Balçık (Balchik) Sarayında Aşk
Balçık Kasabası ve Botanik Parkı
Bulgaristan’da uzun bir süre yaşamış birisi olarak birçok yerini gezip görme imkanım oldu.Ülkemizde Bulgaristan denince Deniz turizmi,Casinoları vede son zamanlarda popüler hale gelen Kayak merkezleri geliyor akıllara.Ama Bulgaristan’da keşfedilmesi gerekenler sadece bunlar değil.Bunlarda birisi de Balçık (Balchik)Kasabası.
Balçık Nerede ?
Balçık kasabası Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda,Romanya sınıra yakın bir yerde yer alıyor.Kasaba Varna şehrine ise sadece 48 km uzaklıkta.
Balçık’a Nasıl Giderim?
Balçık Kasabasını ziyaret edenler genellikle Varna şehrinden geliyor.Bu yüzden eğer kendi aracınız yoksa Varna’dan Balçık’a nasıl ulaşacağınız konusunda bilgi vereceğim.Varna şehrinde 1 adet otogar bulunuyor.Bu otogardan kalkan otobüsler daha çok Sofya,Plovdiv veya diğer büyük şehirlere gitmekte.Balçık’a giden minibüsler bu otogardan hareket etmiyor.Otogarın tam karşısında yer alan caddeden cep otogarı gibi tabir edeceğim yerden kalkan minibüslerle Balçık’a gidebilirsiniz.Eğer taksi ile otogara gidecekseniz taksiciye ‘’Chasta Avtogara Mladost’’ şeklinde söyleyebilirsiniz.Aynı şekilde Burgaz’a gitmek içinde minibüsler buradan hareket etmektedir.
Bilet ücretinden bahsetmek gerekirse 6 leva ödemeniz gerekmektedir.(1 Dolar= 1,85 Leva)
Balçık’a nasıl gidebileceğimizi de öğrendiğimize göre,nedir bu kadar Balçık’ı özel yapan veya görülmesi gerekenler.
Tenha Yuva Sarayı
Balçık 1913-1940 yılları arasında Romanya sınırları içerinde yer alıyormuş daha sonra Bulgaristan sınırlarına giriyor.Hikaye de tamda Balçık’ın Romanya sınırları içerinde yer aldığı tarihlere uzanıyor.Zamanın Romanya Kraliçesi çok beğendiği bu topraklar üzerinde 1924 yılında mütevazi bir saray ve konuk evleri inşaa ettirmiş.Kocası öldükten sonra kendisi de vefat edene kadar bu sarayda yaşamış.Kocasının ölümünden sonra balıkçılık yapan Müslüman bir gence aşık olan Kraliçe sarayına müslüman motifleri ilave ettirdiği gibi bir de minare eklettirmiş.Hikayenin bu kısmını dinlemek bile hayallere dalmak için yeterli. Kraliçe Marie’nın hikayesine daha sonra tekrar döneceğim fakat şuna saraydan ayrılarak botanik bahçeyi gezmek için devam ediyoruz.
Balçık Botanik Parkı
Tenha Yuva Sarayından sonra Botanik parkını gezmeye başlıyorum.Botanik park Kraliçe Marie tarafından kurulsa da daha sonrasında 1955 yılından sonra birçok özellikle Kaktüs olmak üzere birçok bitki ve ağaç getirilmiştir.Botanik Bahçesi aynı zaman Sofya Üniversitesi tarafından çiçek ve bitkilerin bilimsel amaçla yetiştirildiği ve belgelendiği bir yer. Park da inanılmaz renk ve şekil çeşitliliğine sahip bitkiler yetiştiriliyor.
Botanik parkı oldukça büyük bir alana kurulmuş.Parkın üzerinde şelale,taş köprüler konuk evleri ve 34 farklı türden oluşan Gül bahçesi bulunmakta.Botanik parkı gezerken konukevlerinde birisi Şarapevine dönüştürülmüş.İsterseniz Bulgaristan’a üretilen bu şaraplardan tadabilirsiniz.Almak isteyenler için fiyatları da oldukça uygun olduğunu söylemek isterim.
