| Sadabad Sarayı, Tahran

Sadabad Sarayı, Tahran

Sabah kalkıp güzel bir kahvaltı yaptıktan sonra Sadabad Saray’ını gezmek için evden çıkıyorum. Sadabad sarayı, Derbent Mesire yeri gibi Elburz dağı kollarında yer almakta. Saray tartışmasız İran’ın en güzel ve ihtişamlı yapısıdır. 3000 dönümlük arazi üzeride kurulmuş, 1800 dönümü ise yeşillik alan olarak bırakılmış. Sadabad Sarayı doğal ormanlarla, ırmaklarla, şelalelerle, farklı ülkelerden getirilen zengin bitki ve ağaçlarla bezenmiş.

Instagram hesabımı takip etmek için –> @around.together

Saray yaşadığım yere yakın bir konumda yer aldığı için taksi ile gitmeyi tercih ettim. Belli bir nokta da inip, yürereyerek saraya ulaştım. Sadabad Saray’ı Kaçar hanedanı ailelerinin yaşaması için yaptırılmıştır. Pehlevi hanedanı da Saray’da yaşamaya devam etmiş ve Saray’a ek binalar yapılmış. Pehlevi Hanedanı’ndan sonra kompleksin içinde bulunan Saraylar çeşitli müzelere dönüştürülmüş. Benim ziyaretim sırasında Sadabad Saray’ın da gezilebilecek 19 adet müze bulunuyordu. Saray’da gezilmesi gereken bazı bölümler;

  • Beyaz Saray (Millet Sarayı)
  • Yeşil Saray
  • Kraliyet Elbiseleri Müzesi
  • Askeri Müze
  • Omidvar Kardeşleri Müzesi
  • Su Müzesi
  • Güzel Sanatlar Müzesi

Sadabad Saray’ına giriş yapmadan önce bilet almanız gerekli. Bir önceki gün Gülistan Sarayı’nı gezerken fark ettiğim İran’lılarla Turistlere uygulanan fiyat farklı burada da uygulanıyor. Zaten kısıklı olan bütçem ile sarayın sadece bahçesini ve en önemli yer alan Beyaz Sarayı gezebilirim. Nasıl yapsam falan diye düşünüyorum, fiyat farklı az bir şey de değil, tam 7 kat.

Youtube Kanalımı takip etmek için –> @Aroundtogether

Bütün Sarayı gezmek istesem ödemem gereken fiyat ise yaklaşık 160 TL, İranlı birisi ise sadece 28 TL ödeyerek sarayın tamamını gezebiliyor. Bizim ülkemizde de bazı yerlerde benzer durumlar söz konusu, Galata Kulesi ve Yerebatan Sarnıcında Türk ve Yabancı ayrımı yapılıyor. Ne kadar kötü bir şey olduğunu İran’da bir kez daha anlamış oluyorum.

Tabii sarayı gezmek için bu kadar param yok. O yüzden Gülistan sarayında düşündüğüm ama yapamadığımı burada yapmak istiyorum. İranlıların ödediği fiyat ile sarayı gezmek. :) Bunu yapabilmem için Farsça bilmem ve kendime bilet almak gerekli veya İranlı birisine bilet aldırmam :D İkincisi daha kolay olduğundan giriş kapısında bir süre bekliyorum. Genç yaşlardaki bir çifte bana bilet alabilir misiniz? Giriş çok pahalı ve param çok fazla yok deyince, bilet almayı kabul ediyorlar. Gezmek istediğim sarayları gösterip parayı onlara veriyorum. Kendilerine bilet alırken banada bilet alıp verdiler. Bilet kısmını halletmiş oluyorum. Birlikte içeri giriyoruz ama bir uyarıda bulunuyorlar, içeri de her müzenin girişinde bileti kontrol ediyorlar yakalanabilirsin. Çokta önemli değil, yakalanmam diyorum, böyle düşünmemin sebebi sarışın veya renkli gözlü olmamam, iranlılara benziyorum :D Birçok yerde İranlı zannetmişlerdi.

Saray’ın bahçesi gerçekten devasa büyüklükte, bazı saraylar arasında dolmuşlar çalışıyor. İlk olarak Beyaz Sarayı, diğer adıyla Millet Sarayını gezmeye karar veriyorum.

Beyaz Saray (Millet Sarayı)

Sadabad Sarayının en büyük binası olan Beyaz Saray diğer ismiyle Millet Sarayıdır. Binanın Beyaz olmasından dolayı bu isim ile anılıyor. Rıza Şah tarafından 1932 yılında yaptırılmıştır. Sarayın hemen önünde Ok atan asker heykeli bulunmakta. Beyaz Saray Rıza Şah ve eşi Farah Diba tarafından ofis ve yazlık konut olarak kullanıyorlarmış. Bina 2 kattan oluşuyor, 54 oda ve 10 ağırlama salonuna sahip. 5 yıl içinde yapımı tamamlanan binanın planı İran ve Rus mimarları tarafından tasarlanmış, iç mimarlığı dönemin ünlü mimarları tarafından yapılmıştır. Sarayın içindeki halılar dünyaca meşhurdur ve binanın yer alan en büyük halı 145 metrekaredir. Sarayın içinde İtalya, Fransa, Çek ve Slovakya yapımı eşyalar bulunmaktadır.

Yeşil Saray

Sadabad Sarayında gezilmesi gereken en güzel saray burası. Beyaz saraya biraz uzak bir konumda yer alıyor ve dik bir yokuş çıkmanız gerekli. Bu yüzden iki saray arasında dolmuş çalışıyor. Ben yürüyerek Yeşil saraya çıkmaya karar veriyorum. Yeşil Saray Pehleviler tarafından yapılan ilk saraymış. İran’daki en güzel saray olduğunu ziyaret etmeden önce okumuştum. Sarayı görünce bu düşünceye bende katıldım. Buraya yeşil saray denilmesinin sebebi ise dış cephesin süslemelerinde yeşil taşların kullanılması. Yeşil saray zemin ve bodrum kattan oluşan küçük sayılabilecek bir saray. Yeşil sarayı ilk olarak Rıza Şah’ın ofisi olarak kullanılmış. Daha sonrasında saray, önemli misafirlerin konakladığı bir adres olarak kullanılmaya başlamış.

Sarayın iç süslemeleri dönemin İranlı sanatçıları tarafından yapılmış. Sarayın en güzel bölümü, duvarları ve tavanı aynalarla süslenmiş olan Aynalı Salon. İranlılar aynalara çok meraklı olsa gerek. Birçok saray süslemesinde kullanılmış. Sarayın dekorasyonunda İran halıları da kullanılmış. Yeşil Saray İran süsleme sanatının en güzel örnekleri arasında gösteriliyor.

Askeri Müze

Yeşil Saray ile Beyaz Saray arasında kalan bir bölümde yer alan bina 2,5 kattan oluşmaktadır. Sarayın bahçesin devasa büyüklükte, bunlar uçarmı dedirtten helikopterler, uçaklar, tanklar ve toplar bulunmakta. Sarayın içerisinde Safeviler döneminde günümüze kadar kullanılan kılıçlar, delici kesici aletler, oklar, bayraklar, flamalar,madalyalar ve üniformalar yer alıyor.

Müzede görebileceğiniz bir diğer silah ise idam edilen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in  Kurşuna dizilen Eski İran Başbakanı Emir Abbas’a hediye ettiği Kalaşnikov marka tüfek.

Kraliyet Elbiseleri Müzesi

Sadabad Sarayını gezerken en çok sevdiğim ve hayranlıkla gezdiğim bölüm burasıydı. Özellikle Kraliçelerin elbiselerinin sergilendiği bölüm beni çok etkiledi. Şuan ki İran’ın durumunu görüp, bir de bu bölümü gezince insan kendisine soruyor. Nasıl olurda bu duruma geldiler. Kraliçeler için dikilen birçok elbise dönemin en önemli modacıları tarafından tasarlanmış. Birçok elbisede Christion Dior’un imzası var. Üst katı gezerken Kraliçe Farah Diba’nın gelinliğini de görebiliyorsunuz. Hatta düğünden sahnelerin yer aldığı kısa bir film de gösteriliyor. Kraliçelerin kullandığı elbiseler, o dönem çekilen fotoğraflar ile birlikte sergilenmesi de oldukça güzel olmuş. Sadabad Sarayını gezmeyi planlıyorsanız kesinlik ziyaret etmeniz gereken bir bölüm olduğunu belirtmeliyim.

Güzel Sanatlar Müzesi

Sadabad Sarayının çıkış kapısına yakın bir bölümde yer alıyor. Aslında buraya giriş için bilet almamıştım ama çıkıyorum zaten girmeyi deneyim diyerek içeriye girdim. Benden başka ziyaret eden de olmadığı için görevli fazla umursamadı. Zemin katı gezip, üst kata çıkmak istediğimde biletimi sordu ve buraya giriş yapamacağımı, hatta İranlı olmadığım için bu biletle sarayın diğer bölümlerini de gezemeyeceğimi söyledi. Zaten her yeri gezdiğimden fazla umursamadım. Güzel sanatlar müzesinde İranlı sanatçıları yapmış olduğu birçok tablo sergilenmekte. Eğer özel bir ilginiz varsa bilet alıp gezebilirsiniz.

Sabad Sarayı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Her müze için ayrı ayrı bilet alınıyor. Bu nedenle hangi binalara gireceğinizi önceden belirlemenizde yarar var. Saray oldukça büyük olduğu için erken saatlerde gitmelisiniz. En az 3 – 4 saattinizi burada geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri: Her gün açık. Kış ayları 08.00-16.30, Yaz aylar 09.00-17.30

                                    İran Vatandaşları               Yabancı Vatandaşlar

Sadabad Sarayı Bahçesi 30.000 Riyal 150.000 Riyal
Sadabad Sarayı 30.000 Riyal 150.000 Riyal
Beyaz Saray 30.000 Riyal 150.000 Riyal
Kraliyet Elbiseleri Bölümü 20.000 Riyal 80.000 Riyal
Askeri Müze 20.000 Riyal 80.000 Riyal
Güzel Sanatlar Müzesi 20.000 Riyal 80.000 Riyal
Su Müzesi 20.000 Riyal 80.000 Riyal
Omidvar Kardeşler Müzesi 20.000 Riyal 80.000 Riyal
Ahmet Şâhi Sarayı 20.000 Riyal 80.000 Riyal
Diğer müzelerin fiyatları 20.000 Riyal 80.000 Riyal

Sadabad Sarayı Nerede ve Nasıl Gidebilirim?

Sadabad Sarayı Tahran şehir merkezine uzak sayılabilecek bir konumda Elburz dağında yer alıyor. Buraya gitmek için en mantıklı yol taksi kullanmak. Teçriş Meydan’ından Taksiye binerek buraya ulaşabilirsiniz. Diğer türlü en az 2 tane otobüs kullanmanız gerekecektir.

Emir Aşkın204 Posts

Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.

0 Yorum

Yorum Yapın


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Login

Welcome! Login in to your account

Beni Hatırla Şifremi Kaybettim!

Don't have account. Üye Ol

Lost Password

Register