Kastamonu Müzeleri
Arkeoloji Müzesi
1910 yılında İttihat ve Terakki Kulübü’nün Kastamonu şubesi olarak inşaa edilmiş. Tamamen kesme taştan yapılmış olan bina Mimar Kemalettin Bey tarafından çizilmiş. Osmanlı’nın taş ustalığını ve özgün mimarisini görebileceğiniz bir binadır. Kurtuluş Savaşı yıllarında bina İstiklal Mahkemeleri olarak kullanılmış, Cumhuriyetin ilanından sonra bir dönem Türk Ocağı, bir dönem de Halk Fırkası binası olarak hizmete girmiştir. Daha sonraki yıllar farklı kurumlar tarafından kullanılan bina bir ara sinema olarak da kullanılmıştır.
instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Kastamonu’da Anadolu’da ilk lisenin açılması, yerel gazetenin çıkması, 1. Dünya Savaşı’nda Yunanlıların İzmir’e çıkması sonucunda 3000 Kastamonulu kadın tarafından miting düzenlenmesi buranın kültür hayatının ne kadar zengin olduğunu göstermektedir.
Kastamonu ili Osmanlı Döneminde bir eyalet merkezidir ve Kurtuluş Savaşı yıllarından Karadeniz’e kıyısı olması nedeniyle İnebolu Limanı’na gelen askeri mühimmatın Anadolu’ya ulaştırılması konusunda çok büyük rol oynamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’yu ziyaretleri sırasında 30 Ağustos 1925 tarihinde o zamanki Türk Ocağı Binası olan şimdiki Kıyafet ve Şapka İnkılâbı’nı konu alan Kastamonu Nutku’nu vermiştir.
Müze binası Osmanlı’nın son dönemine, Kurtuluş Savaşı yıllarına, Cumhuriyet’in ilanına ve Ulu Önder Atatürk’ün devrimlerine tanıklık etmiştir. 1940’lı yıllardan itibaren Kastamonulu Arkeolog Ahmet Gökoğlu tarafından Kastamonu, Zonguldak, Sinop, Samsun ve Bolu illerinden toplanılarak getirilen arkeolojik eserler bu binada ziyarete sunulmuştur.
1952 yılından itibaren müdürlük haline getirilen Kastamonu Müzesi yukarıdaki ilerlide kapsayan ‘’Bölge Müzesi’’ haline getirilmiştir.
1990 yılında Kastamonu ili, Devrekani İlçesi Kınık köyü sınırları içinde yapılması planlanan baraj için malzeme ocağı açılmak üzere hafriyat çalışmaları esnasında Hitit Dönemine ait madeni kaplar ortaya çıkmıştır. Müzeye kazandırılan bu kaplar arkeoloji literatürüne ‘’Kastamonu Hitit Kapları’’ olarak geçmiştir.
Müzede bu lahit dışından Kastamonu’da bulunan Paleolitik çağa ait el baltaları, çeşitli dönemlere ait damga mühürler, pişmiş toprak kaplar, madeni Hitit kapları, Roma ve Helenistik Döneme ait cam eserler ve Osmanlı dönemine ait eserler sergilenmektedir.
Müze Adresi: Cumhuriyet Caddesi No:68 Kastamonu
Ziyaret Saatleri: P.tesi günleri hariç 08.30 – 12.30, 13.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 3 TL
LivaPaşa Konağı – Etnoğrafya Müzesi
Etnoğrafya müzesi olarak hizmet veren Liva Paşa Konağı, Kastamonu’nun nadir sivil mimarlık örneklerindendir. Kastamonu kent yaşamını ve kültür hayatını yansıtan Liva Paşa Konağı, 1879-1881 yıllarında Kastamonu Askerlik Şubesi Başkanı Mir Liva Sadık Paşa tarafından konut olarak yaptırılmıştır.
Liva Paşa Konağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp restore edilerek, 1997 yılında Kastamonu Müzesi’ne bağlı Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Bodrum katıyla beraber dört katlı olarak inşa edilen konağın bodrum katında mutfak ve hamam kısmı, zemin katta kışlık odalar, üst katta da yazlık odalar yer almaktadır.
Konakta 22 oda, 6 salon, çift taraflı merdiven, bodrum katındaki hamamı ve mutfağı ile birlikte 19. Yüzyılda ileri gelen bir ailenin hayat tarzına ışık tutmaktadır.
Bordum kat kalorifer dairesi, zemin kat idari bürolar, orta ve üst katlar sergi salonları olarak düzenlenmiştir.
Orta katta Kastamonu’da var olan ahşap eserler, bakırcılık, urgancılık, eyercilik, kunduracılık, sofra bezi baskıcılığı, dokumacılık sanatı örnekleri ile koşum takımları sergilenmektedir.
Üst katta ise 19. yüzyıl geleneksel Kastamonu ev yaşantısı canlandırılmıştır. Gelen ziyaretçiler bu katta haremlik – selamlık bölümlerini; paşayı, hanımını, gelinlerini, oğullarını geleneksel kıyafetleri ve kullandıkları eşyaları mankenlerle desteklenmiş şekilde görebilirsiniz.
Mir Liva Sadık Paşa Kimdir?
Mir Liva Sadık Paşa’nın kendi hayatta iken yazdırmış olduğu şecereye göre;
Pınarbaşı ilçesinin Erkemle köyünün Benle mahallesi’nde 1813-1814 yılında doğmuştur. 14 yaşında iken askere alınmıştır. 1827 – 28 yılında yeni kurulan Nizam-ı Cedid Ordusu’na kaydoldu. Kısa süre sonra Sadrazam Reşit Paşayla Tuna kıyılarına gitmiştir. Rus savaşı sona erince kaldırmış olan Arnavutluk üzerine yapılan sefere katılmıştır. 1827’den 1834’e kadar nefer, onbaşı ve çavuşluk görevlerini yerine getirmiştir. 1835’de mülazım-ı evvel (üstegmen), 1837 yılında ise Yüzbaşı olmuş. 1871 yılında Miralay ( Albay) rütbesine terfi etmiş, 1877 – 1878 yılı Mayısında Mirliva (Tuğgeneral) rütbesine yükselmiş.
Plevne’yi Gazi Osman Paşa’nın emrinde Ethem Paşayla 24 taburla kahramanca savunmuşyur. Gazi Osman Paşa ile birlikte yaralık olarak esir düşmüştür. Bu savaş sonrasında Bulgaristan bağımsızlıkğı inan etmiştir. Savaşın çok çetin geçtiği yer alan Shipka Geçidi yazımı okumak için tıklamanız yeterli.(Shipka Geçidi Yazısı )
Savaş sonrasın Sadık Paşa (1879-1880) yılları sonrasında Kastamonu Askerlik Fırkası Mirlivalığına, daha sonra da Komutan Vekilliğine atanmıştır.
1893-1894 yıllarında bu görevde kalmış, Kastamonu’da ‘’Liva Paşa’’ olarak tanınmıştır. 1879-1881 yıllarında Kastamonu’da şu an Etnografya Müzesi olarak ziyaret edilen ve kendi adını taşıyan konağı yaptırmıştır.
Müze Adresi: Hepkebirler Mah. Sakarya Cad. No:5 Kastamonu
Ziyaret Saatleri: Her gün 08.30 – 12.30, 13.30 – 17.30
Giriş Ücreti: 5 TL (MüzerKart İle Ücretsiz)
Kastamonu Müzeleri şehir merkezinde yer almaktadır. Kastamonu Müzesi ziyaret ettikten sonra yürüme mesafesinde yer alan Liva Paşa Konağına gidebilirsiniz.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum