Sinop Gezi Rehberi
Sinop’a ilk ziyaretim 14 yaşında iken ailemle birlikte 4 gün süren bir seyahat sırasında olmuştu. Sonrasında Sinop’a 1-2 kez daha gitme fırsatım oldu. Son ziyaret de ise ziyaret etmediğim birçok yeri gezerek şehirden ayrıldım.
Sinop şehrini ziyaret etmeniz için en iyi mevsim Nisan ve Mayıs ayları, hava çok sıcak olmuyor vede müthiş bir insan kalabalığı yok. Yaz aylarında şehrin nüfusu 4 katına çıkabiliyor. Sinop’ta gezilecek yerleri anlatmadan önce biraz şehrin tarihinden bahsetmek istiyorum.
Instagram hesabımı takip edin –> @around.together
Şehrin İsmi Nereden Gelmektedir?
Sinop Türkiye’nin kuzeydeki en uç noktası olan İnceburun’a doğru yönünde bağlanan Boztepe Burnu hizasından bir kale-şehir olarak kurulmuştur. Çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şehir halen doğal güzelliğini korumaktadır.
Şehir ismini Yunan Tanrıçası Sinope’den almaktadır. Tertemiz havası, el değmemiş kumsalları ve denizi ile insanların kendisine büyüleyen bir şehirdir burası. Şehre ait bir de efsane vardır, efsaneye göre; Zeus Sinope’ye tutkundur ve onu bugünkü Sinop şehrine kaçırır ve Sinope’nin her istediğini yerine getireceğine dair yeminler eder. Sinope Zeus’tan bekaretine dokunmamasını ister. Bu yüzden Sinop’un bugüne kadar güzel ve doğal kalabildiğine inanılır.
İlkçağ döneminin önemli düşünürü olan Diogenes (Diyojen) Sinop şehrinde doğmuştur. Büyük İskender ile arasında geçen bir diyalogu tarih sayfalarına geçmiştir.
Gölge etme başka ihsan istemem
Sinop şehri sırasıyla Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakimiyetin de kalmıştır. Selçuklular döneminde şehir önemli gelişmeler göstermiş ve o tarihlerde birçok mimari eser yapılmış.
Sinop Şehrinde Gezilecek Yerler
Sinop şehrine geliyorsanız en az 2 tam gün ayırmanız lazım, eğer yaz tatilini burada geçirmeye kadar verdiyseniz 2 gün size yetmeyecektir. Şehirde başlıca gezilecek yerler şunlardır;
- Sinop Cezaevi
- Sinop Kalesi
- Alaeddin Cami
- Pervane Medresesi
- Sinop Müzesi
- Etnografya müzesi
- Balatlar Kilisesi
- Sinop Paşa Tabyaları
- Hamsilos Koyu ve Akliman
- İnce Burun
- Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Tarihi Sinop Cezaevi
Üç tarafı deniz olan ve tarihi kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevine ev sahipliği yapan kale yaklaşık 4000 yıl önce bölgenin hakimi Gaskalılar tarafından yapılmıştır. Şehrin hemen girişinde yer alan Tarihi Sinop Cezaevi birçok ünlü isim cezalarını çekmeleri için buraya getirilmiş 1999 yılından itibaren ise Kültür bakanlığı tarafından kültür merkezine dönüştürülmüş. Birçok film ve dizide set olarak kullanılmış bir mekan. Detaylı yazdığım Tarihi Sinop Cezaevi yazımı okumayabilirsiniz.
Giriş Ücreti: 5 TL ( Müze kart ile Ücretsiz)
Ziyaret Saatleri: Her gün Yazın 15 Nisan / 2 Ekim 09.00 – 19.00, Kışın 3 Ekim / 14 Nisan 08.00 – 17.00
Sinop Kalesi M.Ö. 7 yüzyılda kenti korumak amacıyla yapılmış. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarılmış. Günümüzde hala özelliğini koruyan kalenin duvarları 2050 metre uzunluğunda, 25 metre yüksekliğinde ve 8 metre genişliğindedir. İki ana giriş giriş kapısı vardır ve kale duvarları şehri çevrelemektedir. Kale, günümüze kadar tarihi dokusundan hiçbir şey kaybetmeden gelmiştir.
Günümüzde lokanta ve cafe olarak faaliyet gösteren Sinop Kalesi, misafirlerine Sinop’a yukarıdan bakma imkanı sunuyor.
Alaeddin Cami
Alaeddin Cami Sinop’un Selçuklular tarafından fethinden sonra yapılmış bir Selçuklu eseridir. Anadolu Selçuklu hükümdarı İzzeddin Keykavus Sinop’u fethettikten sonra ölünce yerine oğlu Alaeddin Keykubad geçer. Anadolu Selçuklu döneminin en parlak devrini yaşatan hükümdar Alaeddin Keykubad tarafından 1214 tarihinde yapılmış bir camidir.
Zaman içerisinde zarar gören cami Artuklu mimarlara yeniden inşaa ettirildiği düşünülmektedir. Büyük bir avlusu olan caminin 5 kubbesi ve dikdörtgen bir yapısı vardır. Caminin karşısında Pervane Medresesi ve tarihi bir hamam yer almaktadır. Cami avlusunun bir köşesinde ise türbe bulunmakta.
Pervane Medresesi
Alaeddin Cami’nin avlusuna giriş kapısı karşısında yer alan medrese Sinop’un düşman baskınından kurtulmasının hatırasına 1262 tarihinde Selçuklu veziri Süleyman Pervane tarafından yaptırılmıştır. Pervane Farsçada kuş anlamına gelmekteymiş. Medresenin giriş kapısı tamamen mermerden yapılmış, üslü anıtsal bir kapıdır. Avlunun tam ortasında ise sekizgen şekilde şadırvan yer almakta. Medresede solundaki odalar derslik olara kullanılıyormuş sağdaki oda da ise Pervaneoğulları’nın son hükümdarı olan Gazi Çelebi ve kızının kabirleri görülür.
2002 yılından beri Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün malı olan medrese Kültür ve Turizm faaliyetleri için kullanılmaktadır. Medreseyi ziyaret ettiğinizde yöresel el sanatları ve Sinop mutfağına özgü yemekler tadabilirsiniz.
Sinop Müzesi
Sinop’ta ilk müzelik faaliyetleri 1921 yılında yapılmaya başlanmış. Sinop ve çevresinde bulunan tarihi eserle müzede sergilenmektedir. Müzede Prehistorik, Helenistik, Roma, Bizans, etnografik eserler ile Sinop çevresinden toplanan ikonlar sergilenmektedir.
Müzenin bahçesinde ise 1335 yılında, Sultan 1.Murat’ın kardeşi, Süleyman Paşa’nın kızı İsmet Sultan Hatun türbesi bulunmaktadır. Türbedeki ayna resimleri nedeniyle ‘’Aynalı Kadın’’ olarak da bilinmektedir.
Giriş Ücreti: 5 TL ( Müze kart ile Ücretsiz)
Ziyaret Saatleri: Her gün Yazın 15 Nisan / 2 Ekim 09.00 – 19.00, Kışın 3 Ekim / 14 Nisan 08.00 – 17.00
Etnografya Müzesi
18. yüzyılda inşa edildiği bilinen, ancak okunabilen tapu kayıtları 19. Yüzyıl başına ait olan konak, Sinop’taki en güzel Osmanlı dönemi sivil mimari örneklerinden birisidir. Kesme taştan zemin kat üzerine ahşap çatı arası tuğla dolgulu tekniğiyle yapılmıştır. Bol pencere, ahşap çatkı ve geniş saçak cepheye hareket sağlamıştır.
Günümüzde Etnografya müzesi olarak kullanılan konak, canlı renklerle ve bitkisel motiflerle bezelidir. 1.kat Etnografya müzesi, 2.kat ise, yaşayan konak hayatını teşhir edecek şekilde düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.
Giriş Ücreti: 5 TL ( Müze kart ile Ücretsiz)
Ziyaret Saatleri: Her gün Yazın 15 Nisan / 2 Ekim 09.00 – 19.00, Kışın 3 Ekim / 14 Nisan 08.00 – 17.00
Balatlar Kilisesi
Etnograf müzesinin hemen yakınında yer alan Balatlar Kilisesi M.S. 660 yılında Bizanslılar döneminde yapılmıştır. Kilise oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır, aslında burası tam olarak kilise değildir. Bir hamam, bir çarşı veya bir kültür kompleksi olarak yapıldığı düşünülmektedir. Günümüzde kilisenin doğu ve batı duvarları yıkılmış, yalnızca kuzey ve güzey duvarları ayakta kalmıştır. 2010 yılında Avrupa Birliğinin desteğiyle başlayan kazı çalışmaları 15 yıl kadar sürmesi tahmin edilmektedir.
Ziyaret Saatleri: Hergün 10.30 – 16.30
Paşa Tabyaları
Sinop yarımadasının güney doğusundan 19.yy da Osmanlı – Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmıştır. Yarı ay şeklinde olan tabyalar, 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenlerden oluşmaktadır. Rusya kaynaklı haritada 1853 yılında Sinop’a yapılan baskının gösteren harita yer almaktadır. Haritada en sağda gösterilen yer (Батарея No3) Paşa Tabyasıdır.
19.yy da toplam 6 adet olan tabyalarda güzümüze ulaşan sadece Paşa tabyasıdır. Halen diğer tabyalar için kazı çalışmaları devam etmektedir. Tabyalar Sinop şehir merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta yer almakta.
Hamsilos Koyu ve Akliman
Şehrin batısında, kent merkezine 9 km uzaktadır. Yolunuz üzerinde ilk önce Akliman çıkar, yeşilin ve mavinin buluştuğu ender yerlerden birisidir. Akliman da günübirlik gelip piknik yapabilir veya denizde girebilirsiniz.
Yolunuza devam ettiğinizde ise sizi Türkiye’nin tek Fiyordu olan Hamsilos körfezi karşılar. Develi Deresi Vadisi’nin aşağı kesiminin, karada oluşan çöküntüler sonucunda sular altında kalması sonucu olmuştur. Bu oluşum şekli ile Dünya’da sadece Norveç ve Sinop’ta yer alan ‘’ria’’ tipi bir kıyıdır. Hamsilos Körfezi ile ilgili daha detaylı bilgi ve fotoğraflara Hamsilos Körfezi yazımda okuyabilirsiniz.
İnceburun
Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnce burun şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer almaktadır. İnce burun’dan Hamsilos’a kadar olan bölüm girintili ve çıkıntılıdır. Bölgede bulunan deniz feneri 38 metre yüksekliğindendir. Sisli havalarda yanış süresi ve yanma şeklinde göre kaptanlara yol göstermektedir. İnce burun ile daha detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Erfelek Tatlıca Şelalesi
Erfelek Tatlıca takım şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü yakınlarında yer almaktadır. Aynı vadi içinde ardı ardına sıralamış irili ufaklı 28 adet şelaleden oluşmaktadır. Doğal bir sit olanı olan bölge trekking, gezi ve piknik yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. İlk 7-8 şelaleye şelale ye kayın ormanları içerisinde yer alan ahşap yürüyüş yolu ile ulaşabiliyorsunuz, diğer şelaleleri görmeniz için enerji ve çaba harcamanız gerekli. Ama emin olun hayatınızda en güzel 2 saati geçireceksiniz. Erfelek Tatlıca Şelalesini daha detaylı anlattığın bol fotoğraflı yazımı göz atabilirsiniz.
Sinop’ta Yeme İçme
- Sinop Mantısı
Şehirde bu kadar gezdikten sonra illaki karnınız acıkacaktır, acıkmadıysa bile Sinop’a kadar gelmişken kesinlikte Sinop Mantısı yemelisiniz. Sinop Mantısı yemek için en doğru tercih Teyze’nin Yeri Mantı Evi. Her zaman taze ve günlük olan mantıların yapılışını da izleyebilirsiniz.
Sinop mantısının özelliği üstüne ceviz serpiliyor olması. Eğer ilk kez Sinop Mantısı yiyecekseniz cevizli mantı yemeniz ağır gelebilir. Bu yüzden sipariş verirken yarısı cevizli yarısı yoğurtlu olacak şekilde sipariş verebilirsiniz. Gelelim Sinop Mantısının porsiyonu ne kadar olduğuna, Mantının porsiyonu 18 TL ve oldukça büyük bir porsiyon. Aç olmama rağmen zor dedim diyebilirim.
Sinop’ta Konaklama
Sinop şehrinde birçok otel ve pansiyon yer almaktadır. Farklı tarihlerde ziyaret ettiğim şehirde otelde kaldığım da oldu, çadırımla 5 gün konakladığımda, sizin tercihinize kalmış. Otel olarak benim her zaman tercih ettiğim yer Vira Otel. Denize sıfır konumu ve kendi özel plajı ile oldukça konforlu bir seyahat sunuyor.
Telefon: (0368) 260 5444
Çadır ile konaklamak isterseniz Akliman yolu üzerinde yer alan denize sıfır konumda bulunan Martı Kamping’i tercih edebilirsiniz. Sadece Çadır ile değil isterseniz Karavan ile de gelebilirsiniz. Yaz aylarında fiyatlar şu şekilde;
- Kendi Çadırınız + 1 kişi 50 TL
- Kendi Çadırınız + 2 kişi 100 TL
- Karavan + 2 kişi 100 TL
- Çadır Kiralama + 4 125 TL
Bu fiyatlara dahil olan hizmetler; Çamaşır makinesi kullanma, sıcak duş, fön makinesi, ütü, şezlong, şemsiye ve 08.30 – 17.00 arasında çay servisi ücretsiz kullanabiliyorsunuz. İsterseniz otogar ve havalimanına ücretsiz servis imkanı da mevcut.
Telefon: (0368) 287 62 14
Sinop Nerede ve Nasıl Gidilir?
Sinop şehri Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnce Burun’un doğusunda, doğuya doğru uzanan bir yarımada üzerinde, sırtını hırçın Karadeniz sularına dönmüş, güneye bakacak şekilde konumlanmıştır. Sinop şehri Samsun’a 140 km, Ankara’ya 400 km, İstanbul’a ise 700 km uzaklıkta yer almaktadır. Her gün İstanbul – Sinop arasında karşılıklı uçuşlar yapılmaktadır.
Yapmadan Dönmeyin
- Tarihe tanıklık eden Sinop Cezaevi’ni gezmeden
- Hamsilos Koyu’nun eşsiz güzelliğini görmeden,
- Sinop’a özgü Cevizli mantı yemeden,
- Türkiye’nin en kuzey ucu İnce burun’da güneşin yatışını seyretmeden,
- Erfelek Tatlıca Şelalerininde ıslanmadan,
- Şehri dört bir yandan kuşatan Sinop Kalesi surlarını üzerinde yürümeden
- Pervane Medresesi bulunan El Sanatları Çarşısını hediyelik eşya almadan
Sinop’tan Sakın Dönmeyin….
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
0 Yorum