Dünya’nın en büyük müzesi: Ermitaj
St.Petersburg şehri tam bir müze cenneti. Şehirde resmi olarak 310 müze bulunuyor. Dünya’nın en büyük ve eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi de, St.Petersburg şehrinde yer almaktadır. 1754 yılında Çariçe II. Katerina tarafından Kışlık saray olarak kullanılmak üzere inşaa ettirilen Ermitaj Sarayı, 1764 yılında Çariçesi Katerina katıldığı bir müzayededen 200 tablo alıp bunları Ermitaj Sarayında saklamaya başlamış. Daha sonrasında Çariçe’nin topladığı binlerce tablo ve sanat eserinin sergilenmesine karar verilmesiyle Ermitaj Sarayı müzeye dönüştürülüyor.
Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together
Şuan Ermitaj sarayında yaklaşık 3 milyon sanat eserinden sadece çok az bir kısmı sergilenebilmektedir. Ermitaj Müzesi aynı zamanda dünyanın en büyük resim koleksiyonuna da sahiptir. Müze en çok tablo koleksiyonu bulunması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabında yer alıyor.
Müze bu kadar büyük ve görülecek çok şey olunca sabah erken saatte gitmekte fayda var. Bende Sabah 10.00 gibi Ermitaj müzesinin giriş kapısın yer aldığı Saray meydanına gidiyorum. Aslında daha erken gitmek niyetindeydim ama yataktan kalmak zor geldi.
Saray meydanına bakan giriş kapısından Ermitaj müzenin bahçesine giriş yapıyorsunuz. Şansıma müzenin girişinde sadece 15-20 kişi bekliyor ve hızlıca içeriye giriyorum. Birçok Avrupa ülkesinde müzeleri ziyaretim sırasında ISIC Ögrenci kartım olduğu için indirimli veya ücretsiz ziyaret etmiştim. Bilet alma sırası bana geldiğinde ISIC ögrenci kartım olduğunu indirimli bilet almak istediğimi söyleyince 700 Ruble (yaklaşık 12 Dolar) olan müze giriş biletini ücretsiz alıyorum. Nedir bu kart diyenler ISIC kartıyla ilgili yazıma göz atabilir.
Bileti aldıktan sonra müzenin girişince yer alan X-ray cihazında çantamı geçirip, biletimi okuttuktan sonra turnikelerden geçiyorum. Bilet alırken size müzenin kat planını ve hangi oda da hangi eser yer alıyor hepsini tek tek gösteren harita veriyorlar.
Müze toplamda 3 kattan oluşuyor ve her katında farklı ülkelere ve farklı dönemlere ait bölümler bulunuyor. Ben ilk olarak müzenin merdivenlerinden yukarı çıkarak 2.katı gezmeye başlıyorum. Müzenin 2. katında 15-18. Yüzyıllara ait saat eserleri yer almakta. Osmanlı dönemi ait eserlerde bu katta bulunmakta. Her ülkeye ve uygarlıklara ait ayrı ayrı salonlar yer alıyor ve siz elinizde yer alan harita ile oldukça kolay bir şekilde müzeyi gezebiliyorsunuz. 2.katta kimin eseri ararsanız var, Picasso, Van Gogh, Da Vinci, Rembrandt gibi birçok sanatçının eseri yer alıyor. Yine içinci katta İngiliz kuyumcu James Coxe tarafından yapılmış (1762-1772) olan Altın Tavuşkuşu saati yer almakta.
2.katı gezdikten sonra 3.kata çıkış merdivenlerinin nerede olduğu görevliye soruyorum. Müze o kadar büyük ki insanın kafası karışıyor. Müze görevlisi 3. katta ne görmek istediğimi soruyor. Malum müze devasa olunca direk size hangi sanatçının hangi eserini görmek istiyorsunuz diye sorup direk oraya yönlendirmeye çalışıyorlar. Ben öylesine geziyorum özellikle görmek istediğim bir eser yok diyince. O zaman 3. kata çıkma büyük bir bölümü kapalı olun yerine gezmediysen 1.katı gezebilirsin önerisinde bulununca direk 1.kata iniyorum.
1.kat Antik dönemden 15. yüzyıla kadar tüm dünyadan toplanan eserlerle dolu. Birçok uygarlığın geçmişine ışık tutan eserler yer alıyor, özellikle Mısır uygarlığına ait birçok eser var. Mısır’dan getirilen eserlerin arasında gezerken insan kendisini Mısır’da bir müze geziyormuş hissine kapılıyor. Mısır’dan getirilen (Çalınan da denebilir) birçok sanat eseri 1.katta yer alıyor. Aklınıza ne gelirse var, Lahitler, yazıtlar, takılar ve hatta mumyalar.
1.katı da gezdikten sonra Ermitaj müzesi çıkış kapısına doğru yöneliyorum. 3. Kata çıkmadığım halde bile içeride 3,5 saat zaman geçirmişim, çoğu esere göz ucuyla bakarak geçtiğim halde. Müzenin bütün koridorlarını gezdiğinizde 25 km yol kat etmiş oluyormuşsunuz. Müzede yer alan her eserin önünde 3 saniye vakit geçirmek süretiyle gezdiğinizde ise 3 ayın sonunda müzeden çıkabilirsiniz. O yüzden müzeye gitmeden önce hangi bölümü gezmek istediğini bilerek gitmekte fayda var. O zaman işiniz daha kolay oluyor.
Ermitaj Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Yazımda da bahsettiğim gibi eğer ISIC ögrenci kartınız varsa ücretsiz müzeyi gezebiliyorsunuz. Eğer ögrenci değilseniz, müze biletini online olarak 1 veya 2 gün girişli şekilde olabilirsiniz. Tabii böyle olunca biraz daha pahalı ama müze girişinde kuyrukta beklemiyeceksiniz. Bana sorarsanız direk müzeden almanız hem daha ucuz hemde fazla kuyruk olmuyor. Müze giriş ücretleri ve çalışma saatleri ise şu şekilde;
Ziyaret Saatleri;
Pazartesi Günleri Kapalı
Çarşamba, Cuma 10:30 – 21:00, Diğer günler 10:30 – 18:00’e kadar müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
Giriş Ücreti;
Tam Bilet: 700 Ruble ( yaklaşık 12 Dolar)
Online Bilet: 17. 95 Dolar
2 günlük Online Bilet: 23.95 Dolar
Ermitaj Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ermitaj müzesi St. Petersburg şehrinin şehir merkezinde yer alıyor. Müzeye metro kullanarak ulaşmak isterseniz 5 nolu hatta yer alan Admiralteyskaya (Адмиралтейская) metro istasyonun inerek Saray meydanında geçip müzenin ana giriş kapısına ulaşabilirsiniz.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
1 Yorum
Büşra Budak
19/04/2018 at 19:59Müzeleri çok seviyorum! Adeta insanı geçmişin güzelliğiyle ve bünyesinde bulunan eserlerle büyülüyor. Ermitaj Müzesinde tüm koridorların gezilmesi halinde 25 km yol kat etmiş olmamız ve her adım da tüm çağlarda yolculuk etmemiz olağanüstü! Ermitaj Müzesi adından olduğu kadar dokusundaki ihtişam ile de kendinden çok söz ettiren muhteşem güzellikte olan bir yapı :) Türklere ait olduğu bilinen Altın Elbiseli Adam Zırhı ve Pazırık Halısı da Ermitaj Müzesinde sergilendiğini okumuştum bir yazılı kaynak kitabında… Okunası bilgilendirici yazınız bilgi ve değerli aktarımlarınız için çok teşekkür ederim :)