Yedigöller Milli Parkı
Uzun zamandır gidip görmek istediğim ama bir türlü fırsatımın olmadığı Yedigöller’e sonunda yolum düşünüyor. 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmış olan yedigöller 1642 hektar büyüklüğünde.Yedigöller kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı sularıyla birbirlerine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur[/vc_column_text]
Milli park bünyesinde Seringöl, Büyükgöl,Deringöl,Nazlıgöl,Kurugöl,İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır.
Giriş ücreti ödedikten sonra ilk ziyaret ettiğim Seringöl oldu.Seringölün derinliği 2.5metre.Büyükgöl’den gelen suyla besleniyor.
Seringöl’ün hemen yanında Milli parkta en büyük olan isminden de anlaşılacağı gibi 24895 m2 alanı ile Büyükgöl.Büyükgöl’ün derinliği ise 15 metre.Büyükgöl, canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır.Ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur. Büyükgöl’ün hemen yanıbaşında ise Seringöl bulunmaktadır.
Deringöl’ün arka tarafında Şelale ve Gülenkaya levhaları izleyerek bu yönde ilerleyebilirsiniz.Dilek Çeşmesi ve Şelalenin yanından devam eden parkur Gülenkaya’nın yanından aşağıya doğru inmenize imkan sağlıyor.Parkuru yaklaşık 30 dk tamamlayabiliyorsunuz.
Belirli olan yerler dışında kamp yapılması tehlikeli.Deringöl’ün çevresinde çadırınızla kamp kurmak için ideal.Hemen yakında da tuvalet ve ihtiyaçınız olan şeyleri alabileceğiz ufak bir bakkal var.Deringölün çevresinde gezdikten sonra açık havanın ve mangalcıların da etkisiyle açıkıyorum.Ekmek arası Köfte ve Sucuk yiyebilirsiniz.Karnımı doyurduktan sonra diğer gölleri görmek için yürümeye devam ediyorum.
Sıradaki göller Kurugöl, Nazlıgöl,İncegöl ve Sazlıgöl.Kurugöl adından da anlaşılacağı gibi mevsimede bağlı olarak su olmuyor.Nazlıgöl’ün etrafında tam tur atabilirsiniz.Nazlıgöl’ün gezdikten sonra en çok hoşuma giden İncegöl’ü ve sonrasında Sazlıgöl’ü geziyorum. Serin göl’ün yanındaki gibi Sazlıgöl’ün yan tarafında da konaklamak seçenekleri var.Fiyatları hakkında bilgim yok ama telefon numaralarını öğrenmek isteyen olursa diye aldım.
Yedigöler Milli Parkı içerisindeki Kapankaya ve Atmaca Seyir terasına çıkıldığında gölleri ve eşsiz peyzaj güzellikleri görmek mümkün.Yİne yol üzerinde Anıt ağaç levhasını da görmek mümkündür. Yol kenarındaki levhanın bulunduğu yerden 500 metre patika yolu takip ederek Anıt ağaçları görülebilir.
Milli parkın büyük bir kısmını kayın ağaçları oluşturmaktadır.Ayrıca meşe,gürgen,kızılağaç,karaçam,sarıçam,göknar,karaağaç,ıhlamur ve porsuk gibi değişik türde ağaçlar da bulunmaktadır.Parkın ziyarete en uygun zamanı Nisan-Kasım ayları arasındadır.Fotoğraf için en uygun zaman Kasım başından sonuna kadardır
Yedigöllere Giriş Ücreti
- Şahıs: 4 TL
- MOTORLU BİSİKLET: 8 TL
- OTOMOBİL: 12 TL
- KÜÇÜK MİNİBÜS: 36 TL
- BÜYÜK MİNİBÜS: 60 TL
- ÇADIRLI KAMP: 25 TL
- FİLM ÇEKİMİ: 100 TL
Yedigöllere Nasıl Gidilir?
Yedigöllere Bolu ili sınırlarında bulunmakta.Bolu merkeze 42 km. kuzeyinde yer alan Milli Parka Ankara-İstanbul karayolunun 152. km.’sindeki Yeniçağa ve 190. km.sindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu-Yedigöller yolu karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa Mengen Yazıcık üzerinden yapılır.Ben bahar ayında ziyaret ettiğim için Yığılca üzerinde Yenigöllere geldim.Yol oldukça güzel manzalar sunuyor.Yol Yığılca’dan sonra kısmı yerlerde bozuk ama manzara o kadar müthiş ki aşık oluyorsunuz.
Milli parkın içerinde ve yakın çevresindeki sahalarda görülen ve sayıları artan geyik,karaca,ayı,domuz,kurt,tilki ve sincap gibi yaban hayvanları bulunmaktadır.
Gezerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yaban hayvanları ile karşılaşabilirsiniz.
- Ağaç devrilmesi ve dal düşmesi gibi olaylar olabilir.
- Yaban hayvanları ile karşılaşmamak için gezerken sessiz yürümeyiniz
- Gün batımından sonra orman için girmeyin.
- Bilmediğini bitkileri veya mantarları yemeyiniz.
- Her türlü duruma karşı tedbirli olun.
Yedigöllerde Yapabileceğiniz Aktiviteler
- Olta Balıkçılığı
- Bisiklet Sporu
- Piknik
- Doğa Yürüyüşü
- Fotoğrafçılık
- Çadırlı Kampçılık
- Yayla Turizmi
Yedigöllerde Konaklama:
- 1. Çadır Kurmak
Yedigöllerde ki en keyifli seçenek göllerin hemen yanı başında çadırla konaklama.Gerekli ekipmanlarınız varsa bence bu seçeneği tercih edin.Çadırda kalırsanız geceleri kamp ateşinin başında eğlenceli saatler ve yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.Dikkae edilmesi gereken bir husus da saat 8:00’den akşam saat 20:00’a kadar mangal,nargile,tüp vb. şeyler yakmak yasak.Bu saatler dışında belirli yerlerde ateşinizi yakıp yemeğiniz yapabilirsiniz.Kamp yerinde kafeterya ve restoran mevcut yiyecek ve içecek sorunu yok.Milli park da tuvalet de bulunuyor. - Hibitat Bungalov Evleri
Serin gölün hemen arkasında yer alan Bungalov evler gerçekten çok hoş.Ziyaretim sırasında konaklamak için gelen çocuklu ailelerin tercih ettiği bir seçenek.Fiyatları hakkında bir bilgim maalesef yok ama İletişim numarasını aldım.
Telefon :0534 770 29 53
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım @around.together
Facebook Seyahat Sayfam Aroundtogether Facebook Sayfası
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum