| Pasaport Nedir, Nereden Alınır ve Pasaport Çeşitleri

Pasaport Nedir, Nereden Alınır ve Pasaport Çeşitleri

Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Tatilde yurtdışına çıkmak istiyorsanız birkaç ülke dışında seyahat etmek için pasaportunuzun olması gerekli. Size uygun pasaport hangisidir? Nereden alınır? Hangi evraklar gerekli? Ve en önemlisi ne kadar? Aklınıza takılan birçok sorunuza bu yazıda cevap bulabilirsiniz.

Pasaport, sahibinin kimlik bilgilerini içeren Uluslararası kimlik belgesidir. Bu belge ile yurt dışı seyahatlerinizde yabancı ülkelere geçiş hakkı elde edersiniz. Anlaşmalar gereği K.K.T.C, Ukrayna ve Gürcistan’a yeni kimlik kartları ile seyahat etmek mümkündür.

Pasaport almak oldukça kolaydır. Pasaport almak için 81 İl ve 366 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvurabilirler.

Kaç Çeşit Pasaport Var?

  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)
  • Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
  • Hizmet Pasaport (Gri Pasaport)
  • Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Önemli Not

Pasaport işlemleri Emniyet Müdürlüğünden alınıp, Nüfus Müdürlüğüne verilecek ama yeni uygulamaya  halen hayata geçmedi. Geçildiği zaman burada verdiğim bilgileri güncellerim. O zamana kadar Pasaportunuzu Emniyet Genel Müdürlüğünden alacaksınız. 

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve KKTC vatandaşları, herhangi bir özel durumları yoksa standart olarak bu pasaportu almaktadırlar. Bordo renge sahip olup, standart harç ücretlerine tabiidir. 2018 yılı harç bedellerini Bordo Pasaport yazımda detaylı yazdım, o yüzden burada tekrar belirtmeyeceğim. İsterseniz o yazıma göz atabilirsiniz.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nasıl Alınır?

Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, İçişleri Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan Valilikler üzerinden bu pasaporta sahip olabilirsiniz. Eğer yurt dışında yaşamaktaysanız, Türkiye Cumhuriyeti’nin herhangi bir konsolosluğunu ziyaret ederek bu pasaport türüne sahip olabilirsiniz. Alım noktasında herhangi bir özel şart talep edilmez.

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport) Nedir?

Devlet kademesinde görev alan ve belli bir dereceye gelen kimselere verilen pasaport türüdür. Rengi yeşil olmakla beraber, sıkı ve keskin şartlara tabidir. Devletteki kıdem derecenize istinaden almaya hak kazanıp kazanmadığınız belirlenir.

Hususi Pasaport Nasıl Alınır?

Öncelikle bu pasaport türüne dair işlemlerin sadece Emniyet müdürlükleri üzerinden yapıldığını belirtmek isteriz. Farklı bir nokta ya da kurum üzerinden işlem yapamazsınız. Bu pasaport türü, devlet memurlarına ve kamu görevlilerine verilmektedir. Elbette her devlet memuru ya da kamu görevlisi almaya hak kazanamaz. Öncelikle sahip olduğunuz kadro derecenize bakılır. Eğer bir devlet memuru 1., 2. ya da 3. dereceye gelmişse yeşil pasaport almaya hak kazanabilir. Bunun yanı sıra, eski Bakanlar, TBMM eski üyeleri gibi kimseler de bu pasaportu almaya hak kazanabilirler.

Önemli Not: Yeşil pasaport almaya hak kazanan kişinin eşi ve çocukları da hak kazanmıştır. Lâkin çocuklar için, 25 yaşı aşmamış olma ve herhangi bir işte çalışmama veya öğrenci olma gibi şartlar aranmaktadır.

Hizmet Pasaportu Nedir?

Kişi devlet kademesinde yer aldığı kurum gereğince yeşil pasaport ya da siyah pasaport alamıyorsa ve buna karşın yurt dışında bir görev amacı ile seyahat edecek ise, bu kişiye Hizmet Pasaportu yani Gri Pasaport verilir.

Hizmet Pasaportu Nasıl Alınır? Örneğin bir belediyede görevli devlet memurusunuz. Belediyenin ve devlet kademelerinden herhangi birinin isteği, görevlendirmesi üzerine yurt dışında bir ülkeye gideceksiniz. Bu tür durumlarda, devlet tarafından gerekli işlemler tamamlanarak Hizmet Pasaportu ilgili kişilere takdim edilir. Yaş ya da farklı bir şart aranmaz. Zira ilgili kurumun o kişiyi hizmet amaçlı yurt dışına göndermesi yeterlidir.

Önemli Not: Hizmet pasaportu verilen kişi, ailesi için de bu pasaport türüne hak kazanmaları konusunda talepte bulunabilir. 25 yaşını aşmayan ve öğrenci olan, iş sahibi olmayan çocuklara da hizmet pasaportu verilebilir.

Diplomatik Pasaport Nedir?

TBMM üyeleri başta olmak üzere; bakanlar, valiler ve orgeneral ya da büyükşehir belediye başkanı gibi devlet içerisinde önemli/üst düzey kademelerde yer alan kimselere verilen pasaport türüdür. Rengi siyah olup, ağır şartlara tabidir.

Diplomatik Pasaport Nasıl Alınır?

Doğrudan kişi tarafından yapılacak olan başvuru sonucunda alınır. Alınması aşamasında önemli ve net koşullardan birisi de “aktif görevde olma koşulu” olmaktadır. Kişi milletvekili görevinde iken bu pasaporta sahip olabilir. Fakat emekli olduktan sonra Diplomatik Pasaport alamaz. Aile fertlerine ise bu pasaport türünü almaları konusunda herhangi bir hak kazandırmazlar. Fakat bu pasaport türüne sahip olan kimseler, ailelerine yeşil pasaport alma hakkı kazandırabilirler.

Bordo pasaport dışındaki pasaport türleri, farklı artılara sahiptirler. Normalde vize gerektiren birçok ülke, pasaportun türüne göre vize gerektirmeyebilir. Ya da Bordo Pasaport ile vizesiz girilemeyecek bir ülke, Yeşil Pasaport ile geçici de olsa vizesiz ziyaret edilebilir bir hale gelebilir.

Pasaportlar hakkında daha detaylı bilgilere diğer yazılarımı inceleyerek ulaşabilirsiniz. Şimdiden hepinize iyi yolculuklar.

Emir Aşkın204 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

0 Yorum

Yorum Yapın


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Don't have account. Üye Ol

Lost Password

Register