Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Sinop’un Erfelek ilçesinde yer alan şelaleler, sadece 1 veya 2 tane değil tamı tamına 28 tane olan ve zincir şeklinde vadide sıralanan bu şelalelerin bazıları 10 metre yükseklikten düşmektedir. Diğer şelalelerin boyları ise genel olarak 1 metre ile 10 metre arasında değişmektedir.
Instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Şelalelerin olduğu alana geldiğinizde ilk önce giriş ücreti olan 12 TL ödeyerek aracınızı otopark park ediniz. Daha sonrasında ilk şelalenin bulunduğu yere 3 – 4 dk lık bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. İlk şelale zaten sizi kendisine aşık bırakacak güzellikle. Burada fotoğraf çektikten ve şelalenin hemen yanında yer alan eski su değirmenini ki hala çalışır durumda içini gezip diğer şelalelerini görmek üzere ahşap merdivenlerden yukarı çıkmaya başlayabilirsiniz.
Vadi boyunca yapılacak yürüyüş sırasında kayın, gürgen, kestane, meşe, köknar ve kızılağaç ve çok sayıda otsu tür ile kaya yüzeylerini kaplayan liken ve yosun görebilirsiniz.
Ahşap yürüme yolundan devam ettiğinizde 6 – 7 şelale görme imkanınız oluyor. Diğer şelaleleri görmek isterseniz, ahşap yürüme yolunun bittiği yerden şelalenin yanına, şelalelerin yanından tırmanarak yola devam etmeniz gerekmektedir. Şelalelerin düştüğü yerler doğal merdiven görevi görüyor. Bu doğal merdivenler ve ek olarak konulan tırmanma ipleri ile desteklenmiştir. Şelale ve etraftaki kayalıklar ıslak ve yosunlu olduğundan düşme riski oldukça fazladır, bu yüzden gerekli güvenli tedbirlerini almakta fayda vardır.
Ahşap yürüme yolunun bittiği yerden aşağı inip şelaleleri teker teker tırmanarak yoluma devam etmeye karar veriyorum. İsterseniz şelalelerin düştüğü noktalarda yüzebilirsiniz, bazı noktalar yüzmek için elverişli. Benim kıyafetlerin yüzmek için uygun olmadığı için yüzmedim ama birçok kişi yüzüyordu.
Tırmanmaya başladıkça insan kalabalığı azalıyor ve kendinizi ormanın içinde yalnız hissediyorsunuz. İlk 3 şelaleyi tırmandıktan sonra yol boyunca kimse yoktu, tek başıma tırmanarak yoluma devam ettim. Tırmanış zorlu mu peki? Aslında pek zorlandığım söylenemez. Sadece belli yerlerde ki onlarda 10 metreye yakın yükseklikte olan şelaleler belki daha fazla efor harcamanız gerekli olabilir. Ama genel anlamıyla oldukça hoş vakit geçiriyorsunuz.
Ahşap yürüyüş yolunun bittiği yerden başlayarak şelalelerin son noktasına tırmanarak ulaşmak yaklaşık 1 saatimi aldı. Acaba burası nereye çıkıyor, dönüş yolu nereden, aynı yerden dönüş yapacaksam biraz sıkıntılı diye yola düşünüyordum. Çünkü tırmanmak kolay ama aynı yeri geri inmek biraz zorlayabilirdi. Bu soruların cevabını bilmeden tek başıma şelalelerin sonuna kadar devam etti.
Şelalelerin bittiği yerde Türk bayrağımız yer alıyor, yorulanlar içinde ayran veya farklı bir içecek içebilecekleri bir mekan yer alıyor. İsterseniz burada köy ayranız içebilirsiniz. Devam yola durmadan devam ediyorum.
Yolda düşündüğüm gibi aynı yolu geri dönmüyorsunuz, ormanın içinde yer alan patika yoldan yürüyerek ki yaklaşık 20 – 25 dklık bir yürüyüş sonucunda ahşap merdivenlerin bittiği yere ulaşıyorsunuz. Yanınızda tırmanış yapamayacak birileri varsa eğer ahşap yürüyüş yolunun bittiği yerde yer alan cafe de çay içebilirler, dönüş yolu olan patikada tam olarak buraya bitiyor.
Yorucu ve bir o kadar da güzel bir yürüyüşün sonunda tabikide acıkıyorum. İlk şelalenin orada oturup bir şeyler yiyebileceğiz mekanlar yer alıyor. İsterseniz yanınızda getirdiğiniz yiyecekler ile şelale sonrası piknik yapabilirsiniz. Benim piknik yapacak bir yiyeceğim olmadığı için Gözleme ve büyük bir köy ayranı içiyorum, ödedim para ise toplamda 8 TL. Gözlemeler oldukça büyük ve doyurucu.
Erfelek Tatlıca Şelalelerinde toplam 2,5 saat zaman geçirdim. Artık Sinop şehir merkezine dönme vakti. Eğer Sinop’a gelirseniz kesinlikle burayı görmeniz lazım.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri Nerede ve Nasıl Gidilir?
Erfelek şelaleleri Sinop il sınırlarını içerisinde yer alan Tatlıca köyünde yer almaktadır. Burası Sinop şehir merkezine 42 km, Erfelek’e ise 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Şelaleye giden yol oldukça düzgün ve asfalttır. Rahatlık binek aracınızla şelaleye gidebilirsiniz.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum