Kısa Kısa Ülke Notları: Mısır
DEVLETİN ADI: Mısır Arap Cumhuriyeti
BAŞKENTİ: Kahire
YÜZÖLÇÜMÜ: 1.001.449 km2
KONUM: Kuzeydoğu Afrika’da yer alan, Kuzeyden Akdeniz ve doğudan Kızıldeniz’le kuşatılmış ve Sina Yarımadası ile Asya kıtasına da taşan bir ülke. Komşuları Libya, Sudan, Filistin ve İsral ile komşudur.
NÜFUSU: 58 Milyon
İKLİM: Mısır, sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Yaz ve kış olmak üzere iki mevsim hüküm sürer. Kış ayları sert olmayıp, oldukça yumuşaktır. Mısır’ın gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı ise yüksektir. Mesela çöl bölgesinde gündüz 37°C olan sıcaklık, gece 15°C’ye kadar düşebilmektedir. Bu yüzden seyahatiniz sırasında kesinlikle yanınızda şal veya benzeri bir şey olsun.
DİLİ: Arapça
DİNİ: İslam
PARA BİRİMİ: Mısır Poundu, 1 Amerikan Doları= 19 Mısır Poundu
Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together
Mısır birçok kişinin hayalini kurduğu, gitmek için can attığı ülkedir. Tabii bu ülkeye gitmek için vize almanız lazım. Mısır’a gitmeden önce konsolosluğa başvurarak vize alabilirsiniz. Mısır Vizesi Nasıl Alınır? Yazımdan detayları okuyabilirsiniz. Şimdi gelelim Mısır’a gitmeden önce bilinmesi gereken kısa kısa notlara;
- Bayraktaki siyah baskıyı, kırmızı baskıya karşı kanlı mücadeleyi beyaz ise parlak geleceği temsil eder. Ortadaki kartal ise Selahaddin Eyyubi’nin armasıdır.
- Mısır’ın tarihi M.Ö. 3200’de başladığı düşünülür.
- Eski Mısırlılar en önemli yiyecekleri ekmek en sevdikleri içecekleri ise bira olmuştur. Biraları çok sevdiklerinden diğer dünyada içmek için mezarlarına birlikte gömülmüştür.
- Antik Mısırda erkeklerde kadınlar gibi makyaja önem verirlerdi. Bunun nedeni olarak görmeyi kolaylaştırdığına ve göz enfeksiyonlarına karşı koruyordu.
- Piramitlerin olduğu bölgedeki Sfenks’in burnunu kimin kırdığı asla tam olarak çözülemedi. Burunsuz Sfenks’e 1737 yılında yapılan çizimlerde de rastlanıyor.
- Eski Mısırlılar üç farklı takvim kullanmışlardır. 365 yılı takvimi tarım için, astronomik takvim sel başlangıcını gözetlemek, rahipler ise ay takvimini kullanırlardı.
- Eski Mısırlılar 1000 kadar tanrı ve tanrıçaya tapıyorlardı.
- Ramses’in 8 resmi nikahlı karısı ve yaklaşık 100 cariyesi vardı. Ramses M.Ö. 1212 yılında öldüğünde 90 yaşındaydı.
- Eski Mısırlılar öldükten sonra öbür dünyayı güvenli geçiş için mumyalama tekniğini geliştirerek ölüleri mumyalamışlardır. İnsanların yanı sıra hayvanları da mumyalamışlardır.
- Mısır’ın antik döneminde kadın erkek eşitliği vardı. Her iki cins de eşit yasal ve ekonomik haklara sahipti.
- Eski Mısırlılar bitleri önlemek ve serinlemek için saçlarını sık sık kesip peruk giyerlerdi. Peruk ayriyeten sosyal statü görevi de görüyordu. Yoksul insanlar yün veya bitkisel elyaf peruk takarken zenginler insan saçından yapılmış peruk giyerlerdi.
- İmhotep Antik Mısırda önemli biriydi ve heykeltraş, mimar, doktor, mühendis ve firavun Djoser’in veziridir.
- Hıristiyan haçın kökeni olarak kabul edilen, Antik Mısır’ın en yaygın sembolü olan, Nil’in anahtarı olarak’da bilinen Ankh sembolü önemli yere sahiptir.
Hangi Mevsimde Gitmeli: Mısır’a gitmek için en uygun tarihler Kasım- Nisan ayları arasıdır. Diğer aylarda da ziyaret edebilirsiniz ama sıcak ve bunaltıcı hava gezmenize engel olabilir.
Nereleri Görmek Gerekir: Piramitler, Krallar Vadisi, Nubian Köyü, Luxor tapınağı ülkede görülmesi gereken başlıca yerlerdir.
Ne satın almalı: Mısır’da gitmişken papirüs kağıtların ve yöresel kiyafetlerden alabilirsiniz. Unutmadan pazarlık etmeden hiçbir şey almayın.
En Az Gün Yeterli: 14 gün Kahire (4 gün), Luxor (2 gün), Aswan (2 gün), İskenderiye (2 gün), Hurghada (2 gün), Şarm El Şeyh (2 gün),
Neyi meşhur: Tabiki de ilk akla gelen piramitler ve tapınaklar
Youtube Kanalımı takip etmek için –> @emiraskin
Mısır’daki Türk Temsilcilikleri
Kahire;
Adres: 25, El-Falaky Str. Bab El-Louk, Cairo
Telefon: +20-2 279 784 00
E-posta: embassy.cairo@mfa.gov.tr
İskenderiye;
Adres: 11 Kamel El Kilani Caddesi İskenderiye
Telefon: +20-3 3990700
E-posta: consulate.alexandria@mfa.gov.tr
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum