Tekkeköy Mağaraları ve Arkeoloji Vadisi
Samsun‘un Tekkeköy İlçesi’nde yer alan Arkeoloji Vadisi, insanlık tarihinin bilinen en eski yerleşim alanlarından birisidir. Öyle ki Tekkeköy mağalaranın tarihi günümüzden 60 bin yıl geriye uzanıyor.
Instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Samsun’un şehir merkezinde oldukça yakın bir konumda yer alan Tekkeköy Mağaralarına ilk kez Ortaokulda ziyaret etme fırsatım olmuştu. Tarih öğretmenimiz tarafından düzenlemen okul gezisi sırasında tabiki de burasının ne kadar önemli bir yer olduğunun farkında değildim. Yıllar sonra Arkeoloji Vadisini tekrar ziyaret etme fırsatım oldu. Bu sefer daha bilinçli bir şekilde gezdim.
Oldukça düzgün bir yoldan mağaralara ulaşabiliyorsunuz. Zaten Tekkeköy ilçesine girdikten sonra levhalar sizi mağaralara yönlendiriyor. Mağaraların bulunduğu bölgeye ulaştıktan sonra aracımı park edip bölgeyi gezmeye başlıyorum.
Arkeoloji Vadisinden yer alan büyüklü küçüklü mağaralar geçmişi M.Ö. 10.000 ile M.Ö. 60.000 yıllarına kadar uzanıyor. 1940’da bölgede yapılan ilk arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Hitit ve Eski Tunç Çağı dönemlerine ait buluntular ele geçmiştir. Buluntular arasında çark yapımı, devetüyü, kırmızı renkli seramikler çoğunluktadır. Eski Tunç Çağı döneminden çok sayıda gömüt, el yapımı seramik buluntular, siyah zemin üzerine beyaz boyayla yapılmış geometrik desenlerle süslü, dişli, yivli, çizgi bezekli kaplar, kabartma insan yüzlü vazolar gün ışığına çıkarılmıştır.
Kazıların bitmesinden sonraki dönemde Tekkeköy Arkeoloji Vadisi sit alanı olarak ilan edilir ve ziyarete açılır. Her ne kadar çok önemli bir arkelojik bölge olasa çok fazla ziyaret edilen bir yer değil birisi, Samsunda yaşayan birçok kişi yerini bile bilmiyor desem çokta yanlış olmaz. Ziyaretçi sayısını artırmak amacıyla çalışmalar yapılmış, bölgeye birde Arkeoloji Vadisi Müze Evi yapılarak 2014 yılında ziyarete açılmıştır.
Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi içerisindeki bulunan 3 tescilli eski Rum evinden birisinin restore edilmesiyle oluşturulan müzede mağara ve çevresindeki hayata dair malzemeler, mağaralardaki kazılarda ele geçirilen çanak çömlek parçaları ve heykeller sergileniyor. Türkiye’nin ilk İmitasyon müzesi yine burada bulunmaktadır. Evin İmitasyon müzesi diye adlandırılmasının sebebi ise sergilenen malzemelerin Arkeoloji Vadisinden kazılar sonucu çıkarılan buluntular temel alınarak birebir benzerlerinin müze için özel olarak üretilmesidir.
Müze toplamda 2 kattan oluşuyor ve giriş ücretsiz. Müzenin içerisi gezdikten sonra bahçesinden yer alan patikadan yukarı doğru yürüyorum. Mağaraların olduğu yere çıkıyor, aslında mağaraların içerisine girmek yasak fakat bilmeden de olsa yolu takip edince kendimi mağaraların içinde buluyorum. Tabii bizim halkımız buralara da zarar vermeyi başarmış. En büyük mağaranın içerisine sprey boya ile isim yazmışlar. Kısmen temizlenmiş ama biraz belli oluyor. En büyük maağaranın 2 giriş kapısı var ve oldukça geniş. Mağaranın içindeyken yüzyıllar önce insanların buraya yaşadığını, ısınıp yemek yediğini bilmek oldukça ilginç.
Tekkeköy Mağaralarını ve müzesi gezdikten sonran isterseniz birşeyler yiyebileceğiniz birde kafe yer almakta. Fiyatlar ise oldukça ucuz, buraya kadar gelmişken en azından bir Türk kahvesi içmeden ayrılmayın derim.
Tekkeköy Mağaralarına Nerede ve Nasıl Gidilir?
Tekkeköy arkeoloji vadisi Karadeniz’e giden herkesin yolunun geçtiği güzergahta yer alıyor. Tek yapmanız gereken anayol çıkıp Tekkeköy ilçe merkezine saplanız, öyle uzak bir mesafede değil sadece 2 km içeride yer alıyor. Samsun şehir merkezine ise sadece 15 km uzaktıkta. Eğer özel aracınız yok ise Samsun’dan hareket eden toplu taşıma araçları ile Tekkeköy’e gidebilirsiniz.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum