Müze Kart Nedir? Nasıl Alabilirim ?
Müze Kart Nedir?
Ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yeri bulunmaktadır. Müze kart tüm bu ören yerlerine ve müzelere girmenizi sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı bir karttır. Adınıza özel olarak alınan müze kart ile bir sene boyunca kartın geçerli olduğu tüm yerlere ücretsiz giriş elde edersiniz. Müze Kartların birkaç çeşidi bulunmaktadır.
instagram hesabımı takip edin –> @around.together
- Müze Kart (40TL): Müze kart avantajları en az olan ve en uygun fiyata satılan Kültür Bakanlığı’na bağlı ören yerlerine ve müzelere ücretsiz girmenize olanak tanıyan bir kart çeşididir. Ancak bunun için belirli sınır konulmuştur. Müze kart ile sadece yılda 2 kere ücretsiz ziyaret hakkınız bulunmaktadır. Müze kart almış olduğunuz tarihten itibaren 1 sene süre ile geçerlidir.
- Müze Kart + (50TL): Müze kart+ ile bir yıl boyunca T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’ine bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yeri gezilebildiği gibi, (bazı özel müzeler ücretsiz ziyaret ediliyor, sergiler ve tiyatro temsilleri indirimli) izleniyor. Kafe ve hediyelik eşya mağazalarındaki alışverişlerde indirimlerden faydalanabiliyorsunuz.
- Not: Topkapı Sarayı Müzesi Harem Dairesi, Aya İrini Anıt Müzesi, Efes Örenyeri Yamaçevler ve Göreme Açık Hava Müzesi Karanlık Kilise’ye yapılacak ziyaretlerde geçerli değildir.
- Müze Kart İndirimli (20TL): 18 yaşından büyük öğrencilere öğrenci kimliği ibrazı ile ve ilk ve orta öğretim öğretmenlerine geçerli kimlik kartı ibrazı ile verilen Müze kart’ın %50 indirimli halidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup yurtdışında okuyan örgenciler bu indirimden faydalanamaz. (Akademik personeller için geçerli değildir.)
- Müze Kart (Ücretsiz): Müze giriş ücretlerinde yapılan düzenlemeye göre 18 yaş altı öğrenciler kimlik ibraz etmek suretiyle. Ve de 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı T. C. Kültür ve Turizm bakanlığına bağlı müzelere ücretsiz girebilmektedir.
- Museum Pass İstanbul (85TL): İstanbul’da yer alan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde geçerli olan Museum Pass, özellikle yabancı misafirler için büyük kolaylıklar sağlamaktadır. 5 gün için geçerli olan turistler özellikle gişelerde beklemeden, doğrudan turnikelerden geçerek müze ziyaretleri gerçekleştirirler.
Müze Kart Nerelerde Geçerli?
Müze kart T. C. Kültür ve Turizm bakanlığına bağlı sayıları 300’den fazla olan Müze ve Ören yerine ücretsiz giriş imkanı sağlıyor. Müze kartınızdan en çok faydalanabileceğiniz şehirlerin listesi ise şu şekilde;
- İstanbul’da müze kart geçen yerler: Topkapı Sarayı müzesi, İstanbul Arkeoloji müzeleri, Ayasofya müzesi, Kariye müzesi, Büyük Saray Mozaikler müzesi, Fethiye müzesi, Galata Mevlihanesi Müzesi, Türk İslam Eserleri müzesi, Hisarlar müzesi (Rumelihisarı), Yıldız Sarayı Cihannüma köşkü, İslam bilim ve teknoloji müzesi.
- Ankara’da müze kart geçen yerler: Anadolu Medeniyetleri müzesi, Roma hamamı ören yeri, Gordion müzesi Tümülüssü ve ören yeri, etnografya müzesi, Augustus tapınağı ören yeri, Cumhuriyet müzesi
- İzmir’de müze kart geçen yerler: Efes ören yeri ve müzesi ( Müze kart Efes yamaç evlerinde geçmemektedir.) Jean anıtı, İzmir Arkeoloji müzesi, Agora ören yeri, Teos ören yeri, Bergama müzesi, Bergama Akropol, Asklepeion ve Kızıl avlu (bazilika) ören yerleri, Çeşme müzesi, Claros ve Metropolis ören yerleri, Tire müzesi, Ödemiş müzesi, Birgi Çakırağa konağı, Sanat Tarih müzesi
- Nevşehir’de müze kart geçen yerler: Göreme açık hava müzesi (Müze kart, Göreme açık hava müzesi içindeki Karanlık Kilise’de geçerli değil), Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirleri, Zelve-Paşabağlar ören yeri, Çavuşin ören yeri, Özkonak ve Mazı yeraltı şehirleri, Gülşehir, Jean kilisesi, Hacıbektaş müzesi, arkeoloji ve etnografya müzeleri
Müze Kart Nasıl Alınır?
Müze kart almak oldukça kolay bir işlemdir. Müze kart almak için gerekli belgeler sadece fotoğraflı ve TC No’lu bir kimlik belgenizin olması yeterlidir. Öğrenci veya Öğretmen iseniz müze kart alırken ibraz etmeniz gerekmektedir. Müze kart satış noktasında kimlik belgeniz taranıp üzerindeki fotoğraf Müze kart’ın üstüne basılır ve kart hemen kullanılmaya başlanabilir.
Müze Kart Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Müzekart satış işlemi gerçekleştikten sonra geri alma işlemi yapılamadığından bilgilerinizi ayrıntılı şekilde kontrol etmeli ve doğruluğundan emin olmalısınız. Satın aldığınız veya internet üzerinden başvuruda bulunduğunuz Müzekart’ı değiştiremez ve iptal edemezsiniz. İnternetten gerçekleştirdiğiniz satın alma işleminizi sonrasında ekranda beliren onay mesajını beklemeli ve herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Herhangi bir sorun oluşması durumunda 444 MÜZE (6893) çağrı merkezini aramakta fayda var.
Müze kart başvuru noktaları dışında internet üzerinden Müze kart resmi internet sitesine girerek başvuru yapabilirsiniz. Müze kart tipine göre istenilen bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak başvurunuzdan sonra Müze kartınız adresinize yollanıyor.
Müze Kart Başvuru ve Satış Noktaları
Aksaray: Ihlara Vadisi Ören yeri
Ankara: Cumhuriyet Müzesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi
Antalya: Myra Ören yeri, Antalya Müzesi, Simena Ören yeri, Termessos Ören yeri, Olympos Ören yeri, Perge Ören yeri, Patara Ören yeri, Side Tiyatrosu, Alanya Kalesi, Aziz Nikolas Anıt Müzesi, Phaselis Ören yeri, Side Müzesi, Aspendos Ören yeri
Aydın: Afrodisias Ören yeri, Didim Ören yeri, Aydın Müzesi, Millet Ören yeri
Bursa: Türk İslam Eserleri Müzesi
Çanakkale: Truva Ören yeri, Assos Ören yeri
Denizli: Pamukkale Ören yeri
Eskişehir: TÜRSAB BYK Ofisi ve Müze Kart Satış Noktası Cengiz Topel Cad. Bağlar Apt.
Gaziantep: Zeugma Mozaik Müzesi
Hatay: Hatay Arkeoloji Müzesi
İstanbul: Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Ayasofya Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Kariye Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi
İzmir: Bergama Akropol Ören yeri, Efes Müzesi, Efes Ören yeri, Bergama Asklepeion Ören yeri
Konya: Mevlana Müzesi, Karatay Müzesi, İnce Minareli Medrese
Mersin: Cennet Cehennem Ören yeri, Kanlı Divane Ören yeri
Muğla: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Kaunos Ören yeri, Bodrum Mausoleion Anıt Müzesi, Knidos Ören yeri, Kaya köy Ören yeri, Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi
Nevşehir: Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Ören yeri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri
Samsun: Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Sinop: Tarihi Sinop Cezaevi
Trabzon: Sümela Manastırı, Trabzon Müzesi
Müzekart Diğer Avantajları Neler?
Müze kart’ın sadece müze ve ören yerinde geçerli, fakat bulun dışında başka faydalarıda var. Devlet Opera ve Balesi’nin yerleşik sahnelerinde sergilenen gösterilerine müze kartınız sayesinde %20 indirimli olarak katılabilirsiniz. Bunun dışında İstanbul şehir hatları kapsamında kısa boğaz turlarında %25, uzun boğaz turlarında ise %20 indirimden yararlanabilirsiniz.
Müze Kartınız Olmasaydı Ödeyeceğiniz Giriş Ücretleri
- Topkapı Sarayı giriş ücreti: 30 TL
- Ayasofya müzesi giriş ücreti: 30 TL
- Anadolu medeniyetleri müzesi giriş ücreti: 15 TL
- Efes ören yeri giriş ücreti: 30 TL
- Kapadokya Göreme açık hava müzesi giriş ücreti: 20 TL
- Kapadokya Zelve-Paşabağlar ören yeri giriş ücreti: 10 TL
- Nevşehir Derinkuyu yeraltı şehri giriş ücreti: 20 TL
- Nevşehir Kaymaklı yeraltı şehri giriş ücreti: 20 TL
- Aksaray Ihlara vadisi ören yeri giriş ücreti: 10 TL
- Denizli Hierapolis (Pamukkale) ören yeri giriş ücreti: 25 TL
- Antalya Aspendos ören yeri giriş ücreti: 20 TL
- Antalya Phaselis ören yeri giriş ücreti: 10 TL
- Trabzon Sümela Manastırı giriş ücreti: 15 TL
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
2 Yorum
Mustafa Akar
01/06/2019 at 18:23Müze kartimizi bulamiyoruz. Yeniden çıkartmak mümkün müdür? Geçen sene aralık ayında satın aldığımız için (eşim ve benim için olmak üzere iki adet) süresi dolmadı. Bilgi verebilirseniz memnun oluruz.
Saygılar,
Emir Aşkın
01/06/2019 at 21:144446893 nolu iletişim numarası ararsınız yardımcı olacaklarını tahmin ediyorum.