Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya’dan konu açılınca bir çoğumuzun ilk aklımıza gelen şey şüphesiz Mevlana ve Mevlana Müzesi’dir. Bunun dışında nereyi gezip görebilirim diye araştırırken, bir arkadaşım Konya’da Tropikal Kelebek vadisi mi müzesi öyle bir yer varmış, televizyonda gördüm, ziyaret edebilirsin diye bahsedince gitmeden önce araştırmaya ve ziyaret etmeye karar verdim.
Instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Konya şehir merkezinin oldukça dışında yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi veya Kelebekler Vadisi Avrupa’nın en büyük Kelebek uçuş alanıymış. Hazır buraya kadar gelmişken ziyaret etmeden olmaz deyip, Konya’daki son günümde ziyaret etmeye kadar veriyorum.
Tropikal Kelebekler Vadisi’ne gitmek üzere şehir merkezinden belediye otobüsüne binerek Kelebekler Vadisine 35 dakikalık bir yolculuk sonucunda ulaşıyorum. Konya Kelebekler Vadisi 1.600 m2’lik Kelebek uçuş alanı ve 15 tür kelebeğe doğal yaşam sunması açısından Avrupa’nın en büyüğüymüş. Bunun yanı sıra bahçede 98 türe ait 20.000 adet bitki bulunmakta. Tüm bunları görmek için giriş ücretini ödeyerek içeriye giriyorum.
Bahçeye girdiğiniz zaman, binlerce bitki ve kelebeğin bulunduğu benzersiz bir atmosferle karşılaşıyorsunuz. İçeriye girdiğiniz anda sizi yemyeşil bir alan karşılıyor. Kelebekler ise ordan oraya uçuşuyor.Tabii çocuklarda peşinde koşturuyor. :) Kelebekler uçarken fotoğraf çekmek oldukça zor. Bazıları gelip elinize kafanıza falan konuyor.
Kelebeklerin ilk aşamalarından itibaren görebiliyorsunuz, bazı kelebekler cam dolapların içerisinde pupalarında içerisinde. Dünya’nın farklı yerlerinden getirilen birçok pupa var. Burası sadece Kelebekleri görebileceğiniz bir yer değil, içeride sinema bile bulunmakta. Kelebeklerin ilk aşamalarından itibaren geçirdikleri evreleri sinemada ücretsiz izleyebilirsiniz.
Kelebekler Vadisinin çıkış bölüme doğru ilerlediğinizde ise sizi Böcek Salonu karşılıyor. Çok büyük olmamakla birlikte birçok böcek hakkında bilgiler verilmiş ve doğal yaşam alanlarında yaşadıkları alanlar gösterilmeye çalışılmış.
Kelebekler Hakkında İlginç Bilgiler
- Kelebeklerin ömrü sanıldığı gibi 1 gün değildir. 1 gün yaşayan Mayıs sineğidir. Kebelekler türüne göre 1 ay ile 1 yıl arasında yaşayabilir.
- Dişi kelebekler 100 ile 1500 civarı yumurta yapabilme özelliğine sahiptirler.
- Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir.
- Kelebekler çürümüş meyveleri yemeği çok severler. Kelebek bahçesinde de görebiliyorsunuz bunu.
- Tavus kelebeği avcılardanı korkutmak için kanatlarını birbirine sürterek insanlarında duyabileceği bir ses çıkarır.
- Kelebeklerin tahminen 150 bin türü bulunmaktadır.
- Kelebekler uçuşlarına göre 2 çeşittir. Gündüz uçanlar ve gece uçanlardır.
- Kelebekler Kutuplar hariç dünyanın her yerinde yaşayabilirler.
- Keleekler tırtıl aşamasındayken kendi dış derilerini sertleştirerek pupa oluşturur.
- Kelebekler gündüz uçarlar ve antenleri incedir.
- Bazı kelebekler tıpkı kokarca gibi kötü koku bırakarak düşmanlarından korunurlar.
Oldukça güzel bir bahçe oluşturulmuş ama bir eleştiride bulunmak istiyorum. Kelebeklerin yaşaması için ideal sıcaklık 28 derece olması gerekli. Tabii içerisini de buna göre iklimlendirildiği için oldukça sıcak. Bende kış ayında ziyaret ettiğim için kışlık elbiselerim ile içeride resmen yandım. Birçok kişi benimle aynı durumdaydı. Kelebekler Vadisindeki en büyük eksik girişte montlarını teslim edebileceğiniz bir vestiyerin veya kilitli dolapların olmaması.
Tropikal Kelebek Bahçesine Nerede ve Nasıl Gidilir?
Kelebekler Vadisine şehir merkezinin farklı yerlerinden hareket eden 47 Numaralı Otobüs ile gidebilirsiniz. Otobüsün güzergahları ise şu şekilde;
- Kültürpark veya Yazır hareket merkezinden 47 numaralı otobüs ile Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşabilirsiniz.
- Kültürpark’tan hareket eden 47 no’lu otobüs Nalçacı Cad. – Kerkük Cad. – Eski Manifaturacılar – Kent Plaza – Aydınlıkevler ve son olarak İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşıyor.
- Yazır’dan hareket eden 47 no’lu otobüs Halil Ürün Cad. – Ahmet Yesevi Cad. ve İsmail Kaya Caddesi’nde yer alan Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşıyor.
Otobüs dışında bir diğer seçenek Fatih Işıklar minibüsü ile Tropikal Kelebek Bahçesi’ne gidebilirsiniz. Konya tren garından taksi ile yolculukta yaklaşık 20 dakika sürmektedir.
Tropikal Kelebek Bahçesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Kelebekler Vadisine ulaştığınıza göre içeri girme vakti geldi, peki ne kadar ücret ödemeniz gerekli, saat kaçta kapanıyor gibi sorular aklına geliyor olabilir.
Giriş Ücretleri;
-
- Öğrenci: 30 TL
- Tam: 60 TL
- Aile ile birlikte gelen 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz.
- Engelli ve 65 yaş: 20 TL
- Refakatçi (Engelli kimliğinde refakatçi hakkı vardır yazanların refakatçisi ücretsizdir)
- Şehit yakını (Anne, Baba, Eş ve Çocuk) ücretsiz.
- Gazi ücretsiz.
- Yetişkin Grup (9+ Kişi) 50 TL
- Öğrenci Grup (9+ Kişi) 25 TL
- Eğitim Sınıfı (Bahçe Gezisi) 25 TL
- Eğitim Sınıfı (Eğitim Bedeli) 10 TL
Ziyaret Saatleri
Kelebekler Vadisi Pazartesi günleri hariç diğer günler 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
İletişim Numarası: 0332 211 11 20
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum