Karaca Mağarası
Karaca Mağarası memleketim Gümüşhane’de yer alıyor diye demiyorum ama şimdiye kadar Dünya’nın birçok yerinde mağara gezmiş görmüş birisi olarak söyleyebilirim ki müthiş bir mağaradır. Yakın bir dönemde keşfedilip ziyarete açılmasından dolayı mağara içerisinde yer alan sarkık ve dikikler bozulmadan, zarar görmeden ziyarete açılmıştır. Peki, bu mağara nasıl bulundu, kim buldu ve ne zaman ziyarete açıldı?
Mağaranın keşfedilmesiyle ilgili birkaç riyavet mevcut. Bunlardan en çok bilineni, Karaca Mağarasının bir çoban tarafından bulunduğu, sonrasında keşfedilip ziyarete açıldığıdır. Keçisi mağaraya kaçan çoban onu bulmak için ararken mağarayı bulur ve yetkililere haber ver. Maalesef bu yanlış bir bilgi. Karadeniz bölgesini ziyaret etmiş kişiler iyi bilir ki çoban bölgede yoktur. Herkesin 3-4 tane hayvanı ancak vardır. Peki, o zaman Karaca Mağarasını kim, nasıl buldu?
[/vc_column_text]
Karaca mağarası çok eskiden beri yöre insanı tarafından bilinen, özellikle yaşlıların zaman zaman bahsettiği bir yer imiş. Ancak hiç kimse bu mağaranın önemini bilmiyordu. Bölgede mağara olduğunu duyan KTÜ Jeoloji örgencisi Şükrü Erüz merak ve ilgi üzerine yakın arkadaşlarıyla 1983 yalında bu mağaraya gider. Kendi anlatımıyla aynen şöyle;
‘’Mağaranın girişi zayıf bir insan girebilecek kadar dar, eğimli ( 60° ) ve ıslak, çamurlu idi. 6-7 metre arka arkaya süren sürünmeden sonra mağaraya girebiliyorduk. İçeriye girdikten sonra gördüğümüz güzellik beni çok etkiledi. 0 an sanki başka bir dünyada kaybolmuş gibi hissettim. Her yer ışıl ışıl ve rengârenkti. Üstelik elimizde sadece el feneri ve lüküsler vardı. 0 gün sadece yüzeysel olarak gezdik ve dışarı çıktık. Kısa bir süre sonra tekrar arkadaşlarımla birlikte mağaraya gittim.
Bu sefer en son ve en uç noktasını bulmak istiyordum ama malzeme eksikliği ve yoğun ışıksızlıktan dolayı dışarı çıktık. Tabi içeride acaba ne olur diye tüfeğimi de yanıma almıştım. Karaca mağarasını açığa çıkarmaya tanıtmaya karar verdim, önce mağaraya gittim, her köşesini iyice gezdim sonra KTÜ’ ye okula geldim ve hocalarıma mağaradan bahsettim. Başta ilgi gösterdiklerini söyleyemem. Ben de tekrar öğrenci arkadaşlarımla birlikte mağaraya gittim, çift kaset çalarım ve amatör kameramla çekimlerini yaptım. Sonra tekrar okula gittim hocalarımı paleontoloji laboratuarında topladım ve kaseti hepsine izlettirdim. İnanın hepsi çok beğendi. Sonra hemen bir ekip oluşturduk ve mağaraya gittik. Mağaraya girince hocalarımın hepsinin ağzı açık kaldı. Hepsi gözlerine ve gördüklerine inanamadılar. Derken konu ve olay boyut kazandı. Her gördüğüme çektiğim filmi izlettiriyor, her gördüğüme anlatıyordum. Tanıdığım akrabaların iş yerlerine ve bürolarına mağaranın, fotoğraflarını astırmıştım. Artık Karaca mağarası gündeme giriyordu.’’
Herhalde Şükrü Bey olmasa bu mağarayı şuan geziyor olamazdık. Kendisi iyi ki bulmuş ve kültür mirasımıza kazandırmıştır.
Karaca Mağarası, 1996 yılında turizme açılmış ve bu güne kadar mağara 800.000’in üzerinde yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmiştir. Turizme açıldığını tarihten günümüze kadar ziyaretçi sayısını giderek arttıran mağara. Karadeniz Bölgesi’ne yapılan birçok tur organizasyonunun da Karaca mağarası ziyaret noktasıdır.
Karaca Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Karaca Mağarası her yıl 15 Nisan ile 15 Kasım arasında, 7 ay boyunca turistik ziyaretlere açılmaktadır. Bu tarihler arasında 08.30 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Mağaraya Giriş Ücreti; Öğrenci: 3 TL, Tam: 8 TL’dir
Karaca Mağarası Nerede ve Nasıl Giderim?
Karaca Mağarası (40º32’39’’ K, 39º24’10’’ D) Gümüşhane’nin 17 km kuzeybatısında Torul İlçesi’ne bağlı Cebeli Köyü’nün Karaca Mahallesi yakınlarındaki Kırantaş mevkiinde denizden 1550 m yüksekte yer almaktadır. Mağaraya Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye, Korum Deresi vadisine ayrılan 4 kilometrelik çift şerit ve asfaltlanmış bir yolu vardır.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum