Şipka Anıtı ve Altın Kubbeli Kilise
Şipka Anıtı ve Altın Kubbeli Kilise
Şipka Anıtına yolum tam da Bulgar bir arkadaşımın beni şehrine davet etmesiyle düştü.Eski Zağra şehrinden araba ile Şipka’nın virajlı yollarında ilerliyoruz.Yol boyunca ormanlar ve Ayçicekleri bize eşlik ediyor.Şipka levhasını görmemizle birlikte ağaçların arasında parlayan Altın kubbeler dikkatimi çekiyor.İlk önce Şipka Anıtını gezmek için yola devam ediyoruz.
Birçok kişi Şipka Anıtı duymamış olabilir.Aslında tarih sayfalarında çokca bahsedilen biryer burası.Genelde Şipka Geçidi,Şipka Muharebeleri veya 93 harbi olarak anılır.Peki ne olmuştur burada, neden bu kadar önemlidir ve anıt yapılmıştır.
Şipka (Шипка) kelimesi Bulgarca da Kuşburnu anlamına demektedir.
1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında zamanın Kuzey ve Güney Bulgaristan’ı birbirine bağlayan 1326 metrede bulunan tek geçit burasıdır.Durum böyle olunca savaşın en şiddetli yaşandığı yer haline gelmiş.Rus askerleri ve yöredeki Bulgar çetelerinin yardımıyla Süleyman Hüsnü Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 3 mart 1878 günü mağlup edilmiştir.3 mart günümüzde Bulgaristan’da “Bulgaristan’ın Türk esaretinden kurtuluş” günü olarak kutlanmaktadır.
Tabii Savaş kaybedilince buralarda yaşayan Türkleri göçe zorlamış. Pek çok kişin 93 Harbi sonrasında Türkiye’ye göç etmiş.Bu göç ve kaybedilen topraklar, henüz 1877’de doğmamış olan; ama daha sonraki zamanlardaki kayıpları ve göçleri yakından görüp yaşayan Mustafa Kemal’in bir sözünü getiriyor.
Muhacirler, kaybedilmiş toprakların hatıralarıdır.
Savaş sonrasında yörede yaşayan Bulgarlar tarafından savaşın en şiddetli yaşandığı Şipka geçidine bir anıt yapılmaya karar verilmiş.Anıt için düzenlenen yarışmayı Bulgar mimar Atanas Donkov’un eseri kazanmış .İnşaatı 26 ağustos 1922 başlayan anıt 8 yıl sonra bitmiş.Anıtın resmi açılışı ise 26 ağustos 1934 tarihinde Bulgar çarı 3.Boris tarafından gerçekleştirilmiş.Tamamı taştan yapılan anıt 31.5 metre ve 7 kattan oluşmaktadır.Anıtın hemen yanında ise 8 metrelik Bulgaristan’ı simgeleyen Bronz Aslan heykeli yer almaktadır.Heykelin üzerinde ise Savaşta ölen askerlerin isimleri yazılmıştır.
Instagram’da Takip Etmek için @around.together
Anıt çevresinde ve içerisinde muharebelerde kullanılan toplar, tüfekler, yazışmalar,top mermileri, bayraklar ve madalyalar bulunmaktadır.Anıtın içerinde Osmanlı askerine ya ait birkaç kol düğmesi ve askeri üniformada yer almakta.Anıtın bodrum katında ise savaştan ölen askerlere ait saçlar lahit içerinde yer almakta.Anıtın 7.katına çıktığınızda ise geçidin ne kadar önemli olduğu gözlerinizde görüyorsunuz.Anıta 999 basamaklı merdivenlerle ulaşılmaktadır,Yürümek istemeyenler için araç yolu da mevcuttur fakat birçok Bulgar basamakları kullanarak anıta çıkmayı tercih eder.Her sene 21-26 Ağustos tarihlerinde savaş sırasında yaşananlar törenler ve gösterilerle anılıyor.
Giriş Ücreti: 3 Leva
Ziyaret Saatleri: Yazın 09:00-19:0, Kışın 09:00-16:30
Altın Kubbeli Kilise
Altın kulbeli kilise hemen anıta çıkmadan önce uğramanız gereken biryer.Şipka tepelerinin yeşilliği içinde parlayan kilisenin ismi Rojdestvo Hristovo’dur.Kilise de anıt gibi savaşta ölenlerin anısına Rus halkının bağışlarıyla inşa edilmiştir.Kilisenin duvarlarında savaşta ölen Bulgar askerlerinin isimleri altın harflerle yazılmıştır.Kilisenin içindeki zemin katta ise savaşta ölen rus askerlerinin mezarları bulunmakta.
Şipka Anıtına ve Altın Kubbeli Kilise Nasıl Gidilir?
Şipka Bulgarista’nin tam merkezinde yer alıyor. Buraya Eski Zağra (Stara Zagora) üzerinden ulaşabilirsiniz.Diğer yakın yerleşim birimi ise Kazanlık’dır.Türkiye’den direk Eski Zağra’ya otobüs yok,bu yüzden Başkent Sofya’ya giden otobüslere bindiğinizde Haskova otogarında inip Kazanlık Otobüsüne binebilirsiniz Şipka’ya doğru gidebilirsiniz.
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım → @around.together
Facebook Seyahat Sayfam → Aroundtogether Facebook Sayfası
Seyahat Videolarımı izlemek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz. → Youtube
Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için E-Bülten’e Abone olabilirsiniz
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum