| Bolu Gezi Rehberi

Bolu Gezi Rehberi

Bolu Gezi Rehberi

Bolu şehri Türkiye’nin gezip görülmesi gereken illerin başında yer alıyor.İl sınırları içerisinde görülmesi gereken birçok yer var fakat akla ilk gelen Yedigöller,Abant ve Gölcük Milli Parkları.

Bolu şehir merkezi tarihi dokusu Hanları ,Hamamları ve Camileri ile gezilip görülmesi gerekiyor.Peki bu kadar doğal ve tarihi güzelliği olan şehrimiz nerede ve nasıl gidebiliriz?

Bolu Nerede ?

Bolu İli Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır. Bolu’nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük İlleri yer alır.

Bolu’ya Nasıl Giderim ?

1.Karayolu ile Ulaşım
İstanbul ve Ankara yolu üzerinde bulunan Bolu’ya karayolu ulaşımı en çok tercih edilendir.Bolu Dağı Tüneli sayesinde kente ulaşım oldukça kolaylaşmıştır. Bolu’ya otobüs firmaları birçok şehirden direkt sefer düzenlemektedir.

  • Bolu-İstanbul 280 km 3 saat 30 dk
  • Bolu-Ankara 188 km 2 saat 15 dk
  • Bolu-Samsun 475 km 5 saat 45 dk
  • Bolu-İzmir 610 km 7 saat
  • Bolu-Antalya 690 km 8 saat
  • Bolu-Diyarbakır 1100 km  13 saat

2.Havayolu ile Ulaşım
Bolu’ya ziyaret etmek için çok fazla tercih edilen bir seçenek değildir.Çünkü Bolu’ya en yakın havalimanı 145 km uzaklıktaki Kocaeli’ne bağlı Cengiz Topel Havalimanı’dır.Eğer uçak ile geliyorsanız havalimanında indikten sonra araç kirayarak şehre ulaşabilirsiniz.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bolu’da Gezilmesi Gereken Yerler

  1. Saraçhane Cami
  2. Orta Hamam
  3. İmaret Cami
  4. Sultan Hamamı
  5. Yıldırım Bayezıd Cami
  6. Yukarı Taşhan
  7. Kadı Cami
  8. Bolu Müzesi

1.Saraçhane Cami
Saraçhane Camii Silahtar Mustafa Ağa tarafından 1750 yılında yapılmıştır.Her ne kadar Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde caminin Mimar Sinan’ın bir yapıtı olarak belirtilsede Caminin kitabesini bu durumu teyit etmiyormuş.Muhtemelen Mimar Sinan’ın hakikaten bir camii yapmış olduğu fakat sonradan yıkılan veya zarar gören caminin Silahtar Mustafa Ağa tarafında yeniden yapıldığı düşünülmektedir.

2.Orta Hamam

Saraçhane Cami bitişiğinde bulunan Tarihi Orta Hamam, Çelebi Beyazıt tarafından 1388 yılında Mimar Ömer İbni İbrahim’e yaptırılmıştır.Bolu’da merkezi konumda bulunmaktadır.Moloz taşlardan yapılmış olması turistik özelliğini de bir kez daha vurgular nitelikte bu yüzden yılın her mevsimi erkeklere hizmet vermektedir.

Çalışma Saatleri: 06:00- 23:00
Giriş Ücreti:
Hamam 20 tl, Kese 10 tl, Masaj 10 tl

3.İmaret Cami

16.yüzyılda Şemsi Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.Cami, zaman içerisinde gördüğü onarımlarla orijinalliğini büyük ölçüde yitirmiştir. II. Abdülhamid zamanından kalma üzeri nakışlı ahşap bir tavanı vardır. Caminin kapısının üzerindeki kitabe de söyle yazmaktadır.

Ya müfettih-el-ebvab, iftah lena hayrel bab – Ey kapıları açan, bize hayrın kapısını aç

Şehzadeler Şehri Amasya’ya yaptığım gezimi okumadıysan Tıkla 

4.Sultan Hamamı

16.yüzyıla tarihlenmekte ve Sokullu Mehmet Paşa Vakfı olarak vakıf kayıtlarında geçmektedir. Ön kısmı üzerinde yer alan kule şeklinde ahşap fenerli soyunmalığı 19. yüzyılda eklenmiştir. Hamam soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk kısmından meydana gelmekte olup; kadınlar ve erkekler kısmı olmak üzere çifte hamam tarzında inşa edilmiştir. Bolu Belediyesince restore edilen hamam halen turizm işletme belgeli olarak sadece bayanlara hizmet vermektedir.Giriş ücreti hakkıda bilgim yok ama hamamın telefonu aldım,fiyat sorabilirsiniz.

Adres: Aktaş Mahallesi, Süreyya Sk. No:2
Telefon:
0549 425 9000

5.Sultan Bayezıd Camii

Yıldırım Bayezit tarafından 1382 yılında yaptırılan medrese ve kütüphaneden oluşan külliyenin merkezidir. Bugün caminin medrese ve kütüphanesinden herhangi bir iz bulunmamaktadır.Çifte minareli, tek kubbeli olan caminin iç mekânında nakış işi iç süslemeleri ilgi çekicidir.Ahşap olan cami 1891 yılında yanmış ve 1899 yılında tek kubbeli olarak yeniden inşa edilmiştir. 1944 depreminde büyük hasar gören cami,1999 depreminden sonra aslına uygun olarak restore edilmiştir.

6.Yukarı Taşhan

Bayezıd Cami’nin hemen yanına bulunan Yukarı Taşhan 1804  tarihinde Serbevvab Hacı Abdullah Ağa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.İki katlı ve açık avlulu olan Taşhan’da toplam 30 oda bulunmakta ve halen iş merkezi olarak kullanılmaktadır.

Bolu’nun yanıbaşındaki Gölcük  Milli Parkı yazımı okumadıysan Tıkla 

7.Kadı Cami

1499 yılında Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır.Dikdörtgen planlı caminin mihrap bölümü beş kenarlı olarak dışa taşkın inşa edilmiştir. Kesme taştan yapılan caminin ahşap dış kapısı,Osmanlı kündekari işçiliğinin güzel örneklerinden birisini teşkil etmektedir.

8.Bolu Müzesi

Bolu ve çevresine ir eserkein korunması ve sergilenmesi için 1975 yılında kurulan müze Arkeoloji ve Etnoğrafya salonları olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır.Müzede arkeolojik,etnoğrafik ve sikkeler olmak üzere 11610 adet sanat eseri bulunmaktadır.

  • Arkeoloji Salonu

Müzenin giriş katında yer alan Arkeoloji salonu Neolitik,Eski Tunç,Frig,Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer,cam,maden,pişmiş toprak eserler ve Antik kent Nekropolünde bulunan Roma dönemine ait bir tuğla mezar örneği iskelet ve mezar hediyeleri ile birlikte sergilenmektedir.

  • Etnoğrafya Salonu

Müzenin 2.katındda yer alan Etnoğrafya salonu 19.-20. Yüzyıl ve yakın geçmişimize kullanılan yöresel özellikte takılar,kıyafetler,yöresel oyalar,işlemeler ve dini eserler yer almaktadır.

  • Müze Bahçesi

Müzenin bahçesinde oldukça büyük ve 3 ayrı medeniyete ait birçok eser yer almaktadır.

Roma dönemine ait; Lahitler,sütun başlıklar

Bizans dönemine ait; Vaftiz tekneleri vb.

Osmanlı dönemi ait; Mezar taşları

Çalışma Saatleri:  Pazartesi Hariç 08:00 – 17:00
Giriş Ücreti:
Ücretsiz

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bolu’da Alışveriş

Bolu’da Alışveriş yapmak isterseniz ilk durağınız İzzet Baysal Caddesi olmalıdır.Cadde trafiğe kapalı olduğu için rahatlıkla caddenin iki tarafında bulunan bir çok mağazayı gezme fırsatı bulabilirsiniz.Cadde üzerinde birde Alışveriş merkezi bulunmakta.

Alışveriş için bir diğer seçenek ise 120 mağazasıyla şehre ilkleri getiren 14 Burda Alışveriş merkezi.Şehrin biraz dışarısında bulunan alışveriş merkezine ücretsiz servis araçları ile ulaşabilirsiniz.Birçok mahalleden hareket eden servis araçları gece 21:45 kadar çalışmakta.

Adres: Paşaköy Mah. D-100 Karayolu Caddesi,Bolu

Bolu’da yaklaşık 4 saatte yazdığım yerleri çok rahatlıkta gezebilirsiniz.Hazır buraya kadar gelmişken Yedigöller,Abant veya Bolu merkeze sadece 20 km uzaklıkta Gölcük Gölü Tabiat Parkı^na uğramadan Bolu ilinden ayrılmayın.

Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım  @around.together

Facebook Seyahat Sayfam  Aroundtogether Facebook Sayfası 

Seyahat Videolarımı izlemek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz. → Youtube

Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için E-Bülten’e Abone olabilirsiniz

“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim

Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…

Emir Aşkın203 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

0 Yorum

Yorum Yapın


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Don't have account. Üye Ol

Lost Password

Register