Akçakoca Gezi Rehberi
Yolunuz Düzce’nin şirin sahil kasabası Akçakoca’ya düştüyse oldukça güzel bir gün geçirebilirsiniz. İsterseniz ilçe merkezinde denize girip serinleyebilir, istersenizde ilçenin doğal ve tarihi güzelliklerini keşfedip, sahilde yemeğinizi yerken güneşin batışını izleyebilirsiniz.
Akçakoca tarihinde biraz bahsetmek gerekirse, Akçakoca’nın tam olarak kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Tahminlere MÖ.1200 lü yıllarda, bölgeye ilk gelenlerin, Track ve Frig’ler olduğu sanılıyor. Frigler bölgede uzun süre egemenlik kurmuşlar. MÖ. 650 yıllarında, Lidya’lıların güçlenmesiyle, bölge onların egemenliği altına girmiş. Lidya’lılar merkeze yerleşerek, burada “Dia” isimli bir kent kurmuşlar. Dia, parlak anlamına geliyor. Uzun süre, buradaki yerleşim, Dia olarak anılmış. Daha sonra, bölgede Bizans’lıların egemenliği görülür. Poly (şehir) anlamına gelen, sözcük eklenerek, şehrin adı “Diapolis” olur. Yani parlak şehir.
Akçakoca ilçesinde görülmesi gereken başlıca yerler;
- Ceneviz Kalesi
- Merkez Cami
- Çuhallı Plajı
- Aktaş Şelalesi
- Balıkçı Barınağı
- Fakıllı Mağarası
Ceneviz Kalesi
Akçakoca şehir merkezine 3 km mesafede olan Ceneviz Kalesi tarih ve doğayı birarada yaşayabileceğiniz bir yer. 4 haçlı seferleri için Venedik gemileri ile İstanbul’a gelen ve çoğunluğu Latin olan Haçlı ordusu konuk olarak geldiği İstanbul’u zapt ederek 1204 yılından 1261 yılına kadar süren Latin imparatorluğu döneminde Karadeniz Kıyıların da imparatorluk kurarlar. Ceneviz kalesi bu dönemden kalmıştır. Moloz taşlarla inşa edilmiş olan kalenin, kara tarafından giriş kapısı ve yanında yüksek bir kulesi bulunmaktadır. Kale avlusu içerisinde günümüzde dilek kuyusu olarak bilinen 5.30 metre çapında o dönemde su ihtiyacını karşılayan su sarnıcı bulunmaktadır.
Merkez Cami
Diğer camilerimizden çok değişik bir mimariyle yapılan Akçakoca merkez camiimiz Türkiye’de bu tarz mimari şekilde yapılan tek camiidir. Selçuklu Kıl Çadırlarından esinlenerek yapılan camiimiz, bünyesinde dini vecibelerin yerine getirebileceği yerlerin dışında birçok sosyal ihtiyaca cevap verebilecek mekana da sahiptir.
Çuhallı Plajı
Akçakoca sakinleri, civarındaki otellerde kalan konuklar ve ilçemize günü birlik gelen ziyaretçiler tarafından tercih edilen plajlarımızdandır. Yaklaşık 1 km uzunlukta kumsalı vardır. Plaj çevresindeki işletmelerden yeme, içme, şemsiye, şezlong, vb. ihtiyaçlar temin edilebilmektedir. Çuhallı plajın da ‘Plaj Voleybolu’ için saha da mevcuttur. Tıpkı mavi bayraklı kale plajı kumu gibi dünyanın nadir kumu olarak bilinen SİYAH İNCİ kumuna sahiptir. Kuruyunca dökülmesi, insana yapışmaması nedeniyle çok özel bir konuma sahiptir.
Aktaş Şelalesi
Şelale eşsiz görünümü ile tüm ilgileri üzerine toplayan bir doğa harikasıdır. Şehir merkezine 11 Km uzaklıktadır. Aktaş köyünden şelaleye kadar olan uzaklık ise 3 km kadardır.
Fakıllı Mağarası
Merkeze 15 km uzaklı yer alan mağara bulunduğun köyün ismiyle anılıyor. Mağara ile ilgili detaylı bir yazı sitemde yer aldığı için tekrardan anlatmayacağım. Fakıllı Mağarası yazımı okumak için tıklamanız yeterli.
Akçakoca’da Nerede Yemek Yenir?
Akçakoca’ya gelmişken sahil boyunca yer alan balık restaurantlarında yemeğinizi yiyebilirsiniz. Fiyatlar normal sayılır. Tercih edebileceğiniz 2-3 tane restaurantı sizler sizin yazıyorum.
- Hamsi Restaurant
2001 tarihinde alkolsüz balık lokantası olarak hizmet veren mekan balığını yerden size eşsiz bir deniz manzarası sunuyor. Özellikler akşam saatleri olduça yoğun olan mekana gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Adres: Hacı Yusuflar Mh. İstanbul Cd. No:120
- Kamelya Restaurant
Akçakoca merkez sahilinde yer alan mekan yaz-kış hizmet vermektedir. Balık mundar olmasın diye yemeğın yanında Rakı tercih içmek istiyorsanız doğru adrese geldiniz.
Adres: Osmaniye Mahallesi, No:, Atatürk Cd. No:1
Akçakoca Nerede ve Nasıl Gidilir?
- Düzce’den Ulaşım
Akçakoca Düzce iline bağlı Karadeniz kıyısında yer alan bir ilçedir. Düzce’ye 37 km uzaklıkta yer alan ilçeye yeşilliklerin arasında yer alan çift şerit hafif virajlı yollarda seyrederek ulaşabiliyorsunuz.
- İstanbul’dan Ulaşım
İstanbul gelmek isteyenler Karadeniz sahil yolunu tercih edebilir ama o yol pek rahat bir yol değil. Otoboyu tercih etmenizi öneriyorum. İstanbul- Akçakoca arası 252 km’dir.
- Ankara’dan Ulaşım
Ankara’dan gelmek isteyenler ise İstanbul yönünde, gerek otobandan ve gerekse E-5 karayolundan ilerlediğinizde, Düzce’ye varmadan hemen önce Akçakoca’ya dönmeniz gerekiyor. Ankara – Akçakoca arası 273 km’dir.
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum