Buddha Park ve Patuxay Anıtı
Vientiane
Vietnam’ın başkenti Hanoi’dan hareket eden otobüs ile Laos’un başkenti Vientiane’ye akşam saat 17:00 civarında varıyorum.Otobüsün durduğu yer şehri 5-6 km dışında bulunan Güney otogarı.Buradan şehir merkeze gitmek için 2 seçeneğiniz var.Tuk Tuk veya Belediye Otobüsleri.Otogarın içinde bekleyen Tuk-Tuk lar Kişi başı 50.000 kip ten kapıyı açıyorlar ki oldukça pahalı 7,5 dolar civarında bir para.Birkaç kişi 35.000 kip e anlaşıp biniyor.Ben ve otobüste tanıştığım 2 arkadaşda Robert ve ilya otogarı dışında bekleyen tuktuklarla pazarlık yapmaya kadar veriyoruz.Üzerimizde Kip de yok önce döviz bürosu sonrada şehir merkezi bizi bırakması için kişi başı 12.000 kip e anlaşıyoruz.Şehir merkezinde açıp döviz bürosuda yok saat geç olduğu için.Mecbur şehrin merkezi sayılabilecek bir yerde inip bozuk dollarlardan Tuk-Tuk’un parasını ödüyoruz.İndiğimiz yerde hotel aramaya başlıyoruz.Sorduğumuz yerler ya pahalı ya sadece 1 gece müsait,ertesi güne rezervasyonları olduğu için sadece 1 gece için konaklama seçeneğisunuyorlar.2 gece müsait olan hotellerin odaları ise oldukça kötü.Yaklaşık 1 saat aradıktan sonra Mixey Guesthouse da 90.000kip e anlaşıp kalıyoruz.2 gece kalmayı planlıyorum.Sonrasında Vang Ving şehri gitmek istediğim yer.Otele yerleştikten sonra mekong nehrinin kıyısına kurulan gece pazarını gezip birşeyler yiyoruz.Kişi başı 2 -2,5 dolara çok rahat karnınız doyurabilirsiniz.Night marketi gezdikten sonra nehir manzaralı bir bara çıkıyoruz.1-2 bira içip muhabbet ettikten sonra otele dönüp yatma vakti.
Patuxay Anıtı
Konsolosluktan sonra şehrin tam ortasında bulunan Patuxay Anıtı geziyorum.Fransa’daki ve Romanya’da bu anıtın kardeşlerini daha önce görmüştüm.Patuxai, The Arch veya Triumph Kapısı, Paris’de Arc de Triomphe ile büyük benzerlik gösteriyor.Ülkesi için savaşan Lao’u insanlar anısına inşaa edilmiştir.1960 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin yardımlarıyla inşaası tamamlanmıştır.
Paris’tek olduğu gibi, Patuxay Anıtına da uzanan geniş caddeler ve bir dizi yol var. Patuxay Anıtında Lao motiflerini ve tasarımlarını görebilir.
Anıtın en üstüne çıkıtğınızda şehri ve anıtın her iki arafından adan trafiği görebiliyorsunuz.Anıtı ziyaret ettikten sonraki durağım şehrin yaklaşık 50 dk uzağında bulunan Buddha Park.
Çalışma Saatleri : 08:00-18:00
Giriş Ücreti: 3.000 kip
That Dam
Kaldığım otele yürüme mesafesinde olan tapınak.Açıkcası daha bakımlı bi yapı bekliyordum.Görünce biraz hayal kırıklığı olmadığı değil.Aslında Lao’lu insanlar için oldukça önemli bir stupa tapınağı. Birçok Lao’lu kendilerini 1827 yılında Siyam ordularınınn istilasından koruduğuna inandığı yedi başlı nāganın burada yaşadığına inanır.Naga Hinduizm ve Budizm Mitolojisinde yer alan büyük bir yılandır.
Cope Visitor Center
Laos’ta ziyaret etmeniz gereken en önemli yerlerden birisi COPE. COPE’nin ingilizce kelimelerin baş harfleri alınarak kısaltılmış.Türkçesi Ortotik ve Protez merkezi olarak adlandırmak yanlış olmaz.COPE savaşın acı yüzünü görebileceğiz yerlerden birisi.Merkez 2008 yılında Laos’taki engelilik konusundaki bilinç düzeyini arttırmak ve engellilerin tam ve üretken yaşamlarını sürdürmesine yardımcı olmak amacıyla ziyaretçilere açılmış.İçeriyi gezerken Savaşta kullanılan bombaları ve sakat kalan insanlara ait birçok protezi görmeniz mümkün.İsterseniz sizde proteze ihtiyacı olan insanlara yardımda bulunabilirsiniz.
Adres: Boulevard Khouvieng, Vientiane
Çalışma Saatleri: 09:00-18:00
Giriş Ücreti: ÜCRETSİZ
Wat Si Saket
Wat Siskaket Vientiane ayakta kalan en eski manastırlardan birisidir. Kral Anouvong tarafından 1818’de inşa edilen tapınak şehrin tam ortasında yer almaktadır.Günüzüme kadar sağlam şekilde ayakta kalan yapı en son 1935 yılında restorasyon yapılmış.Tapınak diğerlerinden oldukça farklı, daha çok Tayland’ta ki tapınakları anımsatıyor bana.Tapınapğın duvarlarında 2000’den fazla gümüş ve seramikten oluşan Buda resimleri vardır.Tapınak ayrıca müze olarak kullanılıyor.
Ziyaret Saatleri: 08:00-19:00
That Luang
Vientiane’nın merkezinde bulunan altın renginde büyük bir Budist Tapınağı.Tapınağın inşaasının 3.yüzyılda yapıldığu tahmin ediliyor.Bölgenin yaşanan savaşlar nedeniyle en son 1930’lu yıllarda yapılan yenileme çalışmalara günümüze kadar geldi. Tapınak Laos’daki en önemli anıt ve ulusal bir sembol olarak görülüyor.
Lao kaynaklarına göre tapınak aslen 3. yüzyılda bir Hindu tapınağı olarak inşa edilmiştir. 13.yüzyıla kadar ayakta durmayı başaran yapı.16. yüzyılın ortalarında Kral Setthathirat, başkentini Luang Prabang’dan Vientiane’ye taşıması ile yıkılan yapı 1566’da tekrar inşaa edilmeye başlandı.
Çalışma Saatleri: 06:00-19:00
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Lao National Museum ( Ulusal Müzesi )
1970’lerin direnişi vurgulayan müze 2007 yılında Amerika’nın yardımıyla 1925’te Fransız valisinin konutu olarak inşaa edilen binayı şuan müze olarak kullanıyorlar.Laos halkının ülkeyi yabancı işgalcilerden ve emperyalist güçlerden kurtarmaya yönelik mücadelelerinin anlatıldığı bir müze.
Açıkkası içeride görülmeye değer fazla birşey yok.Eğer zamanınız varsa gezebilirsiniz.Ama içeride girmesenizde fazla bir kaybınız olmaz.Müzenin tam karşısında ise Kültür merkezi yer almakta.
Çalışma Saatleri: 08:00-12:00 — 13:00- 16:00
Giriş Ücreti: 10.000 KİP
Buddha Park
Park şehrinde merkezine uzak olduğu halde en çok ziyeret edile yerlerden birisi.Mekong Nehri kenarında kurulmuş park’a birbirisinde ilginç buda heykelleri mevcut.Park Luang Pu adında bir Budist rahip tarafından1958 yılında inşa edilmeye başlanmış.Parkın teması Cennet ve Cehennemin Budistler için önemli olan yaklaşık 200 yakın heykelle yapılmış olması insanı oldukça etkiliyor.Bildiğiniz betondan yapılan park’ta birde Bal kabağı var.İçerisine ağız şeklide ulan yuvarlak bir yapıdan girebiliyorsnuz.İçeride birçok farklı boyutlarda buda heykelleri var.Yapının en üst katınada çıkmak isterseniz merdivenleri kullanmak zorundasınız ama oldukça dar ve insanı zorluyor.Buddha park küçük bir alana kurulmuş ama her bir heykel o kadar ilginç ki 1 saatin nasıl geçtiğini anlamadım bile.Parkın hemen karşısında ise bir cafe var birşeyler yeyip otobüsün gelmesini bekleyebilirsiniz.
Çalışma Saatleri: 08:00-17:00
Giriş Ücreti: 5.000 Kip
Buddha Park’a Nasıl Gidilir ?
Buraya gitmek için Tuk-tuk kiralayabilirsiniz.Ama en basit yolu kuzey otogar’dan kalkan 14 nolu otobüs binerek gitmek.Her yarım saatte bir kalkan otobüs ile 6.000 kip karşılığında Buddha Park ulaşmak mümkün.Buddha Park’a varmadan önce Otobüs Laos-Kamboçya sınırında duruyor.Birçok yolcu burada inip Tayland’a geçiş yapıyor.Otobüste kalan 5-6 kişiyle birlikte 50 dk sonuında Buddha Park’a varıyorum.
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım → @around.together
Facebook Seyahat Sayfam → Aroundtogether Facebook Sayfası
Seyahat Videolarımı izlemek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz. → Youtube
Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için E-Bülten’e Abone olabilirsiniz
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
5 Yorum
Ali
04/12/2016 at 19:38Guzel ve bilgilendirici bir yazı :) Beni de yollara dusurecekdiniz sonunda.
Emir Aşkın Güvendi
04/12/2016 at 22:28Teşekkürler beğeniniz için :)
Uğur
07/01/2017 at 12:36İnsanın işi gücü bırakası geliyor :)
seyyahıalem
09/02/2017 at 11:28bu sene singapur,malezya,tayland,kamboçya,vietnam,laos bu rota uygunmu sizce endonezyayı eklemeliyimiyim.60 günüm var.
Emir Aşkın
11/04/2017 at 19:08Rotanızı önceden planlarsanız 60 gün yeterli olur.Ülkelerde nelere gitmek istediğini önemli.Ben sadece Vietnam’da 28 gün kalmıştım ki vizem bitiyor diye ülkeden ayrıldı.Singapur’da ise sadece 3 gün.Kısaca biraz tercih meselesi.Endonezya’yı kesinlikle rotanıza dahil etmeniz gerekli.