Botanik Park Giriş Ücreti: 12 Leva
Kış sezonu: 08:30 – 17:00 Yaz sezonu: 08:00 – 20:00
Saray Giriş Ücreti: 6 Leva
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00
Kraliçe Marie Kimdir?
Kraliçe Marie’nın hikayesinden bahsettim peki kim bu kadın.Benim gibi birçoğunuz da ilk kez ismini duymuş olabilirsiniz.Marie, 29 Ekim 1875’de Edinburg da doğar. Babası Edinburg dükü,Annesi de Rus Çarının kızı Marie Aleksandrovna’dır. Kuzeni George’nun evlenme teklifini reddederek İngiltere kraliçesi olma şansını kaybeden Marie,Romen veliahtı Ferdinand ile 17 yaşında evlenerek Romanya kraliçesi olur.1.Dünya savaşı sırasında 3 kızıyla ile birlikte hemşirelik yapar ve halkın sevgisini kazanır.18 Temmuz 1938’de Siroz dan öldüğü söylenmekte.
Diğer bir rivayet ise Kralice Marie`nin çocuklari arasindaki bir kavgayi önlemeye çalisirken öldüğü söylenir. Ölümünden sonra Kraliçenin kalbi vasiyetine gereği Balçık’da ki Stella Maris Şapeline gömülür.Ancak 1940’ta bölgenin Bulgaristan’a geçmesi sonrasında Kraliçenin kalbi önce Bran şatosuna vücudunun bulunduğu Ulusal Tarih Müzesi’ne yakın bir tarihte ise ailesinin talebiyle gümüş muhafaza içinde korunan kalp, Kraliçe’nin öldüğü Pelisor Sarayı’nda yer alıyor.
Saray ve Botanik parkı gezdikten sonra sahile inebilirsiniz.Yaz aylarında sezlong falan da buluyor.İsterseniz buraya kadar gelmişken yüzebilirsiniz.Sahilden yürümeye devam ederseniz balıkçı kayıklarının arasında geçerek Balçık kasabasının merkezine ulaşabilirsiniz.
Balçık’da Konaklama
Özellikle yaz aylarında bölgeye fazla turist geldiği için yerel halk evlerinin odalarına misafirlere kiralıyor.Birçok kişi bu seçeneği tercih etmekte.Hem bölge haklına gelir kaynağı,hem de turistler için yerel halkın yaşam şartları ve kültürlerine dair bir şeyler öğrenebilmeleri için güzel bir fırsat.Bir nevi Airbnb olayı oluyor aslında. Fiyatları ise genelde 15-20 leva arasında değişiyor.Ben sizin yerinizde olsam Booking yerine ilk olarak bu tarz konaklama seçeneği tercih ederdim.
Instagram’da benimle birlikte gezmeniz için hesabım → @around.together
Facebook Seyahat Sayfam → Aroundtogether Facebook Sayfası
Seyahat Videolarımı izlemek için Youtube Kanalımı ziyaret edebilirsiniz. → Youtube
Yeni Yazılarımdan ve Yarışmalardan Haberdar olmak için E-Bülten’e Abone olabilirsiniz
“Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz ve diğer yazılarıma da göz attığınız için teşekkür ederim
Bol seyahatli ve sağlıklı günlere…
Emir Aşkın204 Posts
Seyahat Yazarı, Gezgin, “Aroundtogether” gezi sitesini hayata geçiren, gezmek için işinden istifa eden, Gemi İnşaa Mühendisi.
2 Yorum
dağhan gökçek
09/03/2018 at 00:09merhaba bize balçığı anlatırmısınız size telefonla nasıl ulaşabilirmiyim.
Emir Aşkın
09/03/2018 at 10:56Merhabalar, yazımda elimde geldiğince Balchik şehrini anlatmaya çalıştım. Ama özellikle sormak istediğiniz birşey varsa yazın cevaplarım.