Piri Baba Türbesi
Merzifon’da yer alana Piri Baba türbesi Nusratiye mahallesinde yüksekçe bir mevkide yer almaktadır. Merzifon’da gelenlerin ziyaret edilen en önemli yer burasıdır. Piri Baba’nın yaşamı ile ilgili ayrıntılı bilgiler ne yazık ki günümüze ulaşmamıştır. Kendisi hakkındaki en önemli bilgi kaynağı Evliya Çelebi’nin seyahatnamesidir.
Evliya Çelebi Merzifon’a geldiğinde Piri Baba türbesine uğradığını, O’nun Hoca Ahmed Yesevi’nin izniyle Anadolu’ya gelip Merzifon’a yerleştiğini, ara sıra hamamlarda yatan ve Allah aşkı ile deli divane olmuş bir veli olduğunu belirttikten sonra, Piri Baba’nın birçok övünülecek yönünün olduğunu yazmıştır. Ayrıca Evliya Çelebi, Piri Baba dergahından söz ederken de dergahın büyük kubbelerle süslü olduğunu ve buranın aşevi ve derviş hücreleriyle donatılmış olduğunu, burada her gece iki yüz insanın konakladığını ve Piri Baba’nın başı aşık iki yüz dervişinin olduğunu yazmıştır.
Günümüzde de halen birçok insan tarafından ziyaret edilen Piri Baba türbesine girebilmek için önce birkaç basamaklı bir merdivenden revak kısmına girilir. Türbe iki katlı olarak yapılmıştır. Alt kat cenazelik kısmıdır. Ziyaret edilen üst kat ise, sandukanın bulunduğu kısımdır. Sanduka dışa taşıntı yapan bir kaide üzerinde yer almakta ve türbe mekanının tam ortasında olup, bu mekanın büyük bir kısmını kaplamaktadır. Ahşap sandukanın üzerinde ise yeşil renkli bir örtü bulunmaktadır.[/vc_column_text]
Piri Baba türbesi kare ve üzeri kubbelidir. Sekizgen kasnaklı kubbeye geçiş dilimli kemerlerle sağlanmıştır. Türbe moloz taş malzeme ile yapılmış ve önde yer alan iki gözlü revak kısmında ise, moloz taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır. Türbenin 2 duvarından içersinin aydınlatılması amaçlı pencere açılmıştır. Türben üzerinde yapımıyla alakalı bir yazıt yer almadığı için kesin yapım tarihi hakkında bir bilgi yoktur. Fakat mimari özelliklerinden hareketle 15. Yüzyılda yapılmış olabileceği düşünülmektedir.
Piri Baba türbesi içerinden çok sayıda ağaç bulunan geniş birde bahçeye sahiptir. Bahçe gerisinde kuruluk ve mutfak gibi müştemilatı da bulunmaktadır. Ayrıca türbenin güney kısmında mezarlık yer almaktadır.
Piri Baba türbesi Sanat Tarihimiz açışından da önemli bir yere sahiptir. Çünkü içerisinde yer alan resimleri Osmanlı resim sanatının seçkin örnekleri arasındadır. Burada olabildiğince bütün iç mekan kök boyalarla bezenmiş bir durumdadır. Beden duvarlarında özellikle dikkati çeken olgu birbirinin benzeri olan natürmort (ölü doğa) çalışmasıdır. Ayrıca duvarda yer alan ve kare bir pano içerisinde birbirine bakar şekilde karşılıklı olarak işlenmiş teber (derviş baltası), tespih ve kılıç motifleri ile ortada bir ipe asılı olan keşkülden oluşan kompozisyon ilgi çekicidir. Özellikle teberlere asılı olan kılıçlar ilgi çekicidir. Çünkü bu kılıçlar sıradan bir kılıç olmayıp, ağzı çatal olan Zülfikar adlı kılıçtır. Bilindiği gibi Zülfikar Hz. Muhammed tarafından Hz. Ali’ye armağan edilmiş olan bir kılıçtır. İşte bunun içindir ki burada resmedilen derviş baltası, tespih, Zülfikar ve keşkül gibi olgular tekke – zaviye –derviş anlayışındaki öğelerin sembolik birer anlatımıdır.
Piri Baba türbesine gelen insanlar, her türlü dilekte bulunur ve dileklerin kabul olması için orada bulunan mumlukta bir mum yakarlar. Ayrıca türbenin duvarına küçük taşlar yapıştırırlar. Özellikle tarımla uğraşan yöre halkı, her mahsulden sonra, mutlaka Piri Baba türbesini ziyaret edip, bir sonraki yılda iyi mahsul alabilmek için dua ederler. Çocukları olsun diye duaya gelenler, çocukları doğduktan sonra tekrar gelip Piri Baba’yı mutlaka ziyaret ederler.
Sizinde yolunuz Merzifon’a düşer ise Piri Baba türbesini ziyaret etmeyi unutmayın :)
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum