Transilvanya’nın İncisi Peleş Sarayı
Peleş Sarayı
Romanya’daki yolculuğumuz devam ederken yolumuz üzerinde yer alan, belki de Dünya’nın en güzel en zarif sarayına uğramadan devam etmek olmaz. Peleş Sarayı Braşov şehrine sadece 45 km uzaklıkta yer alıyor.Ülkede Drakula’nın şatosu Bran Kalesinden sonra en çok ziyaret edilen 2. saray. Drakula’nın şatona zaten ziyaret etmiştim(Detaylar yazıda). Şimdi sıra Peleş Sarayını görmede.
Peleş Sarayı veya Kalesi, Romanya Kralı I. Carol için 1873 – 1883 arasında Viyanalı mimar Carl Wilhelm Christian Ritter von Doderer tarafından inşaa edilmeye başlanmıştır. 1876 senesinde ise Viyanalı mimarın asistanı Johannes Schultz görevi devralmış ve kalenin planın önemli değilikler yapmıştır. Peleş Kalesi resmi olarak 7 Ekim 1883 yılında açılmıştır. Saray kullanılmaya başlanmış olsada ilerleyen yıllarada ( 1893 – 1914 ) Çekoslovakyalı mimar Karel Liman tarafından ana bölümdeki yer alan kuleyide ekleyerek sarayın şuanki görünümüne kavuşmasını sağlamıştır.
Açılış tarihinden Kral I. Carol’un öldüğü tarih olan 1914 senesine kadar Peles Kalesini Kraliyet ailesinin yazlık konutu olarak kullanmış.Kralın ölümünden sonra Saray kullanılmaya devam edilmiştir,taki 1947 senesinde komünist rejim kaleye el koyana kadar.
Kalenin ahşap duvarları ve terasları Avusturya – Macaristan İmparatorluğu stiline inşaa edilmiş.Oldukçada güzel olmuş bence zarif bir havası var sarayın.Sarayın bahçesinde bir tur attıktan,birbirinden ilginç heykelleri gördükten sonra içeriye girmeye sıra geliyor.Saray giriş + 2 kattan olmuşmakta ve her bölüm için ayrı ayrı bilet almanız gerekmekte.Bilet fiyatlarını ve sarayı ziyaret saatlerinin yazının sonunda belirteceğimi söyleyerek içeri giriyorum.
Sarayın giriş biletini aldıktan sonra kendi kafanıza göre içeride dolaşamıyorsunuz.Size eşlik eden rehberiniz var.Sarayın içerisine girince size galoş yerineze kumastan yapılmış arkası galoş veriyorlar.Bunları ayakkabınızın üstüne geçirdikten sonra gezmeye başlabilirsiniz.
Sarayda toplamda 7 teras ,165 oda ve 30 banyodan oluşuyor. Sarayın inşaatı için bugünun parasıyla 120 milyon dolar harcanmış. Tabii bu odaların hepsini gezemiyorsunuz,bir kısmı ziyaretlere açık. Kaleyi her ne kadar şuan müze olarak geziyor olsaksa, Kraliyet ailesinin ikamet ettiği tarihte sarayın içerinde 14. ve 19. yüzyıldan kalma silahlar, heykeller, mobilyalar ve dekoratif eşyaların yer aldığı müze varmış. Şuan sarayda sergilen birçok eşya bunlardan oluşuyor.
Kalenin en ilgi çekiçi yerlerinden biri de diğer ülkelerin savaşlarında kullanımış ve sonrasında toplanarak buraya getirilmiş olan 4000 parçadan oluşan koleksiyon.Ne ararsanız var; Kılıç,kalkan,mifer,zırflar,şövalye kıyafetleri vb.Sarayda sadece savaş aletleri yer almıyor tabikide,birbirinden değerli ve güzel 2000 adet tablo sarayın duvarlarını süslüyor.
Sarayın her odayı ayrı güzel,ayrı tasarlanmış.Sarayı gezerken insan nereye bakacağını şaşıyor adet.Kısacası ne kadar anlatırsam anlatayım yeterli olmayacak,gidip görmeniz lazım.
Peles Sarayı Giriş Ücretleri ve Çalışma Saatleri
Sarayın gezmek istiyorsanız önce 3 farklı tur arasında seçim yapmanız gerekiyor. 3 tur ve fiyatları şu şekilde;
- Giriş Kat 45 dk sürüyor. Tam Bilet 30 Lei, Ögrenci 7,5 Lei
- Giriş Kat + 1.Kat 1 saat 15 dk sürüyor. Tam Bilet 60 Lei,Ögrenci 17,5 Lei
- Giriş Kat + 1. ve 2. Kat 2 saat sürüyor. Tam Bilet 80 Lei Ögrenci 22,5 Lei
Sarayın gezerken Fotoğraf veya video çekmek isterseniz belirtmeniz gerekiyor.Çünkü bunun için ayrı bir bilet alıyorsunuz.Bilet aldıktan sonra size Fotoğraf çekebilir diye yaka kartı veriyorlar.Tabii kaçak çekebilirsiniz,en azından ben öyle yaptım.
15 Mart – 15 Eylül
Pazartesi Günü ziyarete kapalıdır
Çarşamba: 11:00 – 16:15
Diğer Günler: 09:15 – 16:15
14 Eylül – 14 Mart
Pazartesi ve Salı Günleri ziyarete kapalıdır.
Çarşamba: 11:00 – 16:15
Diğer Günler: 09:15 – 16:15
Peleş Sarayına Nerede ?
Peleş sarayı Sinaia şehrinde sadece 7 km uzaklıkta yer alıyor. Bu yüzden sizin önce Sinaia şehrine ulaşmanız gerekmektedir. Sinaia şehri Başkent Bükreş’e 130 km,Braşov’a ise 50 km uzaklıkta yer alıyor. Bükreş’den otobüs ile Sinaia şehrine ulaşabilirsiniz veya diğer bir seçenek tren yolculuğu.
Peleş Sarayına Nasıl Giderim ?
Bükreş’den Peleş Sarayına (Sinaia) ulaşım
Bükreş’deki Gara de Nord tren istasyonunda her 2 saatte bir Sinaia şehrine tren seferi bulunmaktadır. Yolculuk yaklaşık 2 saat sürmektedir.
Braşov’dan Peleş Sarayına (Sinaia) ulaşım
Braşov’dan da aynı şekilde tren kullanarak Sinaia ulaşmak mümkün. Yolculuk yaklaşık 1 saat 10 dk sürmekte. Otobüs yolculuğu yerine tren tercih edilebilir, oldukça konforlu ve ucuzdur.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum