| Gümüşhane Kaleleri ve Konakları

Gümüşhane Kaleleri ve Konakları

gümüşhane gezi notları

Gümüşhane’li olarak şehrimin çok iyi tanıtılmadığını düşünüyorum. Bu yüzden de elimden geldiğince Gümüşhane’de gezilmesi gereken yerleri yazmaya, sizlere ulaştırmaya çalışıyorum. Gümüşhane tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur. İpek yolu üzerinde yer alması sebebiylede birçok tarihi kale, konak ve köprü Gümüşhane il sınırları içerisinde yer alıyor.

Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together

Gümüşhane Kaleleri

  • Kov (Esenyurt) Kalesi

Kov Kalesi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin halen ayakta duran en görkemli kalesidir. 1361 yılında III. Aleksios tarafından yapıldığı tahmin edilen kalenin, Selçuklu Dönemi’nde kullanıldığı bilinmektedir. 2007 yılında onarılan kale tüm ihtişamıyla ayakta durmaktadır. Kalenin bulunduğu yerde antik bir kentin bulunduğu da sanılmaktadır, bu yüzden Kale ve civarı ‘Arkeolojik Sit Alanı’dır.

Kov Kalesi, Esenyurt köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.  İl merkezine 21 km mesafede Gümüşhane – Erzincan Devlet Karayolu üzerinde, Dağteke Köyü istikametinde, kaleye 6 km. stabilize yolla ulaşabilirsiniz.

  • Canca Kalesi

Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde bu Canca kaleden bahsetmektedir. Kale şehir merkezinin Kuzey doğusunda, Bağlarbaşı semtindedir. 1530 metre yükseklikte olan Kale Ana kaya üzerine nispeten yuvarlak planlı olarak moloz taşlarla yapılmıştır. Kale olmaktan çok gözetleme kulesi niteliğindedir. Kule içerisinde bir su sarnıcı yer almaktadır. Doğu-Batı uzunluğu 12 metredir. Ayrıca yüksek duvarlar ile takviye edilmiştir.

gümüşhane gezi notları
  • Kürtün Kalesi

Baba memleketi olan Kürtün ilçesinde de kale bulunmakta. İlçe merkezinin Yukarı Uluköy mahallesinin doğusunda olup, mahalleye tam hakim tepededir. Tepeye bakıldığında kaleyi görmek mümkün değildir. Çünkü kale tepenin içi oyularak inşa edilmiştir. Tepenin 8-10 metre kuzey yönünden yaklaşık 4 m2 genişliğinde bir girişi bulunmaktadır. Ancak söz konusu giriş çeşitli nedenlerle taşlarla doldurulmuştur. İçerisine giriş mümkün değildir.

Yöre halkı kalenin bulunduğu bölgeye “Kaleyanı” adı vermiştir. Köyde konuştuğum yaşlıların anlattıklarına göre kaleye merdivenlerle inilmekte, iç mekan bir çok kattan oluşmaktaymış. M.S. 6. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.

  • Gümüştuğ (Avliyana) Kalesi
  • Kalecik Kalesi
  • Krom (Vadisi) Kalesi
gümüşhane gezi notları

Gümüşhane Konakları

Gümüşhane Konakları, Gümüşhane’nin özgün mimarisinin en ilgi çekici unsurlarından biri eski konaklardır. Eski konaklar, milli kültürümüzde önemli bir yeri olan sanat değerlerimizdendir. Türk konut mimarisinin bir parçası olan Gümüşhane Konakları’nın sanatsal yapısında, doğal şartların olduğu kadar inanç, örf, adet, gelenek, kültür gibi sosyal şartlarında etkileri görülmektedir. Mimari üslubu, yapı malzemeleri, çatısı ve balkonlarıyla geçmişin zarif edasını günümüze taşımaktadır.

Gümüşhane Konakları; geniş bahçe içerisinde, iki ve üç katlı olarak sokağa ve manzaraya karşı inşa edilmiştir. Yapı malzemesi olarak mahalli taş, kerpiç ve ahşap malzemeleri kullanılmıştır. Odalarda sedir, yüklük, çiçeklik, ocak gibi geleneksel uygulamalar mevcuttur. Evlerin hemen, hemen hepsi iç sofalı, çatılar ise yapıyla uyumlu, taşkın ve kademeli saçak düzenlemeleri vardır. Evlerin içerisinde, oda kapılarında ve tavanlarında geleneksel ahşap süslemeleri, dış cephelerde ise bitkisel ve geometriksel karakterli süslemelerin yanı sıra kapı tokmağı, anahtar deliği çerçevesi gibi madeni süslemeler de mevcuttur.

Ziyaret Edebileceğiniz Konaklar Şunlardır;

  • Adil Balyemez Evi (Balyemez Konağı)
  • Hasan Fehmi Ataç Konağı
  • Hacı İmam Konağı (Özdenoğlu Konağı)
  • İmera (Olucak) Köyü Rum Evi

Sarıçiçek Köy Evleri (Odaları)

Köy odaları, Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Sarıçiçek Köyü’nde olup merkeze yaklaşık 36 km mesafededir. Köy sakinlerinden Hacı Ömer Ağa tarafından 1873 yıllarında yapılmıştır. Sarıçiçek Köy Odaları, klasik değerlerden uzak ve aşırı üsluplaştırılmış, mücerret şekil ve biçimleriyle 19. yüzyılın batılaşmama zevkine ve mahalli geleneklere uygunluğunun yarattığı uyum ve renklerin canlılığı içerisinde ahenkli bir atmosfer oluşturacak şekilde inşa edilmiştir. Odalar, Türk Mimarisi’nin erken örneklerindendir. Süslemelerin uyumu, kullanılan renklerin canlılığı odaların iç mekânlarında uyumlu bir görünüm oluşturmaktadır. Yapı içerisinde ahşap işlemeler ve dekorlar bir birine çivisiz bir teknikle monte edilmiştir.

Tarihi Köprüler

Gümüşhane köprüleri, Osmanlı imparatorluğu Döneminde yapılmıştır. Tarihi ipek yolu güzergâhı üzerinde konumlanan, bol akarsu ile dere yataklarının mevcut olduğu Gümüşhane’de, maziyi günümüze bağlayan köprülere çok sıklıkta rastlayabilirsiz. Konumları ve mimarisi ile birbirinden farklı özellikler içeren köprüler yüzyıllardır insanlara yaya ya da araç ulaşımı amacıyla hizmet vermektedir. Gümüşhane’de şuan itibari ile 41 adet tarihi köprü mevcuttur.

Yapmadan Dönmeyin

  • Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yayla şenliklerinin heyecanını yaşamadan,
  • Taşköprü Yaylası’nda öğle yemeği yemeden,
  • Santa Harabelerinde binlerce yıllık tarihi koklamadan,
  • Trabzon – Gümüşhane Karayolu ana tur güzergahı üzerindeki yeme içme tesislerinde alabalık ve yöresel adlı yemekleri tatmadan,
  • Güzellik iksiri kuşburnu ürünlerini, pestil-kömeyi, ceviz içi gibi çerezleri, Kelkit’ten zilli kilimi, Torul, Kürtün ilçelerinden hereke tipi ipek ve yün halıları, ağaç işleri ürünlerini, Gümüşhane hatırası Gümüş işleme çeşitlerini almadan,
  • Doğal kan deposu dut pekmezini, Şiran Süt fabrikasında üretilen Gümüşhane kaşarını, El örgüsü kışlık yün çoraplarını almadan,
  • Tomara Şelalesini, Limni Gölünü, Kelkit Sadak (Satala) Antik Kenti, İmera Manastırını ve Örümcek Ormanlarını görmeden memleketimden DÖNMEYİN…

Emir Aşkın204 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

0 Yorum

Yorum Yapın


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Don't have account. Üye Ol

Lost Password

Register