Düzce’nin Tarihi Beldesi Konuralp
Konuralp Beldesi
Birçok kişi Konuralp ismini ilk kez duymuş olabilir.İlk önce Konualp nerede ve kimdir ondan bahsetmek istiyorum.Konuralp Beldesi Düzce’ye 18 km uzaklıktadır.Düzce merkezden bineceğini Minibüslerle çok rahatlıkla Konuralp’e ulaşabilirsiniz.Konuralp’de gezilip görülmesi gereken 2 önemli yer var.
- Konuralp Müzesi
- Prusias Ad Hypium Antik Kenti
Bunları anlatmaya geçmeden önce Konuralp’in kim olduğu hakkında bilgi vermek istiyorum.
Konuralp Kimdir?
Büyük Selçuklu İmparatorluğunun dağılmasından sonra kurulan Türk Beyliklerinden Osmanlı Beyliği’nin en cengaver komutanlarından biridir.
Osmanlı Devletinin kurucusu Osmanlı Padişahı Osman Bey’in en çok güvendiği komutanları arasında Konuralp de yer alır.
Koruralp Anadolu Selçuklu Devletinin uç beyliği olan Osmanlı Beyliğinin sınır komşusu olan Bizanslılarla yapılan Savaşlarda büyük başarılara imza atarak Osmanlı Devletine giden yolda büyük pay sahibi olmuş yiğit bir komutandı. Konuralp 1326 yılında Bursa’nın fethi sırasında da büyük kahramanlıklar göstermiş ve aynı yıl vefat etmiştir.
1.Konuralp Müzesi
18 Kasım 1994 tarihinde açılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin sergilenmektedir. Müzede 1.831 arkeolojik, 456 etnoğrafik ve 3.837 adet çeşitli devirlere ait sikke olmak üzere toplam 6.124 eser yer alıyor. Arkeoloji ve etnoğrafya salonlarında birbirine bağlı duvar vitrinleri yer alan müzenin arkeoloji salonunda 4 adet sikke vitrini bulunuyor.
Müzedeki en kıymalı eser 1931 Yılında Konuralp’de bulunup İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülen ve orada teşhir edilen Tyche Heykelidir. İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Bölge ve Laboratuar Müdürlüğü tarafından bir kopyası yapılarak Konuralp müzesinde sergilenmeye başlanmıştır.
Aslında İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilende heykelde orijinal değildir.Orijinali MÖ 4.yüzyıla ait olan eserin, Roma Dönemi’nde MS 2.yüzyılda yapılmış bir kopyası Arkeoloji Müzesinde.Eser çok zengin bir süslemeye sahiptir. Tanrıça Tykhe’nin başının üzerinde zeytin yapraklarıyla süslü şehir surunu temsil eden bir taç bulunmaktadır. Sol kolunda çeşitli meyvelerle dolu bir bereket boynuzu ile zenginliğin simgesi olan Plutos ismindeki çocuğu taşımaktadır.
Diğer bir kıymetli eser ise, Konuralp beldesi sınırları içerisinde bulunan ve Prusias ad Hypium antik kentinin güneyinde bulunan Roma Dönemine ait iki önemli taban döşemesinden Orpheus mozaiğidir.
Peki neden mozaiğin isimi Orpheus.Orpheus Yunan mitolojisinde adı geçen bir kahramandır.Eşi Eurydicei kaybedince kadinlardan nefret etmeye baslamiş ve hep hüzünlü şarkilar söylemistir.Mozaiğin merkezinde Orpheus lirini çalar şeklinde,çevresinde ise mevsimler betimlenmiş. Orpheus çaldığı müzikle ağaçları,kayaları harekete geçirdiği ve canavarları yatıştırdığı inanılan bir mitolojik kahramandır.
Etnoğrafya Salonu
Geleneksel kültüre air eserlerin sergilendiği bu salonda el işlemeleri yöresel kıyafetler,süs eşyaları,mutfak kapları,aydınlatma gereçleri,tartı aletleri,kişisel eşyalar,kılıçlar, tüfekler vb. aletler sergilenmektedir.Müzenin diğer bir bölümünde ise geleneksel döşenmiş ev hali ve bakıır kaplar eş işleri sergilenmektedir.
Şehzadeler Şehri Amasya Gezi Yazıma Göz Atmak için Tıklayın
Müze Bahçesi
Müze bahçesinde, Konuralp (Prusias ad Hypium) antik kentinde gün ışığına çıkan, büyük mimari parçalar, sütunlar, yazıtlar,taş lahitler,şehir yasası yazıtları,mezar taşları sergilenmektedir.
Çalışma Saatleri: Pazartesi Hariç 08:00-17:00
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Konuralp müzesinde çıktıktan sonraki durağım Antik kent oluyor.Müzeden çıktıktan sonra sola dönerek yola devam ettiğinizde karşınıza kent meydanı karşınıza çıkıyor. Meydan da bulunan caminin avlusunda aynı zamanda Konuralp’in mezarı bulunmakta.Caminin arkasında ise Antik Tiyatroyu görebilirsiniz.
2.Prusias Ad Hypium Antik Kenti
Antik Tiyatro, Helenistik ve Roma Döneminde, yapılmış ve bugüne kadar ayakta kalabilmiş tümlenebilir ve özellikle turizme kazandırılabilir tek örnek olması bakımından ayrıcalığı olan anıtsal bir şaheserdir. Antik Tiyatro Helenistik çağda yapılmış, Roma dönemindeki eklemeleri ile günümüze kadar gelmiştir.Halk arasında 40 Basamaklar olarak bilinen tiyatro, M.S. 1.yüzyıla kadar yöreye hakim olan Prusias Krallığı döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasındadır.
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım @around.together
Facebook Seyahat Sayfam Aroundtogether Facebook Sayfası
Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için Sağ tarafta yer alan E-Bülten’e Abone olabilirsiniz
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
1 Yorum
sezen
09/04/2017 at 19:33Günlük hayatın koşuşturmacasına kapılıp farkedemediğim yanı başımdaki bu mekanları öyle güzel anlatmışsınız ki yarın ilk işim bu yerleri ziyaret etmek olacak, siz bol bol yazın Emir bey :), elinize sağlık