Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir, Nasıl Alınır? (2019)
Yurtdışına gitmek, gezmek istiyorsanız pasaportunuzun olması gerekli. Bunun içinde pasaport ücretini ödeyerek pasaport çıkarttırmanız gerekli. Dünya’nın en pahalı pasaportuna sahip olduğumu söylememe gerek yok heralde :) Ama öğrenci iseniz bütçenizi sarsacak Pasaport ücretiniz ödemenize gerek yok. Peki nedir bu öğrenci pasaportu? Kimler alabilir, işte bu yazımda hepsine tek tek açıklamaya çalışacağım.
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci ve 25 yaş altında iseniz alabileceğiniz “bordo” renkli pasaporttur. 10 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren yasal düzenlemelerle birlikte dilekçesiz, harç bedeli ödemeden alınabiliyor.
Instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Öğrenci Pasaportunu Kimler Alabilir?
Harçsız öğrenci pasaportunu tabiki de herkes alamıyor. Şartların size uygun olması lazım. Öğrenci pasaportu alabilmeniz için ilk şart 25 yaşın altında, aktif bir eğitim hayatınız olması. Pasaport başvuru yaparken 22 yaşında iseniz pasaportunuz 3 yıl düzenlerek ve doğum gününüzden 1 gün önce bitecek şekilde size veriliyor.
Eğer yaşınız 18 den küçükse maksimum 5 yıl olacak şekilde düzenleniyor. 18 yaşından küçük olanlar ebeveynleri birlikte Emniyet Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekli. Öğrenci pasaportu almanız için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmeniz yeterlidir.
Yurtdışında okuyorum Öğrenci Pasaportu Alabilir Miyim?
Yurtdışında okuyan öğrenciler, öğrenci pasaportu almak için öncelikle üniversitelerinden aldıkları öğrenci belgesi ile T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğuna öğrenci dosyası açtırması gereklidir. Öğrenci dosyası açtırmadan öğrenci pasaportu alamıyorsunuz. Dosya açtırdıktan sonra tercüme ettirdiğinzi öğrenci belgeniz ile pasaport alabilirsiniz. Defter bedeli olan 108 TL ücretide direk Konsolukluğa ödüyorsunuz.
Yakında Mezun Olucam, Öğrenci Pasaportu Alabilir miyim?
Yukarıda bahsettiğim şartları sağlıyorsanız, mezun olmadan öğrenci belgesini ve istenilen belgelerle birlikte başvuru yapabilirsiniz. Size kimse başvuru sırasında ‘’ Senin yaşın 22 ama 4 sınıftasın bu sene okulun bitiyor o yüzden 1 yıllık pasaport veriyorum veya vermiyorum deme gibi bir hakkı yok. 22 yaşında başvuru yapıyorsanız, 25 yaşına kadar geçerli olacak pasaportu alabilirsiniz. Öğrencilik bitti yine pasaport süreniz bitene kadar pasaportunuz ile seyahat edebilirsiniz.
Öğrenci Pasaportunu Kimler Alamaz?
Pasaport süreniz en az 6 ay olabileceği için 24,5 yaşında olsanız dahi pasaport alamazsınız. 6 ay dan kısa pasaport verilmemesinin sebebi ise birçok ülke en az 6 ay geçerli pasaport istediği içindir. 25 yaşında küçüksünüz ama Resmi veya özel kurumlarca açılan her türlü kurs, seminer, kreş, sertifika programlarına devam ediyorsanız öğrenci olarak kabul edilmiyorsunuz. Bu yüzden Umuma Mahsus (Bordo) pasaport almanız gereklidir.
Öğrenci Pasaport Defter Bedeli Ne Kadar?
Öğrenci pasaportu defter bedeli 2018 yılı itibari ile 108 TL. Sadece bu ücreti ödeyerek öğrenci pasaportu sahibi olabilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu Başvurusu Yapmak için Gerekli Evraklar
Öğrenci pasaportu almak için şartlarınız uygun ise başvuru yapmadan önce Umuma Mahsus (Bordo) pasaport ile aynı evrakları götürmeniz gerekli. Ek olarak götürmeniz gereken tek şey Öğrenci belgeniz.
- Öğrenci Belgesi: Öğrencilerin öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri kabul edilmektedir.
- Pasaport Defter Ücreti Dekontu: Emniyete gitmeden önce uğramanız gereken bir diğer yer ise bankadır. Emniyet müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalarından herhangi birisinde 2018 yılı itibariyle 108TL olan defter bedelini ödemelisiniz. Size bankadan verilen dekontu başvuru sırasında yanınızda bulunması gerekli.
- Nüfus Cüzdanınızın Aslı: Pasaport başvurusu sırasında nüfus cüzdanınızı götürmeniz gerekiyor. Kesinlikle TC kimlik sonu yazıyor olsa bile Ehliyet kabul edilmiyor. Benden istenmemişti ama yanınızda Nüfus cüzdanınızın fotokopisini de götürün, bazen isteniyormuş.
- Biyometrik Fotoğraf: Başvuru sırasında yanınızda 2 adet biyometrik fotoğraf olması gerekli. Her fotoğrafçıda pasaport için biyometrik fotoğrak çektirmek istiyorum demeniz yeterli.
- Eski Pasaport: Varsa eski pasaportlarınızı da götürün, Bunun sebebi eski pasaportu fiziksel olarak iptal etmek. Eski pasaportun sayfalarını deliyorlar veya sayfalarını çiziyorlar. Bazen polis bu pasaportları görmek isteyebilirler.
Pasaport başvurusu nasıl yapılır?
Pasaport başvurusu yapmak için öncelikle epasaport.gov.tr adresinden randevu almanız gerekiyor. Öğrenci belgesi için başvursanız bile bordo pasaporta başvuruyormuş gibi devam etmelisiniz. Yukarıda bahsettiğim evraklar ile işlem yaptıktan 7 gün sonra pasaportunuz PTT Kargo aracılığıyla adresinize ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Pasaport geldi evde yoktuk veya pasaportumu annem veya başkası benim adıma alabilir mi? Tarzı sorularnız varsa Pasaport nedir, Nasıl alınır yazıma göz atabilirsiniz.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
3 Yorum
Esra
21/02/2018 at 13:57Öğrenci pasaportum var. Üniversite öğrencisiyim ama kaydımı sildirmeyi düşünüyorum. Hala pasaport geçerli olurmu?
Emir Aşkın
21/02/2018 at 15:05Evet pasasortunuz geçerli olur. Kaydınızı sildirseniz bile, Pasaport bitiş tarihine kadar kullanabilirsiniz.
Hasip
07/07/2019 at 10:51Öğrenci pasaportum var ağustos başında süresi dolacak haziran ayında mezun oldum süreyi uzatmak için ne yapmam gerekiyor