| Bordo Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar ve Fiyatlar (Güncel 2019)

Bordo Pasaport Nasıl Alınır? Gerekli Evraklar ve Fiyatlar (Güncel 2019)

bordo pasapor için gerekli evraklar

Bordo Pasaport Nedir? Nasıl Alınır?

Tatilde yurtdışına çıkmak istiyorsanız birkaç ülke dışında seyahat etmek için pasaportunuzun olması gerekli.  Size uygun pasaport tipi Umuma Mahsus yani Bordo pasaport ise yazımı dikkatlice  okuyunuz. Hangi tip pasaporta ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsanız. Pasaport tipleri ve kimlere hanagi pasaport verilir yazıma göz atabilirsiniz.

Hangi Pasaport kime uygun yazımı okuyabilirsiniz –> Pasaport Nedir, Nereden Alınır ve Pasaport Çeşitleri

Bordo pasaportu almak oldukça kolaydır. Pasaportu almak için 81 İl ve 366 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ise bulundukları ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvurabilirler.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve KKTC vatandaşları, herhangi bir özel durumları yoksa standart olarak bu pasaportu almaktadırlar. Bordo renge sahip olup, standart harç ücretlerine tabiidir.

Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport Nasıl Alınır?

Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere, İçişleri Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan Valilikler üzerinden bu pasaporta sahip olabilirsiniz. Eğer yurt dışında yaşamaktaysanız, Türkiye Cumhuriyeti’nin herhangi bir konsolosluğunu ziyaret ederek bu pasaport türüne sahip olabilirsiniz. Alım noktasında herhangi bir özel şart talep edilmez.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar ve Harç Bedelleri

  • Nüfus cüzdanı aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter bedeli makbuzu
  • Pasaport harç bedeli makbuzu
  • Varsa eski pasaportunuz

2018 yılı için Pasaport Ücretleri 

Pasaport Defter Bedeli (2018); 108 TL’dir. Pasaportun çeşidi fark etmez her pasaport için fiyat aynıdır.

Pasaport (Bordo) Harç Bedeli ( 2018); 6 ay 137 TL, 1 yıllık 201 TL, 2 yıllık 327,8 TL, 3 yıllık 465 TL, 4 – 10 yıllık 657 TL

İstenilen belgeleri tamamladıktan ve harç bedelleri bankaya yatırdıktan sonra başvurunuz yapmak için www.epasaport.egm.gov.tr adresinden size uygun olan gün ve saat için randevu almanız gerekmektedir.

Önemli Not: Eşiniz veya çocuklarınız adına pasaport başvurusu yapamayacağınız unutmayınız.

Anlaşmalı Bankalar

Pasaport başvuru için harç bedeli ve defter bedellerini başvuru yapmaya gitmeden önce anlaşmalı bankalara ödemeniz gerekiyor. Türkiye’nin her yerinde şubesi olan birkaç bankayı yazıyorum.

  • Akbank
  • Yapı Kredi
  • Garanti
  • Türkiye İş Bankası
  • ING Bank
  • Halk Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Finansbank
  • Şekerbank
  • Denizbank
  • HSBC Bankası

Pasaport Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

  • Randevu saatini ve gününü kaçırmayın. Randevu saatinizden önce Emniyet Müdürlüğünde olmaya dikkat edin.
  • Nüfus cüzdanınızdaki fotoğraf çok eski olmamalı. Pasaport başvuru esnasında özellikle buna dikkat ediyorlar. Bizzat benimde başıma gelen bir şey. Şakayla karışık bu sen değilsin, kimliği yenile öyle pasaport başvurunu tamamlayalım diye bir cevap aldım.
  • Anlaşmalı bankalara ödemeniz karşılığında size dekont verecekler. Bu dekontun üzerinde TC kimlik numaranız, adınız ve soyadınız yazar. Bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun.
  • Pasaport başvuru yaparken ucuz olduğu için 6 aylık tercih ediliyor. Ama bir çok ülkeye vize başvuru esnasında sıkıntılı bir durum. En az 6 aylık geçerli pasaport istedikleri için pasaport alır almaz başvuruda bile bulunsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz. Benim size tavsiyem 10 yıllık alıp almanız.
  • Nüfus cüzdanınızın üzerinde TC kimlik numaranızın yazıyor olması lazım. Eğer eski tip kimlik kartınız varsa, pasaport başvuru öncesi kimliğinizi yenileyin.
  • Yeni çipli pasaportlarda biyometrik fotoğraf istenmektedir. Evde eski vesikalık fotoğraflar pasaport için uygun olmayabilir. Son 6 ayda çekilmiş biyometrik fotoğraf işinizi görür.
  • Müracat sırasında parmak iziniz alınmakta. Eğer daha önce parmak iziniz alındıysa bunu belgelemeniz gerekli. Bunu belgeleyebilirseniz 20-25 dk süren parmak izi verme sürecinden kurtuluyorsunuz.

Pasaport Teslimatı

Sorunsuz bir şekilde başvuru yaptınız. Pasaportunuz size kurye veya kargo ile başvururken belirttiğiniz adrese gönderiliyor.

Pasaportunuz Kaç Günde Gelir?

Bordo pasaportların evinize ulaşması başvurudan yaklaşık 10 gün sürüyor. Ankara’da basım pasaportlar 5-7 iş günü basım + 3 gün kargo olmak üzere 10 gün. Bu süreler yoğunluğa göre değişebiliyor. Özellikle bayram, resmi tatil, yılbaşı, sömestr gibi dönemler en yoğun dönemler. Bu yoğun dönemlerde süreler uzayabilir. Eğer tatil planınız varsa pasaport başvurunuzu son dakikalara bırakmayınız.

Pasaportunuz normalde sadece size teslim ediliyor. Fakat randevuya gittiğinizde, pasaportunuzu teslim alacak başka bir kişi belirleyebiliyorsunuz. Yurt içinden başvurularda, pasaportunuz PTT’ye teslim edildiğinde, başvuru sırasında verdiğiniz telefon numarasına postanızın barkod numarası ve teslimat aşamaları ile ilgili bilgilendirme mesajları da geliyor.

Pasaportunuz Geldi Ama Evde Yoktum?

Pasaport hazır, kargoya da verdiler ama siz evde yoksunuz. 2. kez tekrar geliyorlar. 2 defa da başvuruda belirttiğiniz adreste yoksanız, pasaportunuz 7 gün içinde teslim alınmak üzere size en yakın PTT şubesine gönderiliyor. 7 gün içinde teslim alınmayan pasaportlar başvuruyu yaptığınız Emniyet Müdürlüğü’ne geri gönderiliyor. Eğer başvuru yurt dışından yapılmışsa, pasaportunuzu sadece o ülkedeki Türk Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu’ndan teslim alabiliyorsunuz.

Pasaportunuzun başvuru takibini, www.epasaport.gov.tr internet adresinden online olarak yapabildiğiniz gibi isterseniz başvuru yaptınız pasaport şubesine nüfus kağıdınız ile giderek de pasaportunun hangi aşamada olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

Emir Aşkın204 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

0 Yorum

Yorum Yapın


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Don't have account. Üye Ol

Lost Password

Register