Rila Manastırı
Rila Manastırı
Komşumuz Bulgaristan’da birçok manastır bulunmakta.Bunların arasında en popüleri hatta ülkenin parasında bile yerini alan, Unesco dünya kültür mirasların listesinde de yerini alana ülkenin sembolü haline gelmiş olan Rila Manastırdır. Manastır deniz seviyesinden 1147 metre yükseklikteki yaklaşık 9000 metre karelik bir alana yapılmıştır.Rila Manastırı Doğu Roma Mimarisi ile bezenmiş eşi ve benzeri olmayan bir yapıttır.Manastırın inşaatı çok eski tarihlere kadar gitmekte.
Manastır Ortodoks kilisesi tarafından “Aziz” ilan edilen “St John” isimli bir keşiş adına, MS.930 yılı civarında keşiş Ivan Rilski ve müritleri tarafından kurulmuştur.Ancak Ivan Rilski’nin hikayesi Aziz John’dan daha fazla önem kazanmıştır.Sebebi ise Rilski’nin Bulgar Çarı Peter zamanında dini ahlakın çöktüğünü öne sürerek, inzivaya çekilmeye karar vermesi ve o dönemde tırmanılması çok zor olan Rila dağına çıkarak, dini ahlakın çökdüğüne inandığı şehirden ve halktan uzakta yaşamaya karar vererek başlamıştır.O dönemde yaşadğı kabul edilen mağara geçmiçten günümüze kadar uzanan bir süreçte Bulgar halkı tarafından kutsal kabul edilmiştir.Şuan bile birçok kişi bu mağarayı ziyaret etmekte.
Mağara’nın tam yerine dair detayları yazının sonunda belirttim.
Ivan Rilski öldükten sonra Rilski ve muridleri tarafından kurulun Rila dağı eteklerindeki küçük ve sade bir halde bulunan manastır kutsal bir yer olarak kabul edilmiş.Özellikler Ivan Aleksandır ve Ivan Shisman manastıra yardımlarda bulunmuşlardır.Bu yardımlarla birlikte bulgar halkınında önümlü olarak çalışmasıyla manastır 12. ve 14. yüzyızlar arasında en ihtişamlı dönemini yaşar.15.yüzyıla gelindiğinde ise Hrelyo Dragovol sayesinde manastır ihtişamlı ve büyük bir yapıya dönüşür.
Manastır artık bir savunma kalesi haline gelmiş ve bir kale kilise olarak bilinmeye başlanmıştır.Manastır 1334 yılından kalma 23 metre yükseklikte Hrelyu diye adlandırılan kule günümüzde hale sapasağlam ayaktadır.Bunların dışında Manastırda büyük bir kütüphane ve misafirhane bulunmakta
Kütüphane;
Manastırda gayet zengin kütüphane bulunmaktadır. Burada: 11-19’ncu yüzyıllar arasında toplanan 250 adet el yazması, 10 bine yakın eski basım kitap ile çok çok zengin bir de kütüphaneye sahiptir.Kütüphane günümüzde ziyarete açık değildir.Birçok eserde korunmak için Sofya’ya götürülmüştür.
Misafirhane;
Manastıra gelenlerin konaklaması için inşaa edilen oldukça büyük birde misafirhane vardır.Zengin Bulgarların bağışlarıyla döşenen ve dekore edilen konuk odalarının bir bölümü manastırın içinde halen konaklama için kullanılıyor.Zamanında manastırın misafirhanesinde 500’ün üzerinde kişiyi misafir edebildiği bilgiler arasında.
Instagram’da takip etmen için @around.together
1778 yılına büyük bir yangın çıkmış ve manastırla birlikte ormanın da büyük bir bölümü zarar görmüştür.Yangın sırasında manastırdaki birçok tarihi eser de yok olmuştur.Yangın sonrası manatırda yenile çalışmaları yapılmıştır fakat manatır 1833 yılında yeniden yanmıştır.2.yangın sonrasında Bulgaristan’ın ilk mimarlarında Aleksi Rilets öncülüğünde çalışmalar başlar ve şuan manastıra giriş yapılan kuzey,güney ve batı kapılarını inşaa edilir.Ülkenin önde gelen ressamlarıyla birlikte duvarlara ikonlar çizilmeye başlanmış ve bugünkü konumuna getirmişlerdir.Manastırın tam ortasında yer alan ve Meryem Ana’nın kilisesindeki ikonlar,Altın kaplama objeler ve ahşap oymaları manastırda ilk dikkar çeken şeylerdir.
Rila Manastırı Nerede ?
Manastır Başkent Sofya’ya 127 km. uzaklıktadır.Yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonunda manastıra ulaşabilirsiniz. Manastır Rila dağının eteklerinde yer alıyor. Rila dağının diğer eteklerinde ile Rila milli parkı ve buzul yedigöller yer almakta.Buradan dan uzun bir yürüyüş ile manastıra ulaşmak mümkün.
Rila Manastıran Nasıl Giderim?
Rila Manastırınaa ulaşım oldukça kolay ve ucuzdur.Sofya otogarından haftanın her gün Ovcha Kupe firmanın otobüsü var.
Hareket Saatleri: Giriş 10:30 – 13:00, Dönüş 15:00 – 17:20
Bilet Ücreti: 11 Leva (tek yön)
Ivan Rilski ve Mezarı
Ivan Rilski 876 yılında Bulgairstan’ın Skrino köyünde doğmuştur. Rila dağı eteklerinde yaşamaya başlanan keşiş 946 yılında ölünce Hristiyanlar için kutsal olan St.Jonh adına kurduğu Rila Manastırı gömülmüştür.Fakat ölümünde kısa bie süre sonra Çar Peter tarafında kendisi Bulgaristan’ın ilk azizi ilan edilmesiyle mezarı şu anki Sofya’ya taşınır.1183 yılına gelindiğinde Macar-Bizans savaşı sırasında, Macar Kralı Bela III St. John emanetleri ve Ivan Rilski’nin mezarını ülkesine taşımaya karar verir.Bir süre sonra Katolik başpiskoposu mezarların taşınmasıyla kendilerinin cezandırıldığı düşünür ver emanetlerin geri iade edilmesi gerektiriği savunur.1187 yılında Macarlar aziz emanetleri geri iade ederler.
Emanetler o zamanki Bulgaristanın başkenti Veliko Tırnova şehire götürülür.Osmanlı egemenliğe giren Bulgaristan devleti sırasında da emanetler Veliko Tırnova şehrinde yer alır.
1469 yılında Sultan İkinci Murad izniyle rahipler Rila Manasıtırını yenilemeye ve emanetleri asıl yerleri olan manastıra geeri götürürler. Kilise her sene 1 Temmuz I van Rilski emanetlerinin geri dönüşünü kutluyor.
Mağara Nerede Bulunuyor?
Açıkcası Rila manastırı ziyaret edene kadar böyle bir mağaranın olduğuna dair bilgim yoktu.Türkçe kaynaklarda çok fazla bahsedilen bir şey değil.Rila manastırı sırasında tanıştıdığım Bulgar 2 kişi tarafından bahsedildi ve kendilerinin oraya gittiklerini söylemeleriyle birlikte yola çıktım ve ormanın içinde yer alan mağaraya ulaştım.Tek gitsem kesinlikle bulamazdım.Mağaranın bulunduğu yere yakın bir konuma başka bir manastır inşaatı var aracınızı buraya parkettikten sonra yürüyerek mağaraya ulaşabiliyorsunuz.
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım → @around.together
Facebook Seyahat Sayfam → Aroundtogether Facebook Sayfası
Seyahat Videolarımı izlemek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz. → Youtube
Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için E-Bülten’e Abone olabilirsiniz
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
2 Yorum
kemalettin gecit
01/05/2017 at 21:58Bulgaristan’ı ziyaret etmek konusunda kafamda soru işaretleri var.Bu eski sovyet ülkeleri sudan,somali,suriye den bile daha tehlikeli görünüyor gözüme.Bilgileri toplayalım.Avrupadaki diğer ülkeleri bitirince uğrarız belki
Emir Aşkın
01/05/2017 at 22:11Bulgaristan bir dönem sovyetler güdümünde hareket etmiş olabilir fakat,Suriya,Sudan ile kesinlikle kıyaslanamaz.Araştırdığınızda sizde anlayacaksınız.