel bir yerde. Bende kahvaltımı burada yaptıktan sonra yürüyerek önce Cumhurbaşkanlığı sarayının olduğu yere sonrasında da ilginç yapısıyla dikkat çeken Han Şatır Alışveriş merkezine gittim. Zaten hava soğuk bu gidişle Astana’daki bütün alışveriş merkezlerini gidip çıkacağım.
Han Şatır alışveriş merkezi küçük gözükse de içeri gidince öyle olmadığını anlıyorsunuz. Hatta en üst katında havuz yapmışlar. Bildiğin kumsal falan var, denizi olmayan Astana’ya denizi getirmişler. Han Şatır Alışveriş merkezinden çıktıktan sonra yine Couchsurfing den başka bir arkadaş ile buluşup şehrin en büyük farklı olan Central Park gittik. Hava soğuk olduğu için taksi ile gitmeyi tercih ettik. Bu arada kısa bir bilgi vereyim, Kazakistan’da her araba taksidir. Ne demek oluyor bu peki? Bir yere mi gitmek istiyorsunuz elinizi kaldırınca arabalar durmaya başlıyor. Sizin gitmek istediğiniz yere gidiyorlarsa eğer, anlaştığınız fiyata götürüyorlar. Birçok kişi bu şekilde yolculuk ediyor ve oldukça ucuz.
Bizde Central Parka gitmek için aynı yöntem ile yolculuk yaptık. Park hava soğuk olduğu için çok kalabalık değildi ama görülmesi gereken bir yer. Park da her halde 1 saate yakın gezmişizdir. Park da dolaştıktan sonra Akşam yemeği yemek için Kazak yemekleri yapan oldukça lüks bir mekan geçtik.
Gittiğimiz restaurantın ismi Saksual, hemen şehir merkezinde Bayterek kulesine yakın bir konumda yer alıyor. Önceden rezervasyonumuz olduğu için direk masamıza geçiyoruz. Rezervasyon yaptırmazsan akşam saatlerinde yer bulmak oldukça güçmüş.
Neyse yerimizi aldık, sıra yemekleri söyleme vakti geldi. Ne yiyeceğimi bilmediğim için arkadaşlara bıraktım. Yöresel bir yemek söylediler, yemeğin yanında ise dolma ve birkaç çeşit ara sıcak. Sipariş ettikleri yemeği aç olduğum halde zorlukla yedim. Porsiyonları oldukça büyük ve doyurucu.
Yemeğimiz yedikten sonra yarın görüşmek üzere diyerek taksiye atlayıp eve döndüm. Ertesi gün ziyaret etmek istediğim yerlerden birisi Astana Opera binası. Netten araştırdığım kararı ile Opera binasına belli saatlerde gezi düzenleniyor. Yarın ki planım saat 15.00’deki Opera tura katılmak ve sonrasında akşam uçağı ile Astana’dan Uzak Doğu’ya uçmak.
Astana’daki 3. Günüm
Sabah kalktığım da hava yine kötüydü. Geldiğim gün başlayan kötü hava 3 gün boyunca devam etti. Bu akşam Astana’dan ayrılıyorum yarın ise hava güneşli. L Saat 11.00 gibi evden çıktım, Opera binasına gitmeden önce yapmam gereken bir şey var. Sovyet ülkelerine seyahat etmiş olanlar bilirler, ülkeye girdikten sonra Kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. Bilmeyen arkadaşlar için Registrasyon yani Kayıt işlemi yani kısaca anlatayım. Şimdi oldu da yolunuz Rusya, Belarus, Kazakistan veya Özbekistan’a düştü, bu ülkelerde Sovyet zamanından kalma bir kural var. Ülke de 5 günden fazla kalıyorsanız nerede kaldığınızı polise bildirmeniz lazım. Tabii otel de kalırsanız sorun yok, onlar sizin yerinize bu işlemi yapıyorlar. Ama Couchsurfing veya Airbnb kullanıyorsanız sorun orada başlıyor. Kayıt işlemini kendiniz yapmanız lazım, tabii Rusça bilmeden bunu yapmak baya bir zor. Kayıt işlemi için 2 göçmenlik bürosu, 1 de karakol gezdim. Yaklaşık 3 saatimi aldım ama sonunda hallettim. Kayıt işlemi ile ilgili detaylı olarak yazı yazacağım için burada tekrardan bahsetmeyeceğim.
Göçmenlik bürosundan çıkınca belediye otobüsüne binerek tekrar şehir merkezine, Opera binasının olduğu yere gittim. Opera binasının içerisini gezmek için bilet almanız lazım. Ana giriş kapısının Han Şatır tarafına bakan yerde bilet gişeleri yer almakta. Biletiniz buradan alarak içeri giderebilirsiniz. Biletimi aldıktan sonra rehber eşliğinde Opera binasını gezmeye başladık. İçeride birçok salon bulunmakta ama asıl görülmesi gereken yer Ana salon. Opera binası çok güzel ama şimdiye kadar birçok opera binası gezdiğim için burası ancak müthiş diyemem. Ama kesinlikle gezmeniz hatta zamanınız varsa gösteri izlemeniz öneririm.
Ziyaret Saatleri: 11.00 – 13.00 – 15.00 – 17.00
Giriş Ücreti: Tam 1000 Tenge, Öğrenci 500 ( 1 dolar = 340 Tenge )
Opera binasını gezdikten sonra eve dönme vakti geliyor. Eve geçmeden önce evin hemen yanındaki Expo Astana’yı ve alışveriş merkezini geziyorum. Hava şartları çok iyi olmasa da Expo üzerinde Drone uçurma imkanım oldu. Yağmur başlayınca eve geçtim, çantamı hazırladım ve vedalaşmak için beni evinde 2 gece misafir eden arkadaşımın çalıştığı bara gittim. Her şey için teşekkür edip, tekrar görüşme üzere diyerek yanından ayrıldım. Yine Otogara giden 10 no lu otobüse inerek Havalimanına geçtim ve uçuş saatimi beklemeye başladım. Sırada ki ülke Güney Kore…
Astana Nerede ve Nasıl Gidilir?
Astana, Kazakistan’ın başkenti ve en büyük 2. şehridir. Nüfusu 1.000.000 civarındadır. 1998’de Kazakistan’ın başkenti ilan edilen şehir Akmola Eyaleti sınırlarında bulunmaktadır. Kazakistan’ın orta kesimindedir. İnsanların güney kesiminde yığılmasını önlemek için başkent buraya taşınmıştır. Astana kelime anlamı ise, Kazakça’da “başkent” anlamına gelmektedir.
Türkiye’den Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gitmek için tercih edilecek en doğru tercih uçaktır. Thy ve AirAstana firmalarının neredeyse hergün Astana‘ya uçuşları vardır. Pegasus firmasının ise Almatı şehrine uçuşu mevcut. Kampanyaları takip ettiğinizde oldukça ucuz fiyata biletiniz alabilirsiniz.
Astana’ya Ne Zaman Gitmeli?
Aslına bakarsanız bu soruya doğru cevap verebilmek için, ziyaret sebebiniz biliyor olmam lazım. Ama genel olarak bilgi vermek gerekirse; Kış ayları oldukça şiddetli soğukların olduğu başkent ve Almatı şehri gezmek için çok elverişli değil. Yaz ayları da kış ayının tam tersi oldukça sıcak ve bunaltıcı geçiyor. Bu yüzden en ideal mevcut Nisan sonu ve Mayıs başı olabilir. Kış ayında gittiğinizde kesinlikle Shimbulak’ı ziyaret etmenizi öneririm.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum