| Antik Kent Nessebar

Antik Kent Nessebar

nessebar gezilecek yerler

Nessebar Antik Kenti

Nesebar Bulgaristan’ın Burgas şehrine bağlı Karadeniz Sahilin de bulunan minik şirin bir kasabadır. 3000 yıl önce yarımada üzerine kurulmuş olan Nesebar Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden birisidir . 1983 yılı itibariyle Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta.Ortaçağ mimarisinin örneklerini görebileceğiniz yarımadanın kentsel doku ve tarihi kalıntılar sokaklarda gezerken sık sık karşınıza çıkmakta.

nessebar gezilecek yerler

Nessebar Nerede ?

Nessebar  Karadeniz kıyısında yer alan minik bir kasabadır.Burgaz şehrine 30 km,Varna’ya ise 130 km uzaklıktadır.Türkiye’den gidecekler Dereköy sınır kapısı üzerinden kasabaya ulaşabilir.Şehre uçakla gitmek isteyenler için Burgaz havaalanı doğru  tercih.Havaalanı Nessebar kasabasına yalnızca 23 km uzaklıkta yer almakta.

Nessebar’a Nasıl Giderim ?

1.Kendi aracınız ile

Kendi aracınız ile şehre gitmek isterseniz aracınız sınırdan geçebilmesi için sigorta işlemlerini halletmeniz gerekli.Uluslararası ehliyetde gerekli olmaktadır.Fakat ben eski tip türk ehliyetimde Bulgaristan da araç kiralamadım,birçok kez kontrol noktasında durduruldum ama m neden bu eski tip, uluslararası  gerekli diye herhangi bir sıkıntıyla veya ceza işlemi ile karşılaşmadım.Eski şehir bölümüne özel araç sokmuyorlar.Şehrin girişinde ki otoparka aracınız bırakabilirsiniz.

Kendi aracınız ile Bulgaristan’a giderseniz aracınızın farları her zaman yanmalı,yoksa ceza yiyebilirsiniz.

2.Otobüs ile

Nessebar’a en kolay ulaşım bence bu şekilde.Esenler otogarından sabah bindiniz otobüs ile öğleden sonra 15:00 gibi kasaba’ya varıyorsunuz.Yolda aracıma siğorta gerekli,ehliyet değişmesi lazım veya polis durdurdu,yolu karıştırdım gibi sıkıntılarla uğramazdan yolu izleyerek kasaba ulaşabilirsiniz.Biletler öyle pahalı değil en son 60 tl ‘ye otobüs biletinizi alabiliyordunuz.

3.Uçak ile

En pahalı seçenek uçak yolculuğudur.Zaten genelde direk uçuşta yok,Sofia aktarmalı tercih etmek zorunda kalıyorsunuz.İstanbul’a karayolu ile saece 6-7 saat uzaklıktaki bir şehre uçakla gitmek için talep fazla olmadığı için bence bu tercihin üzerinde durmaya gerek yok.

Nessebar’da Gezilmesi Gereken Yerler

Kasabanın tarihi Milattan Önce 600 yıllarına kadar dayanıyor. Kentte 13. Ve 19. Yüzyıllardan kalma birçok kilise, kale ve tarihi yapıtlar bulunmaktadır. Kentte neredeyse yeni bina yok. Yani tarihi yapıtlar korunmakta ve günümüze kadar ulaştırılmaktadır ki bu da ülke yönetiminin ne kadar tarihi yapılara önem gösterdiğini arz etmektedir.  Nesebar’ın binalarının yanında taşlarla kaplı sokakları bile özenle korunmakta. Bu da kenti butik bir kasaba haline getirmiştir.

bulgaristan nessebar
nessebar şehri

Aslında Antik yarımada başlıbaşına gezilip görülmesi gereken bir yer.Tek tek sırama yapmak çok zor çünkü her yapı,her taş ,ziyaret ettiğiniz her mağaza tarihi bir değeri var.Ama en önemli görülmesi gereken yerleri sıramadan da geçmek istemiyorum.

  1. Yel Değirmenileri
  2. Hristos Pantokrator Kilisesi
  3. Saint Sofia (Hagia Sofia) Kilisesi
  4. Kutsal Melekler Michael and Gabriel Kilisesi
  5. Saint Paraskevi Kilisesi
  6. Arkeoloji Müzesi
  7. Etnoğrafya Müzesi- Moskoyani Evi
  8. Nessebar Sokakları

Yel Değirmenleri

Şehri ilk girişte hemen sağ tarafınız yer alan Yel değirmenizi görmemenize imkan yok zaten.Şehre girerken sizi adeta selamlıyor.Bunun dışında şehirde 2 tane daha kule şeklinde yer değirmeni bulunmaktadır.

nessebar gezi notları

Nessebar Kiliseleri

Nessebar’daki Kiliseler  Roma imparatorluğunun 313 yılında Hristiyanların resmi dini olarak kabul edildikten sonra inşaa edilmiştir. Hristiyanlık  tarihinin ilk bazilikalarının burada inanıldığından şehir Hristiyanlar açısından da önem teşkil etmektedir.

Hristos Pantokrator Kilisesi

XIII-XIV yüzyılda inşa edilmiş olan kilise mimarisininn en etkileyici ve en iyi korunmuş ortaçağ kiliselerinden birisidir. Kilise 16 x 6.90 metredir.Aynı zamanda 2 giriş kapısı bulunmaktadır.Kilisenin tepesindeki çam odası olan kilise yarım daire şekilde 8 adet pencere yer alır.Kilisenin duvarlarında yer alan işlemelerin bir kısmı halen görülebilmekte.

Giriş Ücret: 3 Leva (1 Dolar= 1,85 Leva)

Ziyaret Saatleri: 29 Nisan-31 Ekim  tarihlerinde  10:30- 14:00 ve 14:30-19:00 arasında açık

bulgaristan nessebar
bulgaristan nessebar
bulgaristan nessebar

Saint Sofia (Hagia Sofia) Kilisesi

Kilisenin 5 veya 6. yüzyılın başlarında inşa edildiği düşünülmektedir.Kilisenin şuan ki görünümü 9.yüzyıldan sonrasına aittir.Kilise 26 metre uzunluğa ve 13 m bir genişliğe sahiptir.Günümüze kadar sadece kilisenin duvaları ve sutünları ulaşmıştır. 1257 yılında Venedikliler tarafından yağmalanmış  olan kilisedeki Aziz Theodore ait olan emanetler Venedik’te “San Salvatore” kilisesine götürülerek saklanmıştır.

Giriş Ücret: 3 Leva

Ziyaret Saatleri: 29 Nisan-31 Ekim  tarihlerinde  09:00-19:00 arasında açık

bulgaristan nessebar

Kutsal Melekler Michael and Gabriel Kilisesi

Kilise 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Havadan bakıldığın Haç işaretini şeklinde bir mimari yapıya sahiptir.Kilisei 13.90 x 5.30 metre ölçülerinde olur  geniş kubbeye sahipmiş.

Giriş Ücret: 3 Leva

Ziyaret Saatleri: 29 Nisan-31 Ekim  tarihlerinde  09:00-19:00 arasında açık

Saint Paraskevi Kilisesi

Kilise Bulgaristan Çarı Ivan Alexander ( 1331-1371) zamanında yapıldığı kabul edilmekte.Ama tarihçilerin büyük bir kısmı kilisenin 10.yüzyılda yapıldığını sonradan Ivan Alexander tarafından büyük bir onarım yapılmış olabiliceğini savunuyor.Kilise bugün sanat galerisi olarak ziyarete açık.Kilisenin içerinde yer alan eserlerin bir çoğunlu Sofia’daki Arkeoloji müzesinde görebilmek mümkün.Küçük bir bölümünü ise Nessebar’daki sergilenmekte.

Giriş Ücret: 3 Leva

Ziyaret Saatleri: 29 Nisan-31 Ekim  tarihlerinde  09:00-19:00 arasında açık

bulgaristan nessebar

Arkeoloji Müzesi

Nessebar Arkeoloji Müzesinde Antik, Ortaçağ ve Rönesans dönemine ait arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan objeler sergilenmektedir.

Giriş Ücreti:6 Leva

Ziyaret Saatleri: 09:00- 17:00  Haziran-Ekim arası saat 19:00’a kadar açık

nessebar gezilecek yerler
bulgaristan nessebar
bulgaristan nessebar

Etnoğrafya Müzesi- Moskoyani Evi

Zengin bir Yunan tüccar tarafından 1840 yılında inşa edilen,Etnoğrafya diğer adıyla Moskoyani evi iki katlıdır.Binasın 2.katı ahşaptan yapılmıştır. Evin ortasında yıldızlarla süslü ahşap tavan dikkat çeker.Evin 2. katında yatak odaları, yer almaktadır.Odalarda Makedon ve Trakya  kültürlerine ait dokuma masa örtüleri, kilim ve minderler ile birlikte yuvarlak masa ve üç ayaklı sandalyeler sergilenmektedir.

Giriş Ücreti: 2 Leva

Ziyaret Saatleri: 1 Haziran-24 Eylül tarihlerinde  10:30- 14:00 ve 14:30-19:00 arasında açık

bulgaristan nessebar
bulgaristan nessebar

Nessebar Sokakları

Bir şehri en iyi keşfetmenin,hissetmenin en iyi yolu sokaklarında yürümektir.Nessebar sokakları sizi içine geçiyor.Kafanızı çevirdiğiniz yer köşe başında 18 ve 19’ncu yüzyıllarda inşa edilen ahşap evleri görmeniz mümkün.Bulgaristan mimari stilini yansıtan bu evler çok iyi korunarak günümüze kadar ulaşmış.Aslında bu tarz evleri Bulgaristan’ın birçok şehrinde görmeniz mümkün.Plovdiv,Veliko Tırnovo bu tarz mimari de sahip evleri görebileceğiniz diğer adresler.

bulgaristan nessebar
bulgaristan nessebar

Her sokakta bulunan galerilerden yağlı boya tablolar ve sanat eseleri alabilirsiniz.Bulgar sanatçıların ellerinde çıkan tabloları çok ucuza almak mümkün.Pazarlık bile yapabilirsiniz.Tabloların dışında elde yapılan takılar veya el işleri de alınabilecek şeyler arasında yer alıyor.

bulgaristan nessebar
nessebar old town

Nessebar’a Ne Zaman Gidilir?

Nessebar’a  ziyaret için en iyi tarih Nisan 15 – Ekim 31 aradındadır.Bu tarihten önce şehirde fazla insan olmadığı için birçok mekan kapalıdır.Kapalı olan mekanların arasında ziyaret edilmesi gereken Kilise ve Müzelerde yer alıyor. Kiliselerin bir çoğu kış aylarında ziyarete kapalıdır.

Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım  @around.together

Facebook Seyahat Sayfam  Aroundtogether Facebook Sayfası 

Seyahat Videolarımı izlemek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz. → Youtube

Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için E-Bülten’e Abone olabilirsiniz

“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim

Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…

Emir Aşkın204 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

0 Yorum

Yorum Yapın


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Don't have account. Üye Ol

Lost Password

Register