Ballıca Mağarasına Gizemli Yolculuk
Amasya – Çorum – Tokat gezim sırasında Ballıca mağarasını ziyaret etmek için yola koyuldum. Aslında bakarsanız Tokat şehir merkezinde çok fazla gezme imkanım olmadı ama Ballıca mağarasını gezmeden şehirden ayrılamazdım.
Instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Ballıca mağarasına vardığımda saat 12.00’yi gösteriyordu, umarım mağara öğlen kapalı falan değildir diye düşünüyordum. Mağara kapanır mı demeyin, ülkemizde herşey mümkün. Hızlıca aracımı mağara girişinde yer alan ücretsiz alana park ettikten sonra mağarayanulaşmak için merdivenlerden yukarı çıkıyorum.
Yukarı çıktıkta kalabalıkta artıyor, neyse ki kapalı değil aksine oldukça kalabalık. Bu kadar kalabalık olmasını beklemiyordum, birazda haftasonu olmasından dolayı galiba. Hemen gişeden biletimi alıp, baretimi taktıktan sonra (isterseniz takmayabilirsiniz) rehber eşliğinde mağaraya giriş yapıyoruz.
Ballıca Mağarasında ziyarete açık 8 salon bulunuyor. Rehber eşliğinde mağarada gezerken sırasıyla tek tek her salonu size anlatıyor. Tabii arkalarda kalırsanız pek bir şey duyamıyorsunuz. Bazı salonların ise sadece isimleri ve nerede olduklarını gösteriyor. Mağarada, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmeyi bekleyen birçok bölüm yer alıyormuş.
1987 yılında başlayan araştırma ve haritalandırma çalışmalarını sonucunda Ballıca Mağarasının yaşı yaklaşık 3.4 milyon yıl olarak tespit edilmiş. 1995 yılında yapılan yürüme yolları ve ışıklandırma çalışmaları sonucunda ziyarete açılmış. Ballıca Mağarasının ortalama sıcaklığı 18°C ve ortalama nem oranı % 54 olan mağaranın bol oksijenli havası nefes almayı kolaylaştırmaktadır.
Ballıca Mağarasında gezebileceğiniz 8 salon hakkında biraz bilgi vermek gerekirse;
Havuzlu Salon
İlk ziyaret edeceğiniz salon hemen girişte yer alan Havuzlu Salon’dur. Girişe yakın olduğu için sıcaklığın yüksek olması ve düşük nem oranı, damlataşları oluşturan kalsit kristalleri arasındaki bağı zayıflatmış, pul pul kabarmış bir görünüme büründürmüştür. Havuzlu Salon’da harç kullanılarak oluşturulmuş dikdörtgen bir yapı yer almaktadır. Harçlı yapı, mağaranın geçmiş dönemlerde kullanıldığına işaret etmektedir.
Büyük Damlataşlar Salonu
Havuzlu Salon, sütun ve sarkıtlardan oluşan dar bir geçitten sonra mağaranın en geniş alanı olan Büyük Damlataşlar Salonu’na açılır. Kırık hatlar boyunca oluşan sütunlar doğrusal bir yapı gösterir. Salondaki küçük havuzlar, mağara incileri ile kaplıdır. Salonda nem oranı yüksektir ve açık havaya oranla 4 kat daha fazla oksijen bulunmaktadır. Dev boyutlu sarkıt ve dikitler ve izlenen kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkleri görkemli bir görünüm oluşturmaktadır. Bu muhteşem salondan kuzey ve kuzey doğu yönünde ilerleyen yürüme yolu, Çamurlu Salon, Fosil Salon ve Yarasalar Salonu’na ulaşır.
Çamurlu Salon
Çamurlu Salona inerken yatay bir geçitten geçiyorsunuz, bareti neden takmamız gerektiğini insan burada daha iyi anlıyor. Çamurlu salon blok, sarkıt, dikit ve küçük havuzlardan oluşmaktadır.
Fosil Salon
Mağaranın en üst noktasında bulunan salonda sıcaklık 24°C’ye kadar ulaşır. Mağaranın en yaşlı salonlarından olan bu salonda mutlak nem % 40’tır.
Yarasalı Salon
Cüce Yarasaların yaşam alanı olan Yarasalı Salon’a ziyaret mümkün değildir. Rehber de zaten sadece yerini gösterip hemen yola devam ediyor. İsterseniz kendiniz yaklaşık 60 – 70 merdiven çıkıp fotoğraf çekebilirsiniz. Yarasalı Salon’a ip kullanmadan inmek mümkün değildir. Tabii bunun için gerekli yerlerden izin almanız lazım.
Çöküntü Salon
Yarasalı Salon gibi burayı da tam olarak gezemiyoeyz. Bu salonlara ulaşabilmek için 8 – 10 metre kadar tırmanmak gereklidir.Çöküntü Salonun kendi içinde Muhteşem Galeri olarak da adlandırılan galeriye bağlanıyormuş. Salon, adını tabanında bulunan iri bloklardan alır. Bloklar arasında bulunan derin kuyular mağaranın alt katlarında bağlantılıdır. Tavandan 3 metre yukarda bulunan kalsit oluşumların sınırları, yeraltı suyunun geçmişteki seviyesini gösterir.
Sütunlar Salonu
Çöküntü Salon sonra, geçilen bir köprü ile Sütunlar Salonu’na ulaşılır. Mağaranın en büyük sütunu olan, 18 metre boyunda ve 8 metre çapındaki sütun bu salonda yer almaktadır. Sütunlarla odalara ayrılmış büyük bir galeri görünümü veren salonun tavan yüksekliği yer yer 15 metreyi bulur.
İkiye ayrılan yürüme yolunun kuzey yönü, Mantarlı Salon’a, güney yönü ise Yeni Salon’a ulaşır.
Mantarlı Salon
İri soğan sarkıtlar ve salona adını veren mantar şeklinde gelişmiş dikitler etkileyici bir görüntü yaratır. Damlalık sarkıtların en güzel örnekleri bu salonda bulunmaktadır. Mantarlı Salonda neden mağarasının ismini Ballıca olduğunuda net olarak anlıyorsunuz.
Yeni Salon
Mağaranın en genç salonu olan Yeni Salon’da yer alan büyük sarkıt, dikit ve havuzların yanı sıra, yaprak, perde ve pırasa şeklindeki oluşumlar büyüleyici görüntüler oluşturmaktadır. Salonun sonuna doğru, 65 metre derinlikte yer alan göle, mağara suyunun aktığı Sifon yer almaktadır. Mağaranın gezilebilen son bölümünde ise renkleri ve oluşumlarıyla şaşırtan genç soğan sarkıtlar yer almaktadır.
Ballıca Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Sabah 09.00 başlayan ilk turdan sonra her 30 dakika da Rehber eşliğinde mağara gezisi yapılmaktadır. Rehber eşliğindeki ücretsiz son tur ise 19.30’dadır. Rehber eşliğindeki tur yaklaşık yarım saat sürüyor, sonrasında siz isterseniz mağara içerisinde gezmeye devam edebilirsiniz.
Ballıca mağarasında maalesef Müze Kart geçerli değildir. Öğrenciyim dedince herhangi bir kimlik falan soran olmuyor.
Tam:10 TL, Öğrenci: 6 TL
Ballıca Mağarası Nerede ve Nasıl Gidilir?
Ballıca Mağarası, Tokat il merkezin 34 km uzaklıkta yer alıyor. Mağaraya ulaşmak için önce Pazar ilçesinin Ballıca Köyü’nde gitmeniz gereklidir. Köye ulaştıktan sonra levhaları takip ederek asfalt yoldan mağaraya ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa ulaşım biraz sıkıntı olabilir. Herhangi bir toplu taşıma görmedim. Ama isterseniz tesis ile iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.
Telefon: 0356 261 42 36
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum