Gönüllü İş Nedir? Nasıl Bulabilirsiniz
Gönülllü İş Nedir ve Nasıl Bulabilirim?
Birçok kişinin merak ettiği ve de soru yağmuruna tuttuğu Gönüllü iş nedir? Nasıl bulunur? Sorularını cevaplamaya çalışacağım. Güney Kore seyahatime çıkmadan önce nasıl Gönüllü iş nasıl buldum. Birçok blogda Gönüllü iş nedir, Workaway nasıl çalışır veya Helpx hakkında bilgi bulabilirsiniz ama sadece bilgi, deneyimlerini okuyamazsınız. Çünkü birçoğu gönüllü olarak çalışmadan sadece oradan buradan bilgi toplayarak sitelerine yazmışlardır. Şimdi gelelim Gönüllü iş nedir, nereden başlamalı.
Youtube Kanalımı takip etmek için –> @emiraskin
Gönüllü İş Nedir?
Gönüllü iş nedir onu biraz anlatayım. Farklı bir ülkede veya Türkiye’de çalışmanız karşılığında size Konaklama imkânı sunan bir oluşum. Konaklama dışında bulduğunuz işe göre Kahvaltı, öğlen yemeği veya daha farklı imkânlar sunabiliyorlar. Peki, bu gönüllü işi nasıl bulabilirsiniz.
Gönüllü İş Nasıl Bulabilirim?
Gönüllü iş bulmak için 3 farklı yol mevcut. Bunlardan en çok bilinen 2 yöntemi Workaway ve Helpx web siteleri üzerinden daha seyahatinize başlamadan gitmek istediğiniz ülkelerdeki gönüllü işlere bakarak onlarla iletişime geçmek. Diğer bir yolu ise seyahat ettiğiniz ülkede hostellere gidip tek tek sormak, biraz zor olabilir ama şanslıysanız bulabilirsiniz.
Workaway ve Helpx Nedir?
Her iki web sitesi de 150 fazla ülkede gönüllü iş bulmanızı sağlayan sosyal medya platformları. Gönüllü olarak iş bulanların birçoğu Workaway web sitesini kullanıyor. Benim ise Güney Kore’deki işimi Helpx’i kullanarak buldum. 2 web sitesi de aynı mantıkla çalışıyor. Workaway sitesi daha popüler olduğu için gönüllü işler daha fazla ve işverenler profillerini daha çok kontrol ediyor. Peki, bu siteler nasıl çalışıyor. Öncelikler 2 web sitesine de profil oluşturup işverenlere mail atabilmeniz için para ödemeniz lazım. Ücret ödemezseniz sadece işleri görebilirsiniz, fakat onlarla iletişime geçemezsiniz. Workaway’e üyelik biraz daha pahalı olduğu için ben Helpx’e üye olmuştum. Ve de Helpx aracılığı ile Güney Kore’de birçok iş buldum. Workaway ve Helpx ile ilgili detaylı yazacağım o yüzden sitelerin detaylarına girmeden ne tür işler bulabilirsiniz, şartlar nedir onlardan bahsedeyim.
Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together
Gönüllü iş bulmak için yabancı dil gerekli mi?
Sizin seçmiş olduğunuz gönüllü işe göre bu durum farklılık gösterebilir. İyi düzeyde bir İngilizce bilgisini tabi ki de faydalı olacaktır. Mesela benim Güney Kore’de çalıştığım yerde Tayvanlı kız İngilizce bilmiyordu. Çok az Korece bildiğinden çalışırken sıkıntı olmuyordu. Fakat seçtiğiniz iş insanlarla iletişim içinde olacağınız dil kursu, parti veya organizasyon tarzında bir iş olursa o zaman iyi bir İngilizce şart.
Gönüllü iş nasıl seçilir ve iletişime geçme
Şimdi Workaway ve Helpx sitelerinden birisine üye olduğunuz, Sonrasında nasıl bir iş yapmak istediğinize kadar vermeniz lazım. Ülkeleri ve şehirlere göre çok farklı işler olabiliyor. Mesela aklıma gelen, benim gördüğüm bazı işler şunlar;
- Guesthouse veya Hostellerde odaların temizlenmesi yardım etmek
- Organik tarım; bahçe ve tarla işlerinde yardımcı olmak
- Anadili İngilizce olmayan ülkelerde Exchange cafelerde İngilizce öğretmek.
- Özellikle Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde aile yanında kalarak küçük çocuklara İngilizce öğretmek.
- Kedi ve Köpek bakımı ve günlük gezdirilmesi.
- Özellikle Afrika’da hastane veya okul yapımında çalışmak.
- Eğer hemşire, diş doktoru veya doktor iseniz Afrika’da çocukları sağlık kontrolünden geçirmek.
- Cafelerde servis elemanı olarak çalışmak.
Şimdilik aklıma gelen gönüllü işler bunlar, tabi daha farklı işlerde mevcut sadece siteden kontrol edip size en uygun işi bulmanız önemli.
Ne tür bir gönüllü iş yapacağınıza kadar verdiğiniz, sonrasında işin gerektirdiği şartları kontrol edin. Bu çok önemli. Mesela Guesthouse’da temizlik yapacaksınız diyelim. Size nedir imkânlar sunuyor.
- Haftada kaç gün çalışacaksınız?
- Günde kaç saat çalışacaksın?
- Konaklama dışında kahvaltı veya öğlen yemeği veriyorlar mı?
- Haftada kaç gün izinli olacaksın?
- Kaç kişi ile birlikte konaklayacaksın. (Bu önemli; küçücük oda da 6 kişi olmaz)
- İşveren minimim ne kadar çalışmanı istiyor.
İşi kabul etmeden önce sorup öğrenmeniz gereken şeyler bunlar. Tabii Guesthouse dışında iş bulursanız sormanız gereken sorular farklılık gösterir. Bu yüzden kesinlikle kafanıza takılan her şeyi önceden sorup öğrenin derim. Mesela Exchange cafe de Korelilere her gün 3 saat İngilizce öğreten birisi ile tanışmıştım. İngilizce öğretmenin dışında haftada 2 gün toplamda 4 saat sokakta cafenin broşürleri dağıtmalarını istiyorlarmış. Bunun gibi farklı şeyler olabilir, o yüzden sürprizle karşılaşmamak için önceden her şeyi sorun.
Gönüllü işe kabul edilmeniz ve sonrası
İşveren ile konuştunuz ve anlaştınız, bazı yerler sizden pasaport numarası, uçuş numarası, geliş ve dönüş tarihlerini isteyebilir. İşveren ile anlaştıktan sonra size otelin adresini konumu bildiriyor. Sizde konuştuğunuz tarihte işe başlıyorsunuz. İşte bu kadar kolay. :)
Gönüllü Çalışmanın Avantajları ve Zorlukları Nelerdir?
Dünya gezerken en çok paranın harcandığı konu konaklama, gönüllü çalışarak bedava konaklıyorsunuz. Gönüllü çalışmanın dışında bedava konaklama imkanı bulabileceğiniz bir diğer oluşum ise Couchsurfing. Couchsurfing nedir diye soranlar yazıma göz atabilir.
Gönüllü çalışmanın bir diğer avantajı ise sizin gibi Dünya’yı gezen birçok kişi ile tanışıp, yeni arkadaşlar ediniyorsunuz. Uzun süre şehirde kalacağınız için, şehri turist gibi değil, yerel halk gibi keşfetme imkanınız oluyor. Vede paranızı konaklamaya harcamadığınız için daha uzun süre seyahat etme imkanınız oluyor.
Gelelim yaşayabileceğiniz sıkıntılara, ben Busan şehrinde gönüllü olarak 2,5 ay falan çalıştım. Her hangi bir sorun yaşamadım. Çalıştığım iş veren ve diğer çalışanlar çok sıcakkanlı ve yardımsever insanlardı. Asya’da genel olarak yemek sorunu yaşayabilirsiniz. Mesela benim için kahvaltı sorun oluyordu, tabi bunu sorun sayabilirsek. Bu nedenle odamdaki buzdolabına bir miktar yemek stoğu yapıyordum.
Umarım sizelere yardımcı olabildim, sizin sormak istediğiniz farklı sorular varsa lütfen yorum kısmına yazın, en kısa sürece cevaplayacağım.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
2 Yorum
Elif tosun
12/09/2018 at 15:56Merhaba!
Gönüllü çalışma için gittiğimiz ülkelerdeki vize tipi turist vizesi mi oluyor? Örneğin siz turist olarak gittiniz ve çalıştığınızda bu bir sorun olmadı mı?
Emir Aşkın
13/09/2018 at 06:21Gönüllü iş bulduğunuzda vize almanız gerekliyse vize için yardımcı olmuyorlar. Güney Kore vizesi 3 ay kalabildiğimiz için sıkıntı olmadı. Turist vizesi işe çalışmak sorun teşkil etmiyor